vineri, 4 august 2017

Grabă mare. monşer! L-au pus pe Leoreanu -Cetăţean de Onoare pe site, înainte de avizarea de legalitate a Prefecturii!

Grabă mare. monşer! L-au pus pe Leoreanu -Cetăţean de Onoare pe site, înainte de avizarea de legalitate a Prefecturii!


„Pe repede înainte” – acesta pare să fi fost ordinul de zi pe unitate al administraţiei locale din Roman în ceea ce priveşte legitimarea deputatului Laurenţiu Leoreanu (preşedinte PNL Roman) drept „Cetăţean de onoare al Romanului” (cu tot cu facilităţile care decurg din acest titlu pentru că o renunţare benevolă poate fi anulată, prin simetrie juridică tot prin voia respectivului).
Fotografia de la începutul acestui articol nu e un trucaj. Nu. E vorba de un printscreen realizat la siteul Primăriei Roman, la secţiunea „Cetăţeni de onoare”, la scurt timp după miezil nopţii dinspre joi spre vineri (3/4 august 2017).
Postarea de pe site-ul Primăriei (cu tot cu Laudatio care e cam cât la alţi 3-4 cetăţeni de onoare) a fost pusă, evident mai devreme. Oricum, postarea de pe site-ul Primăriei Roman a fost semnalată, joi seara, la ora 20,41, de un site de ştiri din Roman:

Respectiva hotărâre a fost votată (NELEGAL, dar asta e altă poveste – vezi AICI – ), luni, 31 august, în şedinţa care a avut loc la amiaza acelei zile. Un calcul simplu arată că de luni până joi sunt 3 zile. Cunoscătorii administraţiei locale au înţeles deja chichiţa – hotărârea respectivă nu este avizată pentru legalitate, în acest moment, de Prefectura Neamţ.
Legea 215 a Administraţiei Publice Locale este cât se poate clară, nu lasă loc la interpretări: o Hotărâre de Consiliu Local (sau Judeţean) trebuie trimisă în maximum 10 zile, pentru avizare de legalitate, la Prefectură. Din momentul în care a fost înregistrată la Registratura Prefecturii, instituţia respectivă poate aviza sau nu de legalitate, inclusiv să declanşeze procedurile de procedură prealabilă sau atacarea direct la Contencios Administrativ. Dacă trec 5 zile şi Prefectura nu atacă (în Contencios sau prin procedură prealabilă) respectiva HCL, se prezumă că actul administrativ a fost avizat tacit de legalitate.
În cazul de faţă. Să spunem (dar e greu de crezut) că Primăria Roman a trimis hotărârile aprobate în şedinţa de CL de luni chiar în ziua respectivă. Luni plus 5 zile egal sâmbătă! Deci este imposibil ca la acest moment primarul şi secretarul Muncipiului Roman să iasă cu hotărârile votate luni şi să spună că acele acte administrative sunt deja operabile. Ştie acest lucru chiar şi un secretar începător de Primărie aşa că nu pot fi bănuiţi nici primarul Micu (şeful şefului celui care operează pe siteul instituţiei), nici secretarul UAT Roman că ar fi vorba de o nevinovată grabă.
Ştim că articolul publicat de Vestea, prin care arătam că Hotărârea respectivă este lovită de nulitate pentru că votul nu a fost secret ci la vedere, ceea ce evident putea limita libertatea de conştiinţă a consilierilor PNL care îl au şef de partid pe Leoreanu (vezi AICI – ) a creat deranj la Roman şi a băgat în şedinţă pe unii jurişti sau avocaţi de casă. Ştim că s-au cerut şi consultaţii juridice neoficiale unor specialişti din „Casa Albă” şi că răspunsurile nu au fost de natură să declanşeze dopurile de la sticlele de şampanie. Ştim…
Aşa că, în aceste condiţii, chiar e greu de înţeles ce e cu această grabă (care încalcă şi legea) în a „valida” pe siteul Primăriei o HCL neavizată încă de legalitate de către Prefectură. Logica de la Roman nu are, de multe ori, nicio legătură cu logica juridică, astfel că, la nivel de ipoteză, te poţi gândi fie că se încearcă o forţare a situaţiei (?), fie că, deja, în cazul în care Prefectura sau Justiţia ar trânti respectiva hotărâre NELEGALĂ (după umila noastră părere şi după prevederile legii), Leoreanu şi-a pregătit deja partitura de victimă.
Chiar dacă reluarea votului ar putea fi o simplă formalitate, şi votul NELEGAL şi publicarea HCL înainte de avizare de legalitate de către Instituţia Prefectului nu arată decât faptul că administraţia de la Roman a sărit demult din litera şi spiritul legii. Sau, parafrazându-l pe un celebru musafir prin zona Piatra Neamţ – Roman, „Grabă mare, monşer!”
Daniel VINCA
Nota Bene – Subordonaţii de partid ai deputatului Leoreanu (primarul Micu şi consilierii PNL) îşi pot propune şi vota şeful, de câte ori vor ei, drept Cetăţean de Onoare. Da, deşi un astfel de episod aminteşte de tristul cult al personalităţii, la Roman se poate. Pentru că Leoreanu & comp vor şi pot, considerând că majoritatea obţinută le dă dreptul la orice.
Redacţia Vestea anunţă public: dacă Prefectul de Neamţ nu face demersurile legale pentru anularea Hotărârii votate NELEGAL, dacă ceilalţi consilieri locali de Opoziţie din CL Roman nu acţionează nici ei (aşa cum nici în şedinţă nu au contestat NELEGALITATEA votului la vedere), vom ataca noi, în Contencios Administrativ hotărârea respectivă.

Distribuie acest articol:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu