luni, 18 aprilie 2016

Petre Roman: Retragerea lui Marian Munteanu de PNL nu poate fi decât o chestiune principială, fundamentală. RĂSPUNSUL lui Munteanu

Fostul premier Petre Roman a declarat, dumnică, pentru MEDIAFAX, că luările de poziţie ale lui Marian Munteanu arată „simpatia foarte puternică” a acestuia pentru mişcarea legionară, afirmând că, într- un articol din 1994, Munteanu îl numeşte pe I. G. Duca, figură emblematică a PNL, „asasin”.
Petre Roman: Retragerea lui Marian Munteanu de PNL nu poate fi decât o chestiune principială, fundamentală (Imagine: Cristina Nichitus/ Arhiva Mediafax Foto)
„Am luat din presă, ca urmare a faptului că PNL a spus că acuzaţiile care i se aduc lui Marian Munteanu trebuie dovedite, am luat pur şi simplu din documentele de presă, ceea ce era la dispoziţia oricui, luările de poziţie ale lui Marian Munteanu în legătură cu mişcarea legionară şi sunt foarte grăitoare în ceea ce priveşte simpatia foarte puternică pe care domnul Munteanu a arătat-o din 1992 încoace”,a declarat fostul premier PPetre Roman membru al PNL.
Petre Roman atrage atenţia conducerii PNL că Marian Munteanu, într-un articol din aprilie 1994 susţine că <<nu putem vorbi despre asasinatele comise de legionari dacă nu vorbim despre asasinul Ion Gheorghe Duca>>.
Din tot ceea ce a apărut, este un articol din aprilie 1994 în care Marian Munteanu spune în felul următor <<nu putem vorbi despre asasinatele comise de legionari dacă nu vorbim despre asasinul Ion Gheorghe Duca>>. Ori, pentru PNL Ion Gheorghe Duca este o figură nu numai luminoasă, dar şi fundamentală. A fost doctrinarul principal al PNL, un om care a fost promovat în liberalism de către brătieni. A fost, în acelaşi timp, ministru, asasinat într-un mod bestial de către legionari. I. G. Duca văzând care sunt opţiunile politice ale legionarilor a scos în afara legii acest partid”, a mai spus Petre Roman.
Petre Roman a afirmat că, personal, pune susţinerea lui Marian Munteanu în cursa pentru Primăria Capitalei pe seamna necunoaşterii liberalilor.
Liberalul susţine că susţinerea lui Marian Munteanu la primăria Capitalei „pune în joc valorile liberale”.
„Nu este vorba despre ce s-a întâmplat în 1990, acolo sunt lucruri controversate. Este vorba despre faptul că PNL are propria sa istorie. Este vorba despre toate valorile liberale care sunt în joc atunci când PNL propune un candidat care să-l reprezinte într-o funcţie foarte importantă cum este cea de primar general al Capitalei”, mai spune Roman.
Cât priveşte dovezile pe care PNL le cere pentru probarea acuzaţiilor care i se aduc lui Munteanu, Roman spune că poziţiile declarate public de Munteanu puse faţă în faţă cu „ceea ce reprezintă PNL”, sunt de ajuns.
„Fără comentarii personale, pun faţă în faţă poziţiile declarate public de Marian Munteanu în legătură chiar cu valorile liberale şi cu marea figură a PNL, I. G. Duca şi ceea ce reprezintă PNL însuşi. De altceva nu este nevoie”, mai spune liberalul.
Întrebat dacă liberalii ar mai putea face un pas în spate, retrâgându-i susţinerea lui Marian Munteanu, Petre Roman a răspuns:.„Nu poate fi o chestiune de conjunctură. Asta nu poate fi decât o chestiune principială, fundamentală, de fond. Aşa văd eu lucrurile”.
El a afirmat că „PNL trebuie să găsească şi are forţa ca să îşi respecte propriile sale valori”, susţinând că nu are nicio ezitare sau îndoială în aceastlă privinţă.
Fostul premier Petre Roman este urmărit penal în Dosarul Mineriadei.
Munteanu, către Roman: Afirmaţiile au fost scoase din context.Îmi pare rău că nu a discutat cu mine
Marian Munteanu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile care îi sunt aduse de Petre Roman au fost scoase din context, susţinând că era vorba despre o pledoarie istorică legată de nişte deţinuţi politici şi că şi-ar fi dorit ca Petre Roman să poarte mai întâi o discuţie cu el.
„Îmi pare rău că domnul Petre Roman nu a dorit să aibă o discuţie cu mine mai întâi despre aceste lucruri. I-aş fi spus fără îndoială că lucrurile acolo sunt scoase dintr-un context, nu este vorba despre a lua apărarea unor fapte reprobabile, nici nu este cazul. Era doar o pledoarie, o chestiune istorică, legată de nişte deţinuţi politici, în situaţia respectivă şi în nici un caz nu este vorba despre a susţine lucruri reprobabile", a declarat Marian Munteanu, pentru MEDIAFAX.
Marian Munteanu a afirmat că speră că aceste dispute vor fi depăşite, afirmând că ele ar trebui clarificate de istorici.
"Intenţia mea nu a fost în nici un caz aceea. Erau o serie de documente invocate din mai multe surse şi eu tot ce voiam să spun a fost că în perioada respectivă au fost lucruri foarte grave în ţara noastră. Un trecut istoric tulbure, urât, cu multe lucruri care ar fi fost bine să nu se fi întâmplat, care trebuie cercetate şi adus la lumină adevărul. Era o chestiune legată de necunoaşterea trecutului. Apăreau tot felul de chestiuni. Erau primii ani de după 1990, (…) nu puteai da crezare unor surse din istoria comunistă", a mai spus Munteanu.
Întrebat dacă a avut neclarităţi legate de trecutul lui i. G. Duca, Marian Munteanu a negat acest lucru, precizând că I.G. Duca este o personalitate a istoriei şi că era vorba despre o chestiune stric istorică, nu despre mesaje politice.
Marian Munteanu a mai susţinut că "lucrurile nu trebuie amestecate" şi că nu contestă "importanţa istorică a PNL şi a liderilor lui care au adus o contribuţie decisivă la făurirea unei Românii moderne".

28
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu