marți, 31 mai 2016

HORROR! Adevarul incomod despre lotul de gimnastica al Romaniei. Aurul se obtine cu umilinte si batai

Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe pagina personala detalii socante din culisele lotului de gimnastica al Romaniei. Acesta vorbeste despre biografia Mariei Olaru, campioana mondiala absoluta la gimnastica, care isi lanseaza cartea pe 4 iunie. Dupa cum spune Catalin Tolontan, "niciodata valul secretelor si prejudecatilor din sportul romanesc n-a fost sfasiat cu atata sinceritate intr-o carte".


"Acum 9 luni, cand Maria Olaru a trimis la redactie manuscrisul cartii ei, am sunat-o. "Probabil ca oamenii care au citit manuscrisul iti spun acelasi lucru: esti sigura ca vrei s-o publici?". Atat de tulburatoare era cartea. Maria a raspuns ca vor decide ea si viata. Si m-a rugat sa scriu o prefata, daca va fi s-o publice. Am incercat sa redau in prefata ce am simtit citind cartea. Asta a iesit.


"Daca aceasta carte va fi publicata, ea reprezinta cea mai sincera marturie a performantei sportive aparuta vreodata la noi. Si mai mult decat atat. Paginile Mariei Olaru sunt o depozitie despre pretul succesului care traverseaza zarile luminoase ale sportului. Un inginer, un medic, un profesor sau un sofer crescuti in Romania ar putea spune aceeasi poveste. In orice domeniu care presupune efort si creativitate umana, performerii achita o nota de plata pe care, de cele mai multe ori, nu si-o povestesc nici macar lor insisi. Cand scriu aceste randuri nu stiu daca Maria Olaru va tipari cartea. Mi-a trimis manuscrisul la jumatatea lui septembrie 2015, pe email.


Nu suntem apropiati. De fapt, facandu-ne amuzati recenzia trecutului, am realizat ca nu vorbiseram niciodata pana atunci dincolo de cadrul oficial al unor declaratii, cand drumurile ni s-au intersectat la Jocurile Olimpice. Nu stiu, asadar, daca o va publica. Si nu stiu nici ce as decide in locul ei. E atat de multa experienta personala in carte, disecata pana la fibra ultima a confesiunilor! Un copil povesteste scandalurile din casa, gelozia, bataile, sinuciderea tatalui in care este implicata o jucarie, episoadele de betie ale mamei. Povesteste si despre iubirea parintilor, dupa care a tanjit si pe care, deseori, a simtit-o. Un copil ajunge in sala de gimnastica si ridica ochii catre norocosul sir de antrenori, admirand-o si batand-o. O relatie tandra si nepermisa.


Bataie, cafteala, atingere, mangaiere, pedeapsa, altoiala, urecheala, cate sinonime avem noi, romanii, pentru bataie! Si cite sinonime avem, tot atatea generatii avem de fete si baieti care au suportat o educatie cu palma. Un copil povesteste, in numele nostru, cum ne-am furat-o acasa, la scoala, in ateliere, la rude si in internate. Un copil a trait toate aceste lucruri. Un copil a ajuns, mai apoi, campioana mondiala absoluta si campioana olimpica. Un copil si-a amintit mereu de momentul in care tatal unei colege intra in sala de sport de la Deva, chemat de Octavian Bellu si Mariana Bitang. Antrenorii erau furiosi ca o prinsesera pe sportiva transportand dulciuri pentru celelalte fete.


"Partea si mai groaznica a urmat dupa aceea: parintii Andreei Ulmeanu au fost convocati la scoala, caci antrenorii principali voiau s-o exmatriculeze, ca sa dea un exemplu pentru toate celelalte. Asa se face ca eu (altfel, prea obisnuita cu violentele fizice care imi maltratasera copilaria) a trebuit sa asist si la o scena cumplita, pe care nu o pot uita. Acolo, in sala, pe aparatul numit "sol", in fata tuturor, tatal colegei noastre si-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o jos si a batut-o, lovind-o cu salbaticie, parca incitat de plansetele si contorsionarile ei. A fost un spectacol degradant si, pentru mine, traumatizant. Despre omenie sau utilitate, ce sa mai vorbim? Nimeni n-a intervenit, in vreun fel, sa i-o scoata din maini. De furie si de rusine, am plans, apoi, tot antrenamentul. Nu puteam, dar nici nu voiam sa ma opresc, in ciuda atentionarilor (unele, deloc delicate) din partea antrenorilor. Boceam cu ciuda, cu o umilinta neputincioasa. Ma gandeam daca, intr-o asemenea situatie, tatal meu ar fi procedat la fel. Nu, exclus! La sfarsitul sedintei de pregatire, il aud pe dl. Bellu: Olaru, ia vino-ncoace! Ce-i asta la tine? Tu crezi ca pentru tine ar plange vreuna?. Si iar...jart...trosc, mi-a indesat cateva palme de invatatura. Si are dl. Bellu o mana grea!… Dar dreptate a avut: niciuna dintre fete, desi se petrecuse sub ochii lor, nu a reactionat in vreun fel. Nu le privea pe ele". Andreea Ulmeanu avea aproape 15 ani, iar Maria Olaru, aproape 17.


Un copil a vazut toate aceste lucruri cand nu mai era copil. Ca si cum ar veni o vreme cand nu mai suntem copii. Un copil a devenit campion mondial absolut la Tianjin, singurul titlu care ii lipseste chiar si Nadiei Comaneci. Imediat, televiziunea a cautat-o in tara pe mama campioanei. Dar, intr-un interviu televizat, s-a vazut doar ca, fericita dupa victorie si dupa Sfanta Parascheva, mama campioanei pilise ceva si nu putea vorbi. Departe, la Tianjin, copilul castigase si titlul cu echipa, si titlul individual. Tot ce se putea castiga. Si vine ziua a treia. Concursul pe aparate. Copilul simte cum antrenoarea se indreapta spre el, la incalzire. "Hai, Olaru, ca maica-ta...iar s-a facut de ras! Au vrut astia sa-i ia interviu si iar n-a putut lega doua vorbe". Un copil cade. Ea are aproape 18 ani si nu mai e copil. Ca si cum ar veni o vreme cand nu mai suntem copii!


"M-am umplut de rusine, de revolta, de furie. Si, peste toate, de o mare umilinta. M-a daramat sufleteste. Pe scurt: tot echilibrul meu interior, toata concentrarea s-au prabusit intr-o clipa. M-am straduit, cat am putut, sa nu las sa se vada nimic. Dar, ametita de cele auzite, se invartea pamantul cu mine. Nu stiu cum, dar aveam impresia ca fiecare dintre miile de ochi care ma priveau acolo, in spatiul de concurs, asteptand evolutia la aparate a proaspetei campioane mondiale absolute, aflasera de nefericitul recital al mamei. Si ca ma priveau cu dispret, plini de curiozitate: Ia uite si la asta! Ce mai cauta aici?". E o descriere uluitor de precisa a mecanismului rusinii. A felului in care rusinea ne tavaleste si ne reduce la zero. Pentru ca rusinea nu e despre un gest sau despre eroare. Dupa o expresie a lui Brene Brown, rusinea nu ne spune "am gresit", ci "eu sunt gresit!". Ei, hai, nu ziceti ca n-ati trait acelasi sentiment, poate cand ati luat o nota mica, poate cand ati fost batuti, poate cand v-ati masturbat, habar n-am cand, cand ati facut ceva si ati avut senzatia ca toata lumea din jur cunoaste motivul precis al rusinii prefacute in vinovatie de nepurtat!


Nu stiu daca Maria Olaru va publica aceasta carte. E despre un copil care are puterea sa vina si sa-si apere antrenorii, scriind ca Bellu si Bitang n-au avut nicio vina in cazul dopajului Andreei Raducan de la Sydney. Dar nu se lasa si cartea aduce ceva chiar si in acest misterios episod de la Antipozi. E despre un copil care si-a iubit parintii, antrenorii, supraveghetorii si pe toti cei de la care n-a pretins nimic. Si pe care azi nu-i acuza, dar ii descrie. Nimic din ce scrie Olaru nu coboara, nici macar pe cei care se vor supara citind-o. Cartea e necesara si insuportabila. E cartea unui om care nu se victimizeaza. Isi cunoaste valoarea, isi aminteste efortul. E o carte despre toti copiii de sub comunism. Maria s-a nascut in 1982. Noi, ceilalti, n-am ajuns atat de departe pe scena lumii, nu avem reusitele Mariei. Sau ale colegelor ei. Dar, indiferent cat de mici au fost Mondialele si Olimpiada fiecaruia, ne-am straduit sa ni le respectam si sa le ducem la bun sfarsit. Pentru ca noi suntem copiii caftiti ai Romaniei. Semnati-va sub mine!", potrivit tolo.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu