marți, 13 octombrie 2015

Cară 4 kg în spate în clasa I. Medicii trag un semnal de alarmă! Ghiozdanele mult prea pline cu rechizite provoacă boli ale coloanei vertebrale la copii

Tot mai mulţi copii suferă, în ultima perioadă, de deviaţii ale coloanei vertebrale - scolioză şi cifoză - care, nedepistate la timp, pot duce la afecţiuni grave. Una din cauzele care duc la deformarea spatelui, spun medicii, este căratul ghiozdanului, care an de an este tot mai greu.

  • Alexandra cară zilnic un ghiozdan care este aproape cât ea
  • Ghiozdanul cântăreşte 3,75 de kilograme
  • Ilie Roșca
Publicitate
Conform standardelor medicale, un copil nu are voie să care mai mult decât 10% din greutatea sa corporală. Alexandra are 7 anişori, cântăreşte 17 kg şi este în clasa I.
Teoretic, ea nu are voie să poarte un ghiozdan mai greu de 1,7 kg. Sistemul de învăţământ se încăpăţânează însă să demonstreze zicala: cartea e grea, iar copilul trebuie să care zilnic în “bagajul de şcoală” cel puţin 5 caiete, 3 cărţi, penarul, pacheţelul cu mâncare şi sticla cu apă. Împreună cântăresc 3,75 kg.

Depistată la timp, boala se tratează

O greutatea mult prea mare pentru spatele unui copil cu o înălţime de un metru şi un pic şi o greutate de 17 kg, spune specialistul. Medicii spun că vârsta la care debutează scolioza este cuprinsă între 10 şi 15 de ani. Principalele cauze: poziţia incorectă la şcoală sau acasă ori căratul ghiozdanului.
“Multe din atitudinile scoliotice nu sunt evolutive şi dispar odată cu corectarea cauzei care le-a produs, prin fizioterapie şi exerciţii speciale”, susţine dr. Ilie Roşca. Nedepistate la timp, afecţiunile evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile şi formează un fel de cocoaşă.

Înotul ajută foarte mult

Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Acesta pune la lucru toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul, dar şi plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând muşchii dorsali.
“Copiii care au probleme cu spatele nu au voie să joace fotbal să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, subliniază doctorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu