joi, 25 august 2016

Vot pe 11 decembrie? PSD: „Ai noştri taie porcul atunci”

Autor: Diana Lazăr 25 Aug 2016 - 10:54
Vot pe 11 decembrie? PSD: „Ai noştri taie porcul atunci” Karina Knapek/Intact Images Sacrificarea traditionala a porcului de Craciun, intr-o gospodarie din localitatea Silistea Gumesti, judetul Teleorman, marti, 20 decembrie 2011. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Karina Knapek
Social-democraţii sunt singurii care se opun propunerii premierului ca data alegerilor parlamentare să fie pe 11 decembrie, iar Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş vor avea o discuţie decisivă pe marginea acestei chestiuni. Preşedintele PSD doreşte ca scrutinul să aibă loc pe 27 noiembrie sau cel mai târziu pe 4 decembrie.
Liviu Dragnea respinge categoric varianta Guvernului ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 11 decembrie. Vremea rea şi calendarul pentru învestirea viitorului Legislativ şi mai apoi a noului Guvern sunt motivele oficiale pentru care PSD propune ca scrutinul să aibă loc mai devreme. "Noi vrem 27 noiembrie sau 4 decembrie cel mai târziu. Soluţii constituţionale sunt. Pe 11 Decembrie e deja foarte târziu, s-ar ajunge cu învestirea Executivului în preajma Crăciunului", a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu, pentru Jurnalul Naţional. Neoficial însă, în spatele disputei există un calcul electoral pe care social-democraţii l-au făcut în spatele uşilor închise. Dacă alegerile ar avea loc pe 11 decembrie, alegătorii tradiţionali din mediul rural ai partidului ar lipsi de la urne fiind preocupaţi cu pregătirea sărbătorilor. "Ai noştri taie porcul în perioada aia. Cum să-i scot pe oameni la vot când ei fac toba şi cârnaţii?", a comentat un lider PSD. De partea cealaltă, data de 4 decembrie îi avantajează pe social-democraţi. Românii vor avea atunci minivacanţa de 1 decembrie şi vor fi plecaţi din localităţile de reşedinţă şi foarte puţin preocupaţi de alegeri. Ca atare, rata absenteismului în rândul votanţilor de dreapta va fi mai mare, ceea ce ar înclina balanţa în favoarea PSD. În plus, susţine Marian Neacşu, alegerile pe 11 decembrie ar împinge până în preajma Crăciunului negocierile şi discuţiile cu privire la formarea noului Guvern. Potrivit secretarului general al PSD, Liviu Dragnea va avea o discuţie cu premierul Dacian Cioloş în care vor încerca să convină asupra unei zile.
Cioloş a convins partidele
Premierul a avut deja mai multe runde de negocieri cu restul formaţiunilor politice care şi-au dat acordul asupra datei de 11 decembrie. Liderii PNL, UDMR şi PMP spun că au fost contactaţi de şeful Guvernului şi au decis să susţină varianta Guvernului. Asta deşi UDMR şi PMP afirmaseră anterior că nu vor alegeri târziu în decembrie din cauza eventualelor ninsori şi viscole care ar putea ţine oamenii în case. "Când am intrat eu în politică, în anul 2000, alegerile erau în octombrie şi uite cum am ajuns în ajunul Crăciunului aproape şi nu s-a găsit o soluţie potrivită. Trebuie modificată Constituţia, de acolo trebuie să plecăm. Trebuie să găsim şi noi o rezolvare, fiindcă în 2020 vom avea alegeri pe 24 decembrie, dacă nu se găseşte o soluţie", a declarat Kelemen Hunor la RFI. Până şi partidul lui Traian Băsescu s-a răzgândit şi merge pe mâna premierului, asta deşi cu o lună înainte propunea o variantă extravagantă, ca alegerile să fie într-o zi lucrătoare de miercuri pentru a avea o prezenţă cât mai bună la vot. Schimbarea de poziţie a PMP lasă PSD singur împotriva tuturor.

Premierul a discutat cu liderii partidelor politice despre data alegerilor. Nu este luată încă o decizie, încă se discută cu liderii partidelor politice. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu