joi, 25 august 2016

Nu o sa invingem putinismul daca putinizam societatea in care traim. Reflectii la aniversarea a 25 de ani de la colapsul URSS

Este mult mai ușor să te opui “putinismului” în străinătate, decât acasă. Aceasta este lecția pentru țările care au apărut (sau au re-apărut, cum e cazul țărilor baltice) după colapsul Uniunii Sovietice și pentru aliații lor, la a 25-a aniversare a puciului eșuat de la Moscova.
În 1991 am sărbătorit două victorii. Una a marcat sfârșitul unui imperiu al răului, care își subjugase vecinii și pusese Occidentul în situația de a alege între un război nuclear și înfrângere. Cealaltă a însemnat sfârșitul comunismului, cu al său sistem economic falimentar susținut de represiune politică.
Prima victorie pare să reziste încă. Rusia nu mai este o superputere. Imperiul său – sau sfera sa de influență “dură” – se extinde doar asupra colecției sale jalnice de dictaturi: Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria și “Republicile Populare” din Donețk și Lugansk. În Asia este umbrită de China. Rusia este un pericol regional și provoacă necazuri, dar nu datorită forței sale, ci din cauza slăbiciunii Occidentului.
A doua victorie este parțială.
E adevărat, nimeni, nici măcar Rusia, nu mai crede că economiile  socialiste planificate funcționează.
Si totuși îndepărtarea moștenirii politice sovietice este mult mai dificilă.  A dispărut conducerea partidului comunist unic, bazată pe dictatura proletariatului și alte dogme marxist-leniniste, dar în locul ei a rămas un cocktail oribil: instituții lipsite de forță, imunitate pentru cei bogați și puternici, servicii de securitate mult prea puternice, corupție și cetățeni descurajați și neputincioși.
Doar trei dintre țările aflate în interiorul vechilor granițe sovietice – Estonia, Letonia și Lituania – îndeplinesc cu adevărat standardele internaționale ale libertății politice. În mare măsură, este și cazul țărilor membre ale fostului Pact de la Varșovia – deși în Polonia și în Ungaria se întrevăd probleme ce aduc a Putinism: politizarea sistemului de justiție, demonizarea rivalilor politici, disprețul față de instituțiile independente și xenofobia întreținută artificial. Ecourile acestor fenomene nocive în campania pentru Brexit sau în campania prezidențială din Statele Unite dau suficiente motive de îngrijorare și față de sănătatea politică a altor țări.
Peste toate aceste slăbiciuni, Rusia actionează tot mai mult împotriva noastră, pe față și pe ascuns, prin combinații sofisticate și neașteptate. N-am reușit, de cele mai multe ori, să facem față acestei amenințări. America și Europa de Vest, în mod special, au nevoie de o solidă cultură a securității: societatea trebuie să fie conștientă, în mai mare măsură, de pericolele cu care ne confruntăm.
Pentru națiunile foste captive, care nu înțeleg amenințarea, există pericolul de a reacționa disproporționat. În fața unei propagande puternice, tentația este să limitezi libertatea presei. În fața acțiunilor subversive, riscul este spionita și erodarea libertăților civice. În fața războiului economic, dirijismul devine tentant: subvenții, cote, taxe selective și tot așa.
Acesta reprezintă un pericol deosebit in Ucraina, unde războiul violent din est corodează cultura politică. Lupta împotriva corupției stagnează, cu o procuratură în conflict deschis cu cei care încearcă cu greu să demaște fărădelegile. Jurnaliștii care își fac meseria – pun întrebări ciudate, descoperă lucruri interesante și le publică – sunt acuzați că ajută și încurajează dușmanul. Nu pentru asta și-au riscat (și și-au dat viața) cei care au protestat pe Maidan.
Privind retrospectiv la ultimii 25 de ani, ar trebui sa ne amintim că tensiunile constructive reprezintă  o necesitate pentru democrație. Noi – jurnaliști, autorități, avocați, politicieni, oameni de afaceri, lideri religioși, reprezentanți ai mediului academic, cetățeni – jucăm după aceleași reguli, dar nu suntem în aceeași echipă. Cu siguranță, deschiderea, onestitatea și diversitatea vor produce erori și confuzii, dar e mai bine așa, decât un sistem în care totul este controlat  de la vârf, în numele unității și al patriotismului. Dacă nevoia stringentă de a ne opune Putinsimului ne duce la Putinizarea propriilor noastre țări, liderul rus va fi câștigat, ca și când tancurile sale ar mărșălui prin capitalele noastre.
Traducere de Mihaela Danga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu