luni, 23 mai 2016

Toate cartile noi vin la Bookfest 2016

Mai sunt noua zile pana la o noua editie a Salonului International de Carte Bookfest, care va avea loc in perioada 1-5 iunie 2016, la Romexpo. Alaturi de reprezentantii tarii Invitat de Onoare, Israel, la Bookfest 2016 vor fi prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzand peste 300 de evenimente, de la lansari si dezbateri pana la proiectii cinematografice si evenimente interactive. Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Vladimir Tismaneanu, Andrei Plesu, Adrian Cioroianu, Lucian Boia, Mircea Cartarescu, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Ioana Parvulescu, Ana Blandiana, Mircea Cosea, Ioan T. Morar, Ileana Vulpescu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Alex Stefanescu, sau ambasadorul SUA Hans Klemm sunt cateva dintre numele care au confirmat deja prezenta la cea de-a XI-a editie Bookfest.

Copiii vor avea o editie a lor, Bookfest Junior, cu peste 40 de evenimente si surprize care le vor fi dedicate. Chiar de ziua lor, copiii vor avea un program plin de lansari, ateliere pe diverse teme creative, proiectii de filme, sesiuni de teatru si alte actiuni. Programul in curs de actualizare al Bookfest Junior poate fi consultat pe site-ul oficial www.bookfest.ro

Bookfest 2016 se va desfasura sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.


Carti noi de Lucian Boia, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu

Joi, 2 iunie, la Editura Humanitas, va fi lansata cartea Islamul si violenta, volum de interviuri realizate de poetul arab Adonis cu lectorul universitar si psihanalistul Houria Abdelouahed. Sambata, 4 iunie, editura a pregatit evenimente cu cei mai cunoscuti autori ai sai: vor fi lansate Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte), de Lucian Boia, Nebunia de a gandi cu mintea ta, de Gabriel Liiceanu, Nelinisti vechi si noi, de Andrei Plesu si Cum gandesc politicienii? (Cum? Gandesc politicienii?), de Radu Paraschivescu.
In aceeasi zi, vizitatorii Bookfest 2016 vor putea participa la prezentarea a trei volume semnate la Humanitas de Matei Calinescu - Un altfel de jurnal: Iesirea din timp, Portretul lui M, Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, eveniment la care sunt invitati, printre altii, Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite, Dan C. Mihailescu si Lidia Bodea. Tot sambata, va avea loc o sesiune de autografe cu scriitorul Mircea Cartarescu, care isi va prezenta editia de colectie a volumului Solenoid.
Duminica, 5 iunie, va fi lansat volumul colectiv Bucurestiul meu, in prezenta scriitorilor Dan C. Mihailescu, Ioana Parvulescu, Tatiana Niculescu Bran, Radu Paraschivescu si a arhitectului Gabriela Tabacu, precum si noul volum Orologiul fara ore, din seria de autor Ana Blandiana, autoare premiata in Polonia anul acesta cu marele premiu al competitiei ”Poetul European al Libertatii„.

Premiul UE pentru Literatura vine la Bookfest

In programul de lansari al editurilor Polirom si Cartea Romaneasca figureaza printre altele, volumele Darul lui Serafim, de Simona Antonescu si Vineri seara, intr-o vale cu lupi, de Nicolae Strimbeanu, la care cititorii sunt asteptati chiar vineri, pe 3 iunie. In aceeasi zi va fi lansat volumul Sapte manifeste dadaiste, de Tristan Tzara, pentru a marca aniversarea centenarului miscarii Dada.
A doua zi, sambata, 4 iunie, cunoscutul antropolog si istoric al religiilor Andrei Oisteanu va lansa la Bookfest 2016 cel mai proaspat titlu al sau - Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura, o tema pe care autorul a abordat-o ”nu doar ca un omagiu adus sexualitatii, ci si in incercarea de a intelege delicatele si misterioasele ei mecanisme si modul in care ele influenteaza (si sunt la randul lor influentate de) mecanismele sociale, morale si culturale”.
In aceeasi zi este programat un eveniment dedicat literaturii turce, avand in prim plan volumele O ciudatenie a mintii mele,  de Orhan Pamuk si Istanbul, Istanbul, de Burhan Sonmez, la care vor participa, printre altii, Aurora Liiceanu si Bogdan-Alexandru Stanescu, directorul editorial al Polirom. De asemenea, vor fi lansate cartile Sarbatoarea corturilor, de Ioan T. Morar si Varstele jocului. Strada cetatii, de Claudiu M. Florian, volum distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatura 2016.
In ultima zi a Bookfest, duminica, Andreea Paul va lansa volumul Forta economica a femeilor, o continuare a volumului de acum cinci ani, care punea in discutie forta politica a femeilor.
Programul Editurii Corint va include vineri, 3 iunie, lansarea volumului JURNALUL SECRET. Serie noua, de Alex. Stefanescu, la care vor lua parte autorul, Mircea Dinescu si Ion Caramitru. Pentru a doua zi, editura Corint a pregatit o masa rotunda la care vor fi prezentate doua volume ce analizeaza din perspective opuse pericolul terorismului: Jurnalul de la Guantanamo, de Mohamedou Ould Slahi si Islamul. Planul secret pentru crearea califatului de Glenn Beck. In continuare, standul Corint va gazdui lansarea cartii Povestile Pelesului, de Carmen Sylva, la care vor participa Filip-Lucian Iorga, Georgeta Filitti, Silvia Zimmermann si un reprezentant al Casei Regale a Romaniei.

Politistul Godina ia copiii in misiune

Grupul editorial ALL va lansa sambata, 4 iunie, volumul Sub acoperire. Povestea adevarata a politiei secrete din Marea Britanie, de Rob Evans si Paul Lewis. In aceeasi zi, va fi lansat volumul Eminescu, poem cu poem, coordonat de Alex. Stefanescu. Volumul face parte dintr-o serie dedicata lui Mihai Eminescu, revazut in scurte comentarii accesibile pentru tinerii de astazi.
Editura RAO a pregatit cel putin doua lansari dedicate celor pasionati de viata traita cu gust. Astfel, la standul RAO vor fi lansate Cartea vinurilor, de Marinela Vasilica Ardelean, primul ghid despre cele mai bune vinuri din Romania si Republica Moldova, dar si In bucataria lui Joseph, una dintre cartile de vizita ale lui Chef Joseph Hadad, pe langa restaurantul care-i poarta numele, prestatia de jurat in emisiunea Top Chef sau zecile de retete create de-a lungul anilor. In portofoliul de aparitii noi cu care Editura Rao va fi prezenta la Bookfest se vor afla cartea Capatul vesniciei (al treilea volum al Trilogiei secolului), de Ken Follett, dar si volumul Destin si furie, de Lauren Groff, desemnat Cartea anului 2015 in Statele Unite ale Americii.
Noutatea este cuvantul de ordine si pentru Curtea Veche Publishing la Bookfest 2016. Editura anunta un program variat de lansari, pornind de la cartea semnata de Adina Rosetti si Cristiana Radu, De ce zboara vrajitoarele pe cozi de matura?... si alte 10 intrebari fantastice si volumul Mandale dacice, de Madalina Corina Diaconu si Mihai Ionut Grajdeanu, pana la noua aparitie editoriala semnata de Mihaela Bilic, ABCdar de nutritie. Vor fi de asemenea lansate al doilea volum al cartii lui Adrian Cioroianu Cea mai frumoasa poveste, si Dosarul Lenin, de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan. Carismaticul politist Marian Godina le va explica celor mici ce presupune meseria de om al legii in noua sa carte, ”In misiune cu Marian”, volum ce cuprinde o serie de povestiri simpatice pentru copii, ilustrate cu imagini sugestive si atractive.

”Nemi” - colt de joaca permanent pentru copii

In prima zi a Bookfest, pe 1 iunie, Editura Nemira inaugureaza pentru cei mici, la ora 10.30, Coltul de joaca Nemi, cu o sceneta interpretata de Trupa Limpopo dupa cartea Bronto, un dinozaur neastamparat de Valentin Nicolau. Tot miercuri, Coltul de joaca Nemi ii va astepta pe copii pentru lansarea cartii Frumoasa si fusul, de Neil Gaiman, ocazie cu care acestia vor putea asculta fragmente din acest volum, citite de Laura Caltea, redactor-sef al Editurii Nemira si Eli Badica, redactor la Bookaholic. Ceva mai tarziu, cei mici vor fi invitatii scriitoarei Veronica D. Niculescu la Un ceai cu Alice si o sesiune de lectura.
Editura Trei a pregatit de asemenea multe titluri noi pentru publicul Bookfest. Miercuri, 1 iunie, va avea loc lansarea volumului Afla adevarul, de Philip Houston, Michael Floyd si Susan Carnicero, eveniment la care participa dr. psih. Ion Duvac si Vasile Dem. Zamfirescu, iar vineri, 3 iunie, va fi lansat titlul In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine, de Chris Simion, in prezenta autoarei.
Editura Vremea va lansa miercuri, 1 iunie, Arta conversatiei cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp, de Ion Jianu, la eveniment urmand sa participe Ileana Vulpescu, alaturi de autor si de Silvia Colfescu, directorul editurii. Printre titlurile care vor mai fi lansate se numara Crestinatatea araba orientala, de Juan Pedro Monferrer Sala, Am zburat pentru Romania Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat in anii Primului Razboi Mondial, de Valeriu Avram si Viata si moarte in Gulag, de Codrut Constantinescu.
Editura Didactica Publishing House va lansa la Bookfest volumul Te iubesc orice ai face, de Printesa Urbana - Ioana Chicet-Macoveciuc, dar si mai multe titluri pentru copii, dintre care amintim Literele vesele si Caruselul numerelor, de Simona Epure.

”Noul spirit al capitalismului”, la Bookfest

Grupul Editorial Art anunta lansarea antologiei Uite cine vorbeste, din colectia Cartile mele, coordonata de Florentina Samihaian si Liviu Papadima, eveniment care se va bucura de invitati de marca: Florentina Samihaian, Liviu Papadima, Adina Popescu, Alex Moldovan, Elena Vladareanu, Ioana Nicolaie, Ioana Parvulescu, Ladislau Daradici, Laura Grunberg, Radu Paraschivescu, Simona Popescu, Veronica D. Niculescu, Max Gruenwald, Jan Koneffke, Alis Popa si Calin Andrei Mihailescu.
La Editura Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va fi lansat volumul Asa a fost? Asa imi aduc aminte. 1945 - 2015, de prof. dr. Septimiu Chelcea, o poveste spusa din perspectiva unui observator al evolutiei societatii romanesti de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pana astazi. La aceeasi editura, vor mai fi lansate tilurile Romania in contrast. O cercetare tipologica, de Michael Metzeltin, personalitate de prim rang in domeniul filologiei romanice, Noul spirit al capitalismului, apartinand sociologilor Luc Boltanski si Eve Chiapello si Literatura in slujba Revolutiei, de conf. univ. dr. Ovidiu Morar. La evenimentele editurii vor lua parte, printre altii, academicianul Marius Sala, prof. univ. dr. Rodica Zafiu, istoricul si criticul Paul Cornea, scriitorii Simona Popescu si Ioan Bogdan Lefter.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi libera atat in cadrul Salonului de Carte, cat si la toate evenimentele si proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 1 iunie - 10:00-20:00; joi, 2 iunie - 10:00-20:00; vineri, 3 iunie - 10:00-21:00; sambata, 4 iunie - 10:00-21:00; duminica, 5 iunie - 10:00-20:00.
Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu