“Obiceiurile noastre alimentare” au fost analizate de liceeni
Ziua Mondială a Alimentaţiei, sărbătorită în fiecare pe 16
octombrie, a fost marcată la Colegiul Tehnic “Petru Poni” prin
activităţi care au vizat obiceiurile alimentare ale elevilor acestei
unităţi de învăţământ. Pornind de la constatările şi îngrijorările
specialiştilor în domeniu privind obiceiurile alimentare nesănătoase ale
românilor, profesoara Emilda Butnaru a realizat o analiză a acestui
fenomen, prin aplicarea de chestionare pe această temă în rândul
elevilor.

Tema chestionarului a fost “Obiceiurile noastre
alimentare”,
iar întrebările s-au referit la obişnuinţa de a lua micul dejun înainte
de a veni la şcoală, alimentele consumate la micul dejun, ce lichide se
consumă la masă, cât de des consumă elevii fructe şi legume, de câte
ori pe săptămână mănâncă supă, ce preferă, la desert, cât de des consumă
peşte, dacă îşi completează dieta cu suplimente nutritive şi cât de des
consumă alimente de tip fast-food. La fiecare întrebare elevii au avut
de ales o variantă de răspuns care să corespundă cel mai bine
obiceiurilor alimentare proprii şi, în final, să răspundă prin “da” sau
“nu” dacă obiceiurile lor alimentare sunt sănătoase. “Centralizând
răspunsurile, au rezultat anumite concluzii care au fost prezentate
elevilor participanţi la această «cercetare». Aspectele îngrijorătoare
care trebuie corectate se referă la faptul că aproximativ 85% dintre
elevi nu iau micul dejun sau îl iau foarte rar. 80% dintre elevi mănâncă
foarte rar peşte, iar 10%, deloc. 80% dintre elevi mănâncă de 2-3 ori
pe săptămână produse fast-food, iar 15% aproape în fiecare zi. Aproape
40% dintre elevi folosesc suplimente alimentare, iar 70% consideră că au
obiceiuri alimentare sănătoase. Există şi aspecte pozitive privind
consumul de cereale, lactate şi fructe la elevii care iau micul dejun.
Între 75 şi 80% dintre elevi consumă apă sau suc la masă, 90% consumă
zilnic fructe şi legume, 65-70% servesc zilnic la desert prăjitură sau
fructe. În acest context, elevii clasei a XI-a B au realizat o expoziţie
de postere cu mesaje şi imagini, care invită la adoptarea unei conduite
responsabile privind obiceiurile alimentare. Totodată, a fost
prezentată şi o documentare privind importanţa micului dejun în
creşterea randamentului şcolar al elevilor şi despre beneficiile
consumului de peşte şi s-a pus accentul pe pericolul consumului de
alimente fast-food în rândul elevilor”, a precizat profesor Emilda
Butnaru, de la Colegiul Tehnic “Petru Poni”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu