luni, 18 aprilie 2016

Pentru romașcani; proiectele primarului Laurențiu Leoreanu pentru perioada 2016 – 2020!

Proiectele anului 2016 în Roman: amenajarea malului Moldovei, Parc Zăvoi cu tiroliană, Complexul Cinema Unirea, Casa Celibidache!poza stire proiecte 1
Primele proiecte care vor intra la finanțare vor fi „sistematizarea energetică a clădirilor de locuințe rezidențiale” și avem în lucru un calup de blocuri.
Altă finanțare se referă la reabilitarea unor clădiri publice și clădiri de patrimoniu. Avem proiectele pregătite cu totul calculat la punct și virgulă, astfel încât să putem obține finanțările.
Pe „clădiri de patrimoniu” vor fi depuse două proiecte: Casa Celibidache și Muzeul Personalităților Romașcane – Casa Manolescu Strunga, actualmente Grădinița de pe Cuza Vodă, fosta Securitate.
Pe „clădiri publice” vom depune alte două proiecte: Primăria Municipiului Roman, un proiect greu pentru o clădire de 6.000 de metri pătrați, și Cinema Unirea.
Pe partea de reabilitare clădiri de locuințe rezidențiale există un proiect pentru opt blocuri din cartiere diferite.
Pentru obținerea finanțării pe MEDIU, sunt pregătite trei proiecte, la nivel de municipiu.
Este pregătit pentru finanțare Proiectul PARC – ZĂVOI, pentru amenajarea fostului cartodrom unde vrem să transformăm urbanistic toată zona; un parc de relaxare cu piste de biciclete, tiroliană, etc..
Un alt proiect este legat de realizarea unui părculeț în spatele Complexului Comercial Tic – Tac Sucedava, care va consta în amenajarea acelui teren care ține de la Kaufland, în spatele blocurilor, până la strada nou înființată Mihail Jora.
Al treilea proiect cu finanțare pe capitolul Mediu ține de amenajarea falezei Moldovei.poza stire proiecte 3
Va fi amenajată întreaga porțiune care ține de la Bazar până la podul de fier CFR; pistă pietonală, pistă pentru biciclete, cu băncuțe, sistem de iluminat ornamental, cu foișoare, etc.
Proiecte culturale și sociale
Va fi restaurată și reabilitată CASA CELIBIDACHE, clădire cu o valoare culturală deosebită, și alte două case: Casa Manolescu Strunga și Casa Bruckner, cunoscută Casa Spițerului.
Casa Manolescu adăpostește acum grădinița de pe strada Cuza Vodă, nr. 9 bis. Grădinița o vom muta în casa din curtea Spitalului Vechi, Casa Spițerului.
Se va realiza o modernizare, la clădirea unde este Creșa Smirodava, de unde se va muta biblioteca în noua casă. În acea clădire, se va amenaja o instituție preșcolară de înaltă calitate, de standard european, care să fie complementară; parterul să fie tot creșă iar la etaj să fie grădiniță. Va fi o lucrare importantă pentru municipiul Roman.
Este nevoie de un muzeu în care să fie expuse toate mărturiile pe care le avem despre personalitățile orașului și care să poată fi vizitat de toți cei care trec prin Roman. Documentația este finalizată și va fi depusă pentru obținerea de fonduri europene.poza stire proiecte 2
Vom mai avea o microhidrocentrală…pe Moldova!
Se va dezvolta un proiect prin care se va realiza încă o microhidrocentrală, pe amplasamentul bazinului hidrografic Pildești, acolo unde sunt și puțurile de captare care, prin împrejmuirea pe care o vom face, va asigura apa necesară pentru pompele de captare, prin menținerea pânzei freatice la un nivel bun.
Prin acest proiect integrat se mai dorește ca pe dealul de la Corhana să se construiască un castel de apă, un bazin mare. Astfel, apa din pânza freatică a lacului artificial creat va putea fi pompată în castelul de apă de pe dealul Corhanei, cu energia produsă de microhidrocentrală.
De acolo, prin cădere liberă și fără costuri suplimentare, să vină la consumatorii din municipiul Roman. Asta ar însemna o scădere a prețului la apă cu cel puțin 40%.
Va fi un element revoluționar cu totul deosebit care va asigura independența energetică și de resurse pentru municipiul Roman. Este un proiect care ține de posibilitatea Romanului de a cumpăra terenul de la Captarea Pildești, de partea de finanțare pe fonduri europene și trebuie gândit ca în cel mult patru ani să fie realizat.
poza stire proiecte 4Va fi realizat Centrul Multicultural UNIREA
Beneficiarul proiectului este Primăria Municipiului Roman iar ca realizare, proiectul presupune reabilitarea clădirii cinematografului ”Unirea” pentru amenajarea și dotarea cu spații moderne pentru proiectarea de filme 3D și organizarea de evenimente culturale (dezbateri, lansări de carte, expoziții, etc.)
Ca justificare a proiectului este „creșterea atractivității Municipiului Roman pentru locuitori și turiști”. Studiul de fezabilitate este realizat iar costurile estimate se ridică la valoarea de 9.266.807 lei.
„Începând cu anul 2016, până în anul 2020, se anunță o perioadă foarte dinamică în implementarea unor proiecte de infrastructură, de dezvoltare culturală, artistică și economică, o perioadă benefică mult mai bună decât perioadele precedente și care va produce mutații importante în viața municipiului Roman.
Municipiul Roman va ajunge la nivelul unui oraș european, lucru care a fost deja înscris într-o traiectorie de dezvoltare europeană”, a menționat primarul municipiului Roman Laurențiu Leoreanu.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu