marți, 13 octombrie 2015

Biroul "storcator" de energie

Ma trezesc dis-de-dimineata. La vremea asta ce se apropie de iarna nici soarele parca nu s-a dezmeticit. Aparatul de radio conectat la priza inca mai zumzaie in surdina. Dedesubt parca e incurcatura de mate: cablul de la veioza si cel de la radio stau infipte intr-un triplu stecher. Noroc ca mai e loc sa-mi bag telefonul la incarcat; bateria s-a cam golit si vreau sa ma tina pana ajung inapoi acasa. La celalalt capat al patului alta incurcatura de mate. Un stecher cvintuplu are infipte in el cablurile ce alimenteaza laptopul. Noroc ca si aici mai e loc de vreo doua telefoane puse la incarcat.
Mananc ceva la repezeala, ma spal, ma imbrac si plec spre servici. Lucrez in diverse unitati de invatamant ca medic. Ajung la una dintre scoli. Geamul de la secretariat da spre strada, exact langa usa principala; e usor intredeschis. Intru inauntru. Pe hol e forfota mare ca din obicei. Pe usa secretariatului... unul intra, altul iese. Dinauntru se aude numai zummzet de aparate si voci multe. Parca vad "peisajul": doua calculatoare mari tronand pe masa, deschise si incinse la maximum. Telefon... imprimanta... xerox... Abia se strecoara oamenii printre mesele incarcate si dulapurile ticsite. Ca sa nu mai vorbim de becurile aprinse cand lumina naturala e insuficienta.
In drum spre cabinet trec prin fata diverselor usi: director, contabil, biblioteca. Inauntru acelasi lucru: pe mese troneaza tot felul de "scule": calculator, telefon... mai o cafetiera... uneori si un dispozitiv de incalzire daca centrala termica nu e pusa in functiune. Plus becurile aproape mereu in functie, caci adesea lumina de afara parca nu e indeajuns. Si geamurile aproape mereu intredeschise pentru aerisire.
Intru in cabinet. Noroc ca nu ma zbarnaie vreun calculator deschis, desi as avea mare nevoie cateodata. Dar inca incerc sa ma descurc cu un smartphone, uneori si cu laptopul propriu, daca nu apelez la alte persoane. In schimb ma zbarnaie mereu un frigider mic aflat aproape mereu in functie. Plus ca aproape mereu e aprins becul, lumina fiind aproape insuficienta de afara. Plus un radiator mic pus in priza ori de cate ori ma ia frigul intre gresia de pe jos si faianta de pe pereti. Geamul se deschide cu atat mai des cu cat intra mai multa lume inauntru si am senzatia ca nu am aer suficient.
Peste tot e consum de energie: iluminat, incalzire, aparatura...Si cum in prezent se cere certificat energetic si certificat de performanta energetica, trebuie ca problema sa fie tratata in cel mai serios mod cu putinta. Se cere adesea o termografie in constructii realizat de un expert in termografie. Conteaza mult si pretul unui audit energetic ... Important este sa fie acest pret cat mai mic si mai accesibil...
Dupa orice expertiza se cere si reabilitarea energetica a cladirii. Conteaza foarte mult ca reabilitarea sa fie facuta in asa fel incat pierderile sa fie cat mai mici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu