vineri, 25 august 2017

Romașcanii din diasporă s-au întâlnit cu deputatul Laurențiu Leoreanu și primarul Lucian Micu

Romașcanii din diasporă s-au întâlnit cu deputatul Laurențiu Leoreanu și primarul Lucian Micu

intalnire diaspora 2Astăzi, 24.08.2017, de la ora 11:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Roman, s-a desfășurat o întâlnire cu romașcanii din diaspora.
La întâlnire au fost analizate impresiile și dorințele celor plecați la muncă în străinătate și a fost prezentat proiectul de repatriere prin antreprenoriat RePatriot la care Municipiul Roman a aderat din acest an, dar și oportunitățile de dezvoltare a unei afaceri în municipiu.
Au fost prezenți alături de primarul municipiului Roman Lucian Micu, deputatul Laurențiu Leoreanu – inițiatorul acțiunii la preluarea primului mandat de primar și reprezentanți ai ADR Nord Est și, bineînțeles, reprezentanții REPATRIOT (Mirabela Miron - reprezentant RePatriot, Preşedinte AVISSO, vicepreşedinte al filialei Iaşi a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Lucian Neacșu - manager Senator Wines - reprezentant Repatriot, Ana Ciobanu – expert Direcția Dezvoltarea Afacerilor din cadrul AGENȚIEI PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-EST).intalnire diaspora 1
Bine ați revenit acasă, la Roman! Îmi face o deosebită plăcere să mă întâlnesc astăzi cu dvs.
Știu că este greu în străinătate şi nu de bine aţi plecat din ţară, dar mă bucur că sufletul şi gândul vă este tot în țară. Vreau să vă transmit dvs., romașcanilor de pretutindeni, că Romanul înseamnă pentru noi toţi <acasă>.
Orașul nostru este într-o continuă transformare şi doresc să vă avem alături, pentru ca prin experiența acumulată și prin viziunea occidentală, să aduceți plus valoare comunității noastre. Astăzi, în acest cadru, ne dorim ca împreună să identificăm așteptările și interesul diasporei în a se implica în dezvoltarea orașului, vom prezenta proiectul de repatriere prin antreprenoriat - Re>Patriot - la care Municipiul Roman a aderat din acest an, dar și oportunitățile de afaceri locale, despre cum pot fi valorificate, dezvoltate, finanțate și cum se pot lega parteneriate
intalnire diaspora 3Susținem faptul că Primăria trebuie să fie o instituţie deschisă pentru oameni si receptivă la nevoile lor. Pentru că timpul romașcanilor este prețios, asigurăm on-line, la dispoziția cetățenilor, formulare tip și informații referitoare la serviciile din cadrul instituției, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să meargă la fiecare birou în parte. Primăria Municipiului Roman oferă posibilitatea contribuabililor – persoane fizice şi persoane juridice –să consulte impozitele şi taxele datorate către bugetul local şi, de asemenea, să le achite prin intermediul sistemelor informatice de plată electronică iar pentru Direcția de Evidență a Populației cetăţenii pot apela la programarea online pentru depunerea cererii in vederea eliberării actului de identitate.
Din punct de vedere economic, investitori cheie au extins sau au construit noi obiective, au creat locuri de muncă și au consolidat baza industrială a orașului.
Romanul are potențial atractiv pentru investitori, iar dezvoltarea capacității de producție a TRW Automotive, cea mai mare investiție industrială în municipiul nostru după 1989, asigură locuri de muncă pentru 1.700 de familii.
Avem nevoie de forță de muncă, de reîntoarcerea romașcanilor care muncesc în străinătate. În următorii ani, investitorii vor crea la Roman circa 1.500 de noi locuri de muncă, fiind vorba de depozitele logistice Lidl, Profi, Somaco dar și de deschiderea celei de-a doua unități de producție a concernului american TRW.
Eforturile de diversificare ale bazei economice locale trebuie să fie continuate și susținute, iar competitivitatea locală trebuie să se bazeze și pe sectorul micilor întreprinzători. Romanul are nevoie de oameni cu inițiativă iar dvs vă puteți dezvolta afaceri aici.
Avem nevoie de experiența, mentalitatea și curajul romașcanilor care din diverse motive au decis să plece în alte țări. De aceea vă aștept acasă!
Ne manifestăm disponibilitatea de a vă sprijini și de aceea am stabilit ca un departament din cadrul Primăriei, respectiv Biroul Control, Strategii și Marketing Instituțional (etaj II, biroul 59), să ofere sprijin și informații romașcanilor din diaspora interesați de căutarea unui loc de muncă sau de deschiderea unei afaceri”, a spus primarul Lucian Micu în deschiderea manifestării.
Deputatul Laurențiu Leoreanu a făcut, la rândul său, o prezentare a situației economice și sociale a urbei mușatine și a punctat faptul că în următorii ani municipiul Roman va deveni cel mai important pol economic al județului Neamț, asta și datorită conducătorilor administrației locale care au știut să atragă investitorii și să aplice politici coerente de creare de locuri de muncă și de dezvoltare a infrastructurii.intalnire diaspora 4
Cei peste 30 de romașcani care lucrează în afara țării și care au fost prezenți în sală au scos în evidență următoarele aspecte:
-      Aspectul deosebit al Spitalului Roman, comparativ cu unități de aceeași categorie din Italia, dotările acestuia dar cu un oarecare „minus” la comunicarea personalului sanitar mediu cu pacienții;
-      Aspectul deosebit al municipiului, la categoria infrastructură și amenajare edilitară;
-      Realizările în ceea ce privește spațiile de agrement și de petrecere a timpului liber;
-      Managementul foarte bun al conducerii Primăriei Roman și crearea de facilități pentru romașcanii plecați în afara țării, la muncă;
-      Aspectul deosebit al unităților de învățământ din Roman și dotările existente, alături de pregătire bună a cadrelor didactice;
-      Facilitățile acordate investitorilor;
-      Preocuparea conducerii administrației locale pentru reducerea birocrației și o pentru o bună colaborare cu contribuabilii.
Au acceptat invitația mea peste 30 de romașcani, fiecare cu povestea lui, oameni plecați în aproape toate zările lumii și mă bucur că au arătat o deschidere la fel de mare față de mine, de echipa din Primărie și de autorități, în general. Cred cu tărie că a fost un prim pas important pentru a-i ajuta pe stranieri să se întoarcă pe meleagurile natale, de aceea am și desemnat câțiva angajați din Primărie care să preia, treptat, și din responsabilitatea de a menține legătura cu diaspora și a găsi soluții pentru cei care cer ajutor Primăriei”, a mai declarat Lucian Micu, primarul municipiului Roman.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu