luni, 5 octombrie 2015

Niciodata nu folositi aceasta metoda de invatat! Acest elev iesean a fost la un pas de a-si distruge familia



• De cele mai multe ori, parintii sunt punctul de plecare in astfel de probleme • Dependenta copiilor poate fi tratata intr-un astfel de centru, doar sa fie depistata la timp • Acest adolescent credea ca isi poate multumi mama, apeland la aceasta substanta interzisa
Lipsa comunicarii dintre persoane poate duce, in timp, la degradarea relatiilor, insa in relatia parinte-copil este cea mai grava greseala care poate fi facuta. Din cauza ca parintii nu acorda suficienta atentie copiilor sau doresc lucruri imposibil de facut, acestia cresc cu sentimentul ca nu sunt suficient de buni in ochii parintilor. Cele mai multe persoane care trec prin astfel de probleme in familie, ajung sa devina dependente de alcool, jocuri de noroc sau de substante interzise. Cel mai rau este atunci cand nici copilul, dar nici parintele nu constientizeaza ca intr-adevar la mijloc este o problema foarte grava. In Iasi, exista un centru care este pus la dispozitia celor care doresc sa fie ajutati sa depaseasca acest impas, fiind alaturi de cei cu probleme si identificand momentul si adevaratul motiv pentru care acestia au capatat aceasta boala: dependenta. Aici, adolescentii pot lua parte la terapii, cu ajutorul carora pot trece mai departe si a depasi trecutul sumbru.

Dependenta poate fi usor depistata, daca parintii acorda atentie copiilor

Toate problemele de dependenta isi au radacina in niste relatii defectuoase cu parintii, mai ales ca sunt tineri care au fost lasati acasa si se considera abandonati. Specialistii declara ca aceste persoane incearca sa umple golul emotional cu alcool, tutun, sau droguri, pentru ca nu fac fata emotiilor puternice. "O persoana poate fi catalogata dependenta atunci cand nu poate trai fara o anumita substanta sau un anumit comportament. Nu tine de varsta sau de sex. Persoana nu se simte in siguranta, relaxata, pana nu bea, nu consuma acele substante. Sevrajul este un simptom sigur, se manifesta aproximativ la fel pentru orice tip de dependenta. Difera de la o persoana la alta, la cei dependenti de alcool sau droguri apar transpiratii, agitatie, delir intens, au halucinatii, e foarte greu sa faci terapie cu o astfel de persoana", povesteste Antoneta Negru, coordonatorul Centrului de Consiliere Individuala si de Grup si Reabilitare a Persoanelor cu Dependenta de Alcool si Droguri din Iasi. 

Vedea cocaina ca pe un ajutor

Aceasta problema a fost identificata si la unul dintre adolescentii care au participat la terapia centrului, un tanar care a ajuns dependent de etnobotanice, insa problema sa reala era consumul de cocaina. Pentru a avea cele mai bune rezultate la invatatura si a-si multumi mama cu carnetul de note, baiatul consuma din ce in ce mai multa cocaina. Potrivit spuselor celor de la centru, care ii erau alaturi, cocaina ii oferea o memorie vizuala foarte mare, astfel ca era foarte multumit de rezultatele la examene.

"Am avut un tanar care a ajuns la noi dependent de etnobotanice, dar de fapt, principala lui problema era dependenta de cocaina. Si spunea ca atunci cand era in liceu nu invata nimic, dar in schimb avea rezultate foarte bune si asta il facea fericit", povesteste Antoneta Negru. Povestea de viata a adolescentului era una obisnuita in ultima vreme pentru specialisti. Parinti despartiti, baiatul a fost parasit de tata la frageda varsta de trei ani, astfel ca lipsa tatalui a fost primul punct in probleme sale. Mama a decis sa plece in Spania pentru a-i crea un viitor cat mai bun, lasandu-si baiatul in grija bunicilor.

"El nu invata sa faca o meserie, sa il ajute pe viitor. Consuma aceasta substanta doar pentru a-si vedea mama multumita. Tot ceea ce facea el era sa ii prezinte mamei lui un carnet cu note foarte mari si mama era foarte multumita pentru ca e destept copilul si are note mari, fara sa stie cum lua el aceste note. Pentru ea, nota era etalonul", marturiseste femeia. Metoda aplicata de tanar il ajuta sa ia mereu cele mai mari note. Pentru ca stia ca drogul respectiv ii dadea o memorie vizuala excelenta, inainte sa se apuce de citit, apela la "drogul-minune".

"Cand trebuia sa aiba un examen, lua cocaina si cocaina ii dadea o memorie vizuala incredibila, astfel ca el trecea prin materie o data sau de doua ori si cand mergea la examen avea in fata, ca memorie vizuala, paginile pe care le-a citit, dar el nu se strofoca cu invatatul, nu era un elev silitor, ci doar pescuia, sa zic asa. Apela la drog doar pentru rezultate bune. Si astfel, a devenit dependent. Avea rezultate foarte bune, a trecut bacalaureatul cu nota mare, dar nu avea motivatie sa invete pentru el, sa stie sau sa aiba o meserie. Motivatia lui era sa aiba note mari pentru a se mandri mamei", povesteste coordonatorul centrului. Astfel de probleme apar in viata tinerilor din cauza relatiei pe care o au cu parintii. Ei cauta orice atentie in alte parti, ajungand prin intermediul anturajului, sa guste orice tentatie, mai ales ca se afla la varsta la care isi doresc sa incerce orice este interzis.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu