miercuri, 24 august 2016

Corpul B - Colegiului Național Roman Vodă, complet refăcut, va fi inaugurat!

Corpul B - Colegiului Național Roman Vodă, complet refăcut, va fi inaugurat!

poza stire corpul b roman voda 1Vineri, 19 august, am fost în teren, la Corpul B al Colegiului Național Roman Vodă și am discutat problemele legate de mobilierul de care avem nevoie pentru dotarea sălilor de clasă. Sperăm ca în perioada 2 – 7 septembrie, anul curent, să facem inaugurarea acestui obiectiv deosebit, la care s-a muncit mult, care va fi pregătit pentru deschiderea noului an școlar.
Încercăm să rezolvăm și problema cu mobilierul. Am încercat prin ISJ Neamț dar nu a putut să ne ajute și, pe principiul „te duci în sat și dai de știre, vii acasă și faci cum poți”, încercăm să rezolvăm local, măcar în parte”, a declarat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Istoricul lucrărilor de la Corpul B – Colegiul Național Roman Vodă!poza stire corpul b roman voda 2
Lucrările la acest proiect au demarat in noiembrie 2014 urmand a se executa un volum mare de lucrari unele dintre acestea fiind si de o complexitate ridicata.
Astfel trebuiau consolidate sau finalizate urmatoarele:
-      structura de rezistenta pe laturile nordica (invecinata cu LPS si Spitalul Municipal) si centrala ale cladirii,
-      refacerea acoperisului (sarpanta si invelitoare) pe toata cladirea,
-      inlocuirea completa a tamplariei atat exterioare cat si interioare,
-      refacerea tuturor instalatiilor,
-      inlocuirea incalzirii cu sobe cu gaze naturale cu incalzire centralizata, precum si tot ce tine de refacerea arhitecturii (tencuieli, zugraveli, pardoseli, etc.)
Din start se stia ca va fi dificil sa putem indeplini termenul de finalizare (14 decembrie 2015) impus de Contractul de finantare nr. 4754 / 14.10.2014. Lucrarile au decurs intr-un ritm corespunzator, tinand cont si de perioada de iarna, pana la finalul lunii martie.
poza stire corpul b roman voda 3Atunci, urmare a decopertării complete a tencuielilor si a săpăturilor la fundatii in zona accesului principal ( mijlocul laturii centrale ) s-au constatat fisuri mai profunde in structura de rezistenta decat cele evidentiate in expertiza tehnica care a stat la baza elaborarii proiectului tehnic cat si o umezire excesiva a terenului de fundare.
Studiul geotehnic de detaliu efectuat in aprilie 2015 constând in 4 foraje si 9 penetrari dinamice a evidentiat ca in curtea interioara in zona scărilor centrale cat si pe latura invecinata cu terenul de sport al LPS terenul de fundare si-a pierdut capacitatea portanta. La 2 dintre foraje, indicele de consistenta a solului gasit era de 0,38-0,40 (practic o mlastina) fata de un normal in zona lui 0,95. Acest lucru s-a produs ca urmare a unor pierderi din reteaua de apa situata in curtea interioara a liceului care nu au putut fi constatate pe de o parte datorita structurii macroporice a solului ce a absorbit apa pana la completa lui saturare si a faptului ca intreaga curte era betonata mascand umezirea excesiva a terenului.poza stire corpul b roman voda 4
Dupa doua incercari nereusite, in septembrie 2015 un colectiv condus de prof. univ. dr. ing. Vasile Grecu a dat solutia tehnologica pentru consolidarea terenului de fundare de la CNRV – corp B prin metoda electrosilicatizarii, stabilindu-se dozajul si timpii de injectare. Datorita situatiei aparute la fundatiile adiacente curtii interioare lucrarile au fost practic intarziate cu 5 luni.
Drept urmare Consiliului Local al Municipiului Roman a emis HCL 213 din 18.12.2015 prin care Municipul Roman isi asuma conditiile din instructiunea mai sus invocata, pentru acest proiect cheltuielile din anul bugetar 2016 urmau a fi neeligibile si data de finalizare a proiectului 30.06.2016. Chiar si asa timpul acordat s-a dovedit imposibil de a fi respectat, stabilitatea cladirii fiind grav afectata de pierderea capacitatii portante a terenului de fundare. In zona casei scarilor (axul central al cladirii) solutia initiala de consolidare a fost complet schimbata. Totodata, ca masura sulimentara de punere in siguranta a cladirii, s-a dispus de catre expertul tenic si de catre proiectant realizarea in dreptul fiecarui stalp vertical a cate uni bloc de fundare la cota inferioara a fundatiilor existente. Aceste subturnari din beton simplu cu dimensiunea de 1,0x1,0x1,8 m fiecare au intarziat si ele continuarea lucrarilor asumate prin contractual initial de catre executanti.
poza stire corpul b roman voda 5De abia in luna aprilie lucrarile de arhitectura si instalatii s-au putut desfasura pe intregul front al cladirii.
Cu toate eforturile depuse nu s-au putut recupera intarzierile cauzate de lucrarile de consolidare si eliminare a umezelii din terenul de fundare precum si de extinderea lucrarilor de consolidare a structurii cladirii si a aticului. Si vremea excesiv de umeda din lunile mai – iunie a fost un impediment major.
Lucrarile de arhitectura din proiect presupun un mare de operatiuni umede: turnari de sape, tencuieli etc. Trecerea la faza urmatoare presupune uscarea acestora lucru ce s-a petrecut foarte greu in conditiile ploilor neobisnuit de abundente care sau inregistrat in aceasta perioada.
Cele mentionate au dus la intarzieri in finalizarea lucrarilor si nu s-a reusit ajungerea la faza de receptie la terminarea lucrarilor la ambele contracte de lucrari (Consolidare si Reabilitare), prelungirea duratei de implementare pana la data de 30.06.2016 dovedindu-se insuficienta.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu