duminică, 15 mai 2016

Descoperire fabuloasă despre unul dintre cele mai populare calmante. Ce efecte are cu adevărat

Descoperire fabuloasă despre unul dintre cele mai populare calmante. Ce efecte are cu adevărat

ieri, 15:12 Autor: Loredana Fratila-Cristescu
Un ingredient aflat în multe dintre calmantele disponibile pe piaţă acţionează nu numai asupra durerii, ci şi asupra capacităţii de reacţie afectivă la aceasta, scrie Washington Post.
Conform unor studii întreprinse în Statele Unite de către Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) şi Universitatea de Stat din Ohio, ale căror rezultate au fost publicate în revista „Social Cognitive and Affective Neuroscience” acetaminofenul, cunoscut şi ca paracetamol, poate reduce capacitatea de reacţie afectivă la durerea fizică sau sufletească a altora, chiar şi a celor dragi.
„Nu ştim de ce acetaminofenul are aceste efecte, dar este îngrijorător,” a declarat Baldwin Way, psiholog la Universitatea de Stat din Ohio şi unul dintre cercetătorii participanţi la aceste studii.
Empatia (capacitatea de a recunoaşte şi împărtăşi într-o oarecare măsură sentimentele altei persoane, cum ar fi tristeţea sau fericirea, atunci când aceasta nu le exprimă clar) este importantă, explică Way, iar rezultatele cercetărilor sugerează că o persoană care tocmai a luat paracetamol şi se ceartă cu partenerul de viaţă, de exemplu, este mai puţin capabilă să înţeleagă cu ce l-a supărat.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii în urma a două experimente efectuate pe mai bine de 200 de studenţi. În cadrul primului experiment, celor 80 de participanţi li s-a dat să bea o băutură, jumătate dintre ei primind una care conţinea 1000 de miligrame de paracetamol, iar ceilalţi una fără această substanţă. După o oră li s-au prezentat nişte imagini cu personaje aflate în nişte situaţii care le provocau durere fizică sau sufletească şi li s-a cerut să evalueze această durere, iar cei care luaseră paracetamol au considerat-o ca fiind mai slabă decât care luaseră placebo.
În cel de-al doilea experiment, subiecţii au fost expuşi la reprize scurte de zgomot alb puternic, după care li s-a cerut să evalueze durerea simţită de un alt participant neidentificat expus şi el la acelaşi zgomot. Din nou, cei care primiseră băutura cu paracetamol au considerat că durerea acestora fusese mai slabă decât cei care au luat placebo. Experimentul a continuat cu urmărirea unor  momente comice online în care unele personaje erau supuse respingerii sociale, înregistrându-se aceleaşi rezultate ca în cazul celui cu zgomotul.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu