duminică, 28 august 2016

CÂT VALOREAZĂ O VIAȚĂ DE OM, DOMNULE PROCUROR?

Autor: Serban Cionoff 28 Aug 2016 - 15:43
În noianul de știri-între care cele venite din Italia despre românii uciși, răniți sau dispăruți în urma seismului de zilele trecute ne rețin în mod cu totul deosebit atenția- a trecut aproape neobservată o altă știre. Cea despre decizia unui procuror de la parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 din București de a-l lăsa în libertate pe tânărul care a omorât o femeie pe Bulevardul Energeticienilor. Tânăr care nu numai ca a fugit ca un laș de la locul faptei, dar nici măcar nu avea permis de conducere. Este foarte adevărat că depistarea făptașului s-a făcut cu mare greutate și numai datorită eforturilor polițistului Marian Godină, căruia îi adresez cele mai sincere gânduri de respect și de prețuire.
Nu contest, poate că probele administrate nu l-au convins pe domnul procuror că tânărul care i-a fost prezentat este făptuitorul omorului. În acest caz de ce nu a găsit de cuviință să ne spună și nouă, muritorilor de rând, care au fost motivele pentru care a dat decizia cu pricina? Care decizie, vă rog să rețineți, este de necontestat. Sau procurorul și, poate superiorii săi, consideră că povestea asta numită,,transparență’’ ține de domeniul unor simple hatâruri pe care, dacă vor, ni le fac, iar dacă nu- nu?!
Scriu toate astea și numaidecât îmi dau seama că pun întrebări fără rost. Adică fără rost în țara în care - de la Monica Macovei cetire – procurorii au fost vârâți cu anasâna în corpul magistraților, de unde unde ministrul-catastrofă al justiției,Robert Cazanciuc,s-a angajat solemn că nu îi va clinti nimeni. Și nici nu i-a clintit cineva până în ziua de azi. Că doar nu ați vrea ca ministra în exercițiu, Raluca Prună, discipola și afina europârăcioasei Monica Macovei, să facă altceva…
Situație în care, în cel mai cras stil kagebist, niscai procurori(firește, nu toți, fiindcă mai sunt și foarte oameni corecți și de bună credință în breaslă) dictează sentințe anapoda, pe care niscai judecători(iarăși, nu toți) se grăbesc să le pună în aplicare fără să crâcnească.
Din nenorocire, decizia absolut revoltătoare a procurorului de la parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 nu este o noutate în materie. Sunt chiar curios dacă , de pildă, Ministerul Justiției sau CSM au avut curiozitatea să facă un bilanț a ororilor săvârșite de către indivizi pe care, deși dovediți ca fiind autorii unor crime sau a altor grave încălcări ale legii, procurorii i-au pus în libertate pe repede înainte? Nu cred că au făcut-o deși nici acum nu este timpul pierdut.
De data aceasta, spre cinstea lui, polițistul Marian Godină reacționat, în moc categoric și fără menajamente, față de abuzul cras al procurorului de la parchetul din sectorul 3 și a denumit gestul exact după cum se cuvenea:,,Frustrant, incredibil de frustrant pentru toți cei care am muncit la acest caz.’’
Pentru ei, dar nu numai pentru ei, ci și pentru noi, naivii care încă ne mai îmbătăm cu apă rece și mai credem că trăim întru-n stat de drept, într-o democrație consolidată, cu o justiție imparțială și corectă. Să ne mai mirăm, atunci, dacă recentul Eurobarometru al Comisiei Europene arată că încrederea românilor în justiție este de doar 35%, cu 13 procente mai jos față de anul 2015? Nu ne mirăm câtuși de puțin! În schimb, așteptăm cu viu interes următoarele tirade patetice despre ,,gravele , abuzivele încălcări ale independenței justiției’’. Tirade venite, desigur, de la înalte foruri ale ultra reformatei justiții autorități carpato-pontico-dâmbovițene.
Cu ani mulți în urmă, Andre Malraux- vă asigur, un autor ceva mai cunoscut decât Monica Macovei et comp. - a scris această frază absolut răvășitoare:,,O viață de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om!’’ Nici nu bănuia, pe atunci, autorul ,,Condiției umane’’ că, peste decenii, ministra română de justiție, Raluca Prună, îl va pune la punct, spunând că discuțiile despre drepturile omului sunt,,un lux teoretic inutil’’.
A, propos, domnule procuror de la sectorul 3, cât credeți că valorează viața femeii pe care a ucis-o, alaltăieri, pe Bulevardul Energeticienilor, tânărul pe care tocmai l-ați lăsat să zburde liber ca pasărea cerului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu