joi, 26 mai 2016

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie) Foto: Dreamstime - 3
 
Prezentare generală

Gemenii şi zodia opusă lor, cea a Săgetătorului, au primit încă din vremea astrologiei romane, numele de "puer eternus" (veşnicul copil), datorită faptului că timpul îşi poate lăsa pecetea doar asupra corpului lor, nu şi asupra spiritului, care rămâne mereu tânăr şi ghiduş. Miturile greceşti despre Mercur (Hermes la greci), ne înfăţişează un zeu "plin de şiretenie şi se­du­cător". În urma poveştii de dragoste între Zeus, stă­pânul zeilor, şi frumoasa nimfă Maia, se naşte, la răsă­ritul soarelui, micul Hermes/Mercur. Nici nu s-a născut bine, că neastâmpărul l-a făcut să sară din leagăn şi să fugă afară, unde a dat nas în nas cu o broască ţestoasă. Amu­zat de acest animal, pe care-l privea ca pe o jucă­rie, s-a gândit că din cochilia sa se poate face ceva ne­maivăzut (şi neauzit). Cu îndemânare, a creat o liră cu şap­te coarde şi a început să cânte imnuri tatălui său, Zeus, şi frumoasei sale mame, Maia. Dar în timp ce cânta, mintea lui sprintenă punea deja la cale alte planuri. Pentru că i s-a făcut poftă de carne, a ticluit, pe-nserat, un plan complex şi viclean: să fure cireada de vaci sacre, cu coarne lungi şi răsucite, care apar­ţinea fratelui său vitreg, Apollon. Zis şi făcut! Iute ca gândul, Hermes s-a dus în valea Pieriei, unde Apollon îşi ţinea turma şi a luat cincisprezece vaci, cărora le-a legat de copite trestie şi crengi uşoare, pentru ca să nu lase urme, şi le-a dus în Pelopones. Pe drum, a fost zărit de un bătrân, căruia i-a dat o vacă, în schimbul promi­siu­nii de a nu-l da de gol. Bătrânul a acceptat cu bucu­rie, dar Hermes voia să fie sigur că poate conta în­tr-adevăr pe cuvântul său, aşa încât şi-a schimbat înfă­ţişarea şi s-a întors, după o vreme, promiţându-i două vaci dacă-i va da vreun indiciu cu privire la hoţ. Aces­ta l-a pârât fără ezitare, iar Hermes, mâniat, l-a transfor­mat într-o piatră, ca să înveţe să tacă. Ase­menea lui, Gemenii ştiu să-i pună la încercare pe cei de care se îndoiesc şi sunt, în consecinţă, una dintre zodii­le cele mai greu de înşelat.
Între timp răsărise Luna, iar Hermes s-a apucat să in­venteze focul (potrivit lui Hesiod), iar apoi a sacri­fi­cat două dintre vacile furate. Dar înainte de-a se în­frupta, a adus ofrandă principalilor doisprezece zei, câte o parte egală, asigurându-se astfel de bunăvoinţa lor şi ară­tând că îi respectă pe toţi la fel. Capacitatea Gemenilor de-a accepta oameni dintre cei mai diferiţi, fără prejudecăţi şi fără părtinire, e una dintre însuşirile care-i face uşor de îndrăgit.
După ce-a dus la capăt şi isprava cu vacile, Hermes a fugit acasă şi a sărit în leagăn, ca orice nou-născut, dar s-a trezit cu Apollon, supărat, care a reuşit să afle cine i-a furat vacile şi a venit să-i ceară socoteală. Fără să clipească, Hermes şi-a susţinut nevinovăţia, făcând chiar pe supăratul, dar Apollon nu s-a lăsat păcălit şi l-a obligat să vină, aşa cum era, în scutece, în faţa tatălui lor comun, marele Zeus. Până şi pe acesta, Her­mes a avut curajul să-l mintă în faţă, ba chiar să se jure că nu el era vinovatul. Discursul său a fost însă atât de meşteşugit construit, încât Zeus a izbucnit în râs şi i-a ordonat să-i dea fratelui său vacile înapoi, fără să-l pe­depsească. Bosumflat că planurile nu i-au reuşit, Her­­mes a fost obligat să-i dea înapoi vacile lui Apollon. Dar în timp ce Apollon se îndepărta cu cireada, Her­mes cel şmecher s-a apucat să cânte la liră. La au­zul minunatelor sunete, Apollon s-a oprit fermecat şi a sfârşit dându-i înapoi fratelui său vacile pe care le furase, în schimbul lirei sale, numindu-l chiar păstor al turmei sale. În urma înţelegerii că nu va mai fura nimic de la Apollon, Hermes a primit de la acesta cadu­ceul, o baghetă fermecată de aur, cu trei frunze, simbol al artelor ascunse (un soi de baghetă ma­gică), precum şi acces la taina oracolelor. Tatăl său, Zeus, i-a oferit la rândul său dreptul de a-i învăţa pe muritori arta schimburilor.
Iată cum a arătat prima zi din viaţa zeului Hermes. Să ne mai mirăm că Gemenii nu pot sta pe loc şi simt nevoia să facă tot felul de lucruri diferite, pentru a nu se plictisi şi a-şi pune în valoare pe deplin inventi­vi­tatea şi spiritul ludic? Ni se mai pare greu de acceptat că au un talent oratoric cu care ne pot convinge de ce vor ei să credem? Până şi farsele lor, deşi le putem percepe pe moment ca fiind usturătoare, după un timp pot deveni subiecte amuzante de povestit.

Femeia Gemeni

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)
 
Cine nu a auzit de Marylin Monroe?! O Geamănă devenită unul dintre cele mai cunoscute sex-simboluri din univers. Cei care se ocupau de pregătirea ei pentru intrarea la filmări în platou spuneau că era o persoană în momentul în care se aşeza pe scaunul de machiaj, şi alta, când se ridica de pe el. O femeie care a reuşit să aprindă pasiuni printre per­so­nalităţile epocii, culminând cu preşedintele american J.F. Kennedy, Geamăn, la rândul său.
Nu întâmplător am dat spre exemplu o actriţă, căci toate femeile din Gemeni sunt, măcar puţin, actriţe în viaţa lor personală şi nu pot să se cantoneze prea mult în pielea unui singur personaj. Bărbaţii care se plictisesc repede în amor pot încerca o Geamănă, şi s-ar putea să se lecuiască de pornirile poligame. Femeia Gemeni e cel puţin 2 în 1, şi asta, într-o zi proastă! Are un stil apar­te de-a flirta, jucăuş, de nu ştii dacă doar te ta­chi­nează sau e realmente interesată. Trecerile de la un rol la altul pot fi bruşte şi uneori derutante, deci, partenerii ei trebuie să fie flexibili, să se poată adapta la aceste treceri sau să ştie să-i impună un comportament mai echilibrat, dar cu răbdare şi blândeţe.
Femeia Gemeni nu face parte din categoria femei­lor romantice, pentru ea e mai important un schimb de idei. O ieşire la teatru e binevenită, cu condiţia să fie urmată de o cină, în timpul căreia să discute pe tema piesei vizionate. Cina aşa-zis romantică, după care tân­jesc cele mai multe femei, poate fi pentru ea o plicti­sitoare înşiruire de complimente siropoase, vizând o finalitate de care, de cele mai multe ori, nu are nici un chef, căci dincolo de masca flirtului social, femeia Geamăn e mult mai conservatoare decât s-ar părea.
Dragostea femeii din Gemeni nu porneşte, în 90% dintre cazuri, cu fluturi în stomac, ci cu beculeţe care se aprind în cap. Greu de crezut că se va îndrăgosti de cineva mai puţin deştept decât ea, şi iată cum pers­pec­tiva de a-şi găsi un partener pe măsură se îngus­tează drastic. Bărbatul care încearcă s-o impresioneze cu inteligenţa sa trebuie să pornească de le premiza că orice afirmaţie greşită va fi taxată - de cele mai multe ori, cu umor, dar uneori cu sarcasm. Însă când va des­coperi pe cineva care s-o incite pe plan mental, care să îi înţeleagă dinamismul social, nevoia de mişcare şi de schimbare, femeia Geamăn va înflori, şi tandemul va putea rezista multă vreme. Există însă un risc în privinţa alegerii făcute de femeia Gemeni: cel de a se îndrăgosti din capul acela deştept, fără să ia în seamă nevoile ei emoţionale. E ceea ce se întâmplă adeseori după ce trece printr-o dezamăgire: îşi construieşte în min­te un şablon, după care se orientează, crezând că dacă găseşte o asemenea tipologie de bărbat, va fi fericită. Nimic mai departe de adevăr. Sigur, femeia Gemeni are nevoie întotdeauna de argumente raţionale în favoarea alegerilor sale, dar dacă acestea ajung să îi contrazică sentimentele, rezultatul nu poate fi unul grozav. Dacă femeia Geamăn reuşeşte să fie măcar într-o oarecare măsură aşa spontană cum e în vorbe şi în idei, va avea parte de relaţii plăcute.
Ca soţie, afişează de multe ori o faţă veselă, când de fapt e copleşită de îngrijorare, deoarece are mereu în minte scenariul tuturor lucrurilor rele care se pot întâmpla. Poate să se ocupe într-o zi de atâtea activităţi casnice, cât alte femei rezolvă într-o săptămână. Se plictiseşte şi poate deveni chiar delăsătoare, atunci când provocările nu sunt pe potriva capacităţilor ei. Comunicativă şi simpatică cu vecinii, va ajunge rapid să aibă relaţii de bună vecinătate, cu schimburi de favoruri şi numeroase vizite. Femeia Geamăn nu e, de regulă, pasionată de gătit, însă va şti să inventeze întotdeauna nişte gustări, când cineva îi pică în casă pe neaşteptate.
Cu copiii se înţelege bine, le pricepe mentalitatea, dar cel mai bine face faţă rolului de mamă din mo­men­tul în care aceştia încep să meargă la şcoală - Ge­me­nii sunt asociaţi cu perioada de viaţă corespunzând claselor I-VIII.

Bărbatul Gemeni

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)
 
Individul care trece printr-o încăpere plină de oameni, salutându-se cu mulţi dintre ei, aruncând o poantă, urmată de hohote de râs, în direcţia unui grup şi, scăpat din ochi o clipă, apare, ca prin minune, în celălalt capăt al camerei, este mai mult ca sigur un bărbat Geamăn. Acum s-a oprit să le facă cunoştinţă unor oameni, apoi se scuză şi iese puţin pe hol, pentru că-i sună ambele telefoane. Până-ntr-o oră, maximum, apucă să-i cunoască pe toţi cei prezenţi (respectiv, pe cei pe care nu-i cunoştea până acum), face schimb de telefoane şi a şi stabilit un număr de întâlniri. Traseul său social spectaculos şi variat, farmecul - incon­testabil, plus abilitatea înnăscută de-a mânui cuvintele, îl fac să pară un Don Juan. Dar aparenţele înşeală. Există, sigur, şi bărbatul Geamăn superficial, care se foloseşte de şarmul său şi se mulţumeşte cu cuceriri de duzină, dar cel autentic e pretenţios şi aşteaptă o iubire aparte. De cele mai multe ori, nici nu ştie ce anume caută, dar caută ceva profund, capabil să-l scoată de sub tirania minţii raţionale, o minte de care are nevoie să scape din când în când, fie ce-o fi. De aceea, bărbatul Geamăn o ia cu uşurinţă pe panta jocurilor de noroc, pentru a lăsa întâmplarea să com­pen­seze controlul mental, atât de pronunţat în cazul lui. Dar de multe ori când găseşte tocmai fiinţa pe care o aştepta, cea care e în stare să-l facă să se îndrăgos­tească, pierzându-şi controlul în modul cel mai plăcut, apare o reacţie de respingere. Avem, deci, în faţă, un semn mai misterios decât pare din punct de vedere emoţional, un om care îşi este adesea lui însuşi un mister. Vine şi pleacă după legi nu­mai de el ştiute, poate să dis­pară cu zilele, dar când se înfiinţează din nou, e cu far­mecul în priză şi cu o pro­punere de nerefuzat pe buze: cum ar fi, de pildă, să mergeţi la concertul dvs. preferat, la care nu aţi reuşit să obţineţi bilete? Cum să ţii supărarea?! Dar atenţie! Cât timp compor­ta­mentul lui este o ameste­cătură de prietenos şi sedu­că­tor, înseamnă doar că te place, nu că este îndrăgostit de tine. În momentul în care în­cepe să fie rece şi critic, se prea poate să-i fi fost atinsă o coardă sensibilă. Ori să se fi plictisit. Dar în cea de-a doua variantă îşi va pregăti o retragere ele­gantă, păs­trând aparenţele. Mai probabil este că a început să aibă sentimente mai profunde şi, deşi şi le dorea, acum că ele există, nu prea ştie cum să le ges­tioneze. Lumea e plină de bărbaţi Gemeni care au fugit de marea lor iu­bire sau i-au cerut mâna după un scan­dal pe cinste.
Ca soţ, bărbatul din Gemeni va fi un ajutor ines­tima­bil pentru consoarta sa în privinţa cumpărăturilor, căci nimeni nu ştie mai bine ca el să le facă repede şi cu pricepere. Şi avantajos! Pe-acasă nu prea-i place să stea, aşa că o soţie sedentară va avea toate şansele să fie... sedentară de una singură. Un remediu în această situaţie îl constituie vizitele scurte şi dese.
Tatăl Geamăn este o plăcere pentru copii, pentru că îi scoate peste tot, ştie să se joace cu ei, fără să-i scape din mână niciun moment. Îi place să le educe inte­ligenţa şi devine foarte critic atunci când lecţiile sau îndatoririle sunt neglijate.

Copilul Gemeni

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)
 
Pentru a supraveghea un mic Geamăn, părinţii ar avea nevoie de vreo patru perechi de ochi. Chiar dacă a învăţat să meargă de puţină vreme, se deplasează atât de repede şi fără zgomot, încât dacă ar reuşi să o zbughească pe poarta casei, e cazul să fie căutat prin vecini. Ca o măsură de pre­cauţie, ar fi bine să îmbrăcaţi micuţul în culori pu­ternice şi vesele, de preferinţă în galben, culoarea-semafor, cu ajutorul căreia puteţi să-l de­pis­taţi mai uşor. Că nu degeaba este culoa­rea preferată a Geme­nilor.
Atâta timp cât curiozitatea veşnic vie îi este satisfăcută, co­pi­lul Geamăn este cuminte şi atent. Are mereu o mie de între­bări, între care predomină "de ce"-ul. Socotită drept întreba­rea pusă cel mai frecvent la vârsta de cinci ani, la Gemeni ea durează o viaţă. Mai puţin, răbdarea părinţilor. Şi poveştile interesante sunt de multe ori întrerupte de un şir de întrebări, iar a le da răspunsul înseamnă a le câştiga încrederea. Copilul Geamăn îl respectă pe cel care îi ia în serios setea de informare. Nu va primi respect adultul care îi răs­punde într-o doară sau, mai rău, cel care îi subesti­mează inte­li­genţa, spunându-i "lasă că înţelegi tu când te faci mare". Năzdrăvăniile şi aventura fac parte inte­grantă din viaţa co­pilului Geamăn. Aici, pă­rinţii tre­buie să aibă deo­sebit de mare grijă ca să discearnă între năzbâtiile gen "dom­nul Goe", care pot face din copil un răs­făţat impo­sibil, şi cele prin care transpare inventi­vita­tea şi crea­tivitatea zo­diei. Pu­nând accent pe cele din urmă şi atrăgând copilul în conversaţii intersante, mintea micuţului va fi formată în direcţia competenţei şi, de ce nu, a ex­celenţei. Nu vă feriţi să faceţi glume - le va în­ţelege chiar şi pe cele mai sofisticate de la o vârstă foarte fragedă. Ba chiar vă poate surprinde făcând poante de un rafina­ment de care nu l-aţi fi crezut ca­pabil.
Ţineţi minte că micuţul Geamăn are nevoie de mişcare pe toate planurile. O zi întreagă petrecută în casă echivalează pentru el cu o săptămână de detenţie. Are nevoie de interacţiune cu alţi copii, cu adulţi, cu bătrâni, cu căţei şi cu pisici, cu vânzătorul de la magazin şi cu cerşetorul din colţ - toţi sunt interesanţi pentru el, toţi sunt prilejuri pentru a învăţa despre el şi despre viaţă. Asemenea contacte se constituie într-o zestre de nepreţuit pentru parcursul său ulterior.

Profesii şi vocaţii

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)
 
Dacă ţineam seama de faptul că, în Grecia antică "şi drumeţul, şi oratorul, şi neguţătorul, şi atletul, chiar şi hoţii" se închinau lui Hermes/Mercur, putem să considerăm că şi în ziua de azi, cei născuţi sub semnul său au daruri în aceste direcţii. Pentru că nu pot sta locului, se descurcă de minune în tot ce are de-a face cu drumurile (cele pe distanţe scurtă şi me­die, mai ales), transporturi, taximetrie şi în industria turismului. Oratoria descrie doar o parte a aptitu­dini­lor Gemenilor, căci se referă doar la cuvântul vorbit, dar Geamănul foloseşte cu artă şi cuvântul scris, după cum o dovedeşte numărul mare de Ge­meni din presa scrisă. Plăcerea cu care comunică îi face buni das­căli, şi priza pe care o au la copii le subliniază încă o dată acest talent.
De negustorie ce să mai vorbim, Gemenii sunt comercianţi abili, persuasivi, care ştiu să negocieze la sânge, dar şi să păstreze o atmosferă plăcută între ei şi partenerii de afaceri. Cum fac?! Numai ei ştiu.
În privinţa sportului, trebuie spus că Geamănul nu se remarcă în acele ramuri care presupun în pri­mul rând forţă. Ceea ce-l face apt la sport sunt rapi­ditatea şi precizia reflexelor.
Caduceul, acea baghetă în jurul căreia sunt încolăciţi doi şerpi, îl vedem şi azi reprezentat în dreptul farmaciilor (de multe ori incorect, cu un singur şarpe, ceea ce înseamnă boală, nu sănătate). Uşor de dedus, deci, că Geamănul îşi găseşte locul în medicină, având capacitatea, adesea înnăscută, de-a armoniza energia persoanelor bolnave.

Şeful Gemeni

CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)
 
La prima vedere, este cel mai îngăduitor şi mai prietenos şef pe care şi l-ar putea dori cineva. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi. Faptul că vă tratează de la egal la egal nu înseamnă că ochiul său critic nu observă la ce capitole lăsaţi de dorit. Şi chiar dacă modul în care îşi prezintă obiecţiile este rezonabil şi neutru, nu tre­buie să vă păcăliţi cu ideea că nu se ener­vează uşor şi, deci, puteţi continua să lu­craţi neglijent. Dacă o faceţi, criticile sale se vor înăspri, dar vor rămâne încă pentru o perioadă constructive. Asta, pentru că şefului Geamăn îi vine forate greu să crea­dă că cineva greşeşte sau face treabă de mântuială înadins. Din momentul în care se convinge, însă, că nici sfaturile, nici ob­servaţiile sale nu au succes, se va despărţi de orice colaborator ineficient cu o strân­gere de mână şi cu un zâmbet. Dar în dosul acestei amabilităţi duse până la capăt, hotărârea este luată şi nu se mai poate reveni asupra ei.
Versatilitatea Geamănului îl face să exceleze în orice domenii legate de vânzări şi cumpărări, în banking, în avocatură, în jurnalistică şi în orice domeniu care nu îl ţine legat de un birou, ci îi permite să îşi folosească pe teren talentul în mânuirea oa­menilor. Fie că face impresariat sportiv sau conduce o agenţie de turism, Geamănul este mereu pregătit să-şi diversifice afacerea, să încerce ceva nou. Punctul lui forte este capacitatea de a detecta oportunităţile de afaceri şi de a le combina cu inventivitatea pe care deja i-o cunoaştem. Punctul său slab este o tendinţă une­ori exagerată de a delega şi de a nu urmări su­fi­cient de des felul în care se achită de obligaţii cei cărora le-a încredinţat responsabilitatea unei sarcini. De cele mai multe ori, Geamănul nu se înghesuie să devină şeful nimănui, preferă să fie un membru res­pectat al unei echipe, fără responsabilităţi apăsă­toare.

Angajatul Gemeni

S-a tot spus că dacă vrei o secretară perfectă, să cauţi o Geamănă. Atunci, de ce repet această afir­maţie? Păi, pentru că este adevărată. În momentele de maximă aglomeraţie, ea e cea care îi conduce pe invitaţi în camera de consiliu, în timp ce tastează în viteză un mesaj urgent, iar cu mâna rămasă liberă trimite un mail de pe telefonul de serviciu, aşa încât, când vine şeful, totul să fie rezolvat.
Gemenilor le plac momentele solicitante, îşi dau măsura prezenţei de spirit în situaţii de criză. Sunt mai puţin performanţi atunci când au şefi care nu ştiu să-i pună la treabă, asta însemnând pentru ei că nu le este văzut şi apreciat potenţialul. Cei care vor să bene­ficieze din plin de rapiditatea, eficienţa şi spiritul in­ven­tiv al unui angajat Geamăn n-au voie să-l ţină închis într-un birou şi nici nu trebuie să-l împovăreze cu chestiuni plicticoase, de rutină. Angajatul Geamăn nu stă într-un loc decât până când a prins şpilul, şi scenariile încep să se repete. Pleacă, de regulă, fără re­gret în căutarea unei noi experienţe, a unei noi aven­turi, pe care, fără doar şi poate, o va găsi.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu