joi, 26 mai 2016

Sfaturi pentru femei - Modificările sânilor

Sfaturi pentru femei - Modificările sânilor

Sfaturi pentru femei - Modificările sânilor Foto: Dreamstime
 
- Noduli, dureri sau roşeaţă - modificările observate la sâni inspiră teamă. Totuşi, de cele mai multe ori, ele sunt determinate de cauze inofensive -

Gâlma asta de la sân - numai de n-ar fi ceva grav! Şi picăturile mici de lichid de pe ma­me­loane - oare să fie periculoase? Când constată că s-a schimbat ceva în aspectul sânilor, femeia se sperie imediat. Frica ei cea mare este că ar putea fi vorba de o boală malignă. Potrivit unui son­daj, aproape 50% dintre reprezentantele sexului fru­mos se tem că vor dezvolta cândva un cancer mamar. Însă, din fericire, cele mai multe dintre aceste mo­dificări sunt benigne. Şi chiar dacă ar fi canceroase, nu trebuie în niciun caz să luaţi decizii pripite.

Nodulii: nu sunt neapărat un motiv de panică

Cu condiţia să nu se afle poziţionaţi prea profund în ţesutul mamar, nodulii pot fi sesizaţi prin palpare, din momentul în care diametrul lor a ajuns să măsoare aproximativ un centimetru. Desigur, orice nodul tre­buie examinat de medicul ginecolog, deoarece ar pu­tea fi malign. Chiar şi în situaţia când persoana res­pectivă se simte în sigu­ranţă, de pildă, fiindcă a făcut recent o mamografie. "Când observaţi modifi­cări la sâni, pro­gramaţi-vă pen­tru un consult la gine­cologul dvs., chiar dacă n-au trecut decât o lună sau două de la ultimul control de rutină", reco­mandă medicii.
Nu constituie un temei de îngrijo­rare nodulii dureroşi, care apar şi vă supără tot mai mult în a doua jumătate a ciclului, pentru a dispărea apoi după menstruaţie. Ei au o explicaţie hormo­nală: provin dintr-o simplă perturbare a echilibrului dintre estrogen şi pro­gesteron. La fel de inofensive sunt şi chisturile cu conţinut lichidian, uşor de pus în evi­denţă prin ecografie. Nodulii bine delimitaţi, care pot fi mişcaţi pe sub piele, sunt de regulă lipoame, tumori grase benig­ne, întâlnite mai ales la femeile cu vârste între 40 şi 50 de ani. O ecografie sau mamografie le indică de obicei fără dubiu natura benignă şi, în mod normal, se proce­dează la extirparea lor doar atunci când au crescut atât de mult încât deranjează estetic. De asemenea, benig­ne sunt şi fribroadenoamele, formate în urma prolife­rării ţesutului conjunctiv, care poate deveni fibros. Ele se întâlnesc cu precădere la femei mai tinere, de 20 până la 30 de ani.
Semnele unei tumori maligne sunt, dimpotrivă, du­ri­tatea şi imobilitatea la palpare, precum şi conturul neregulat. Un caz special îl reprezintă diferenţa de volum dintre sâni, care devine vizibilă la un moment dat, fără să fi existat iniţial. Îndeosebi la un piept ferm şi de dimenisuni generoase, faptul că una dintre cu­pele sutienului pare să fie dintr-o dată prea mică repre­zintă adesea unicul indiciu care semnalează pre­zenţa unei tumori profunde, imposibil de descoperit prin pal­pare. Dar şi fenomenul contrar poate trăda o tu­moră malignă: când unul dintre sâni pare a se mic­şora brusc, este posibil ca o tumoră aflată în profun­zime să-l fixeze de peretele toracic, astfel încât el să apară inert şi plat, iar nu mobil, aşa cum era înainte.

"Lapte" prelins din mameloane: nu e tocmai o raritate

Aproape jumătate dintre femei pot stoarce puţin lichid din mameloane. Însă, dacă scurgerea este spon­tană, ar trebui cercetată de un medic. Dacă ea se pro­duce la ambii sâni, e puţin probabil să fie vorba de cancer. La originea ei se află, cel mai adesea, o tulbu­rare hormonală, mai exact creşterea nivelului de pro­lactină, hormonul hipofizar care stimulează lactaţia. Cu alte cuvinte, cauza o constituie dis­func­ţionalitatea hipofizei sau a glandei tiroide. Sunt şi medicamente ce pot provoca secreţii mamelonare, de exemplu anumite preparate hipo­tensoare, pilula contraceptivă ori psiho­tro­pele. Totodată, există posibilitatea ca scurgerea lăp­toasă să fie determinată, pur şi simplu, de stres.
Dacă numai unul dintre sâni secretă un lichid apos sau roşietic, acesta este cauzat, deseori, de un papilom intraductal, o tumoră benignă, care a luat naştere în inte­riorul unuia din canalele galactofore, acele ducte care transportă secreţia lactată până la mamelon. Se întâmplă rar ca un asemenea papilom să se maligni­ze­ze, iar atunci avem de-a face cu o formă incipientă de cancer, care răspunde foarte bine la tratament: carci­no­mul ductal in situ (DCIS). Această denumire medi­cală alambicată nu face, în fond, decât să sublinieze caracteristicile esenţiale ale formaţiunii respective: ea a debutat în interiorul unui canal galactofor şi este un tip de cancer neinvaziv, adică rămâne la locul de origine şi nu se răspândeşte în exteriorul canalului unde s-a format. În prezent, pe tema DCIS se poartă discuţii în contra­dictoriu în lumea medicală: unii sunt de părere că se impune categoric intervenţia chirur­gicală, în timp ce alţii se pronunţă pentru adoptarea unei atitudini de expectativă. Câteodată, analizele de laborator asupra secreţiei generate de DCIS eviden­ţiază prezenţa unor celule maligne.

Modificări ale pielii: nesemnificative sau canceroase?

Roşeaţa sau eczemele de pe piept reprezintă ade­sea doar simptomele unor afecţiuni cutanate banale. De pildă, femeile cu pieptul mare tind să facă infecţii micotice în pliurile de sub sâni, fiindcă acolo transpiră abundent. Nu este exclusă nici o mastită (infecţie mi­crobiană a ţesutului ma­mar), deşi ea e mai puţin întâl­nită în afara perioadei de alăptare: sânul devine fierbinte, se înroşeşte şi doare. Însă, din păcate, există şi forme inflamatorii ale cancerului mamar, aşa-numitele carcinoame mamare inflama­torii, care nu se trădează prin niciun fel de noduli. De aceea, astfel de inflamaţii trebuie prezentate la medic. Sunt sus­pecte şi eczemele cu mâncărimi apărute în jurul mameloanelor: în cazuri - ce-i drept, rare - ele pot ascunde un carci­nom intraductal (plasat în interiorul unui canal galactofor). Pielea îşi poate schimba aspec­tul, deoarece tumora aflată în profunzimea ţesutului trage de ea. Sunt de luat în seamă denivelările ei, retracţiile şi proeminenţele, ca şi ase­mănarea cu coaja de portocală.

Şi când dor sânii?

Trebuie făcută deosebirea între simptomele legate de ciclul menstrual şi cele independente de el. Sen­zaţia bilaterală de tensiune şi apăsare, precum şi sen­sibilitatea extremă la atingere, manifestate exclusiv în a doua jumătate a ciclului, au cauze hormonale şi deci nu sunt periculoase. Durerile care apar fără nicio legă­tură cu ciclul pot fi provocate de o terapie hormonală de substituţie, de chisturile de mari dimensiuni, de unele medicamente (cum sunt antibioticele sau anti­depresivele) sau de o mastopatie fibrochistică, deci de o modificare benignă, ce constă în extinderea ţesutului conjunctiv, asociată cu formarea de chisturi. Cancerul mamar produce foarte rar dureri.

Cât de rapid ar trebui să reacţionaţi?

Principalul lucru de reţinut este acela că niciuna dintre modificările sânilor descrise mai sus nu reprezintă cu ade­vărat o urgenţă, care să vă aducă pe ma­sa de operaţie în decurs de o săptămână - nici chiar în cazul când vi s-a diagnosticat un cancer. Şansele de supravieţuire ale pacien­telor cu cancer mamar depind realmente de timpul scurs până la începerea trata­men­tului, însă nu vorbim aici de două sau trei săptămâni. Potrivit studiilor, conse­cin­ţele negative ale tempo­rizării s-au făcut remarcate doar atunci când, după stabilirea diagnosticului, bol­navele au lăsat să treacă mai multe luni până s-au decis să ia mă­suri.

Ce investigaţii vă sunt de folos?

Mamografia
În mod normal, când se observă modificări sus­pecte la sâni, se face mai întâi o radiografie. Cu aju­torul ei pot fi depistate 85-90% dintre tumorile malig­ne. Trezesc suspiciuni formaţiunile cu contur impre­cis, porţiunile de ţesut cu consistenţă densă şi prelun­giri radiale, precum şi microcalcifierile, care sunt nişte minuscule depozite de calciu. Calcifieri există şi la tumorile benigne, însă acolo ele apar pe mamografie ca pete mari, albe, răspândite la distanţă una de alta. În schimb, dacă sunt mici, au forme neregulate şi sunt adunate în grupuri, se consideră că pot sugera pre­zenţa bolii canceroase. O tehnologie de vârf, existentă şi la noi în ţară, însă deocamdată mai puţin cunoscută şi întrebuinţată, este mamografia digitală cu tomo­sinteză, care permite detecţia şi diagnosticarea pre­coce a tumorilor. Ţesuturile sunt scanate din diverse unghiuri, pentru ca în final toate aceste imagini să fie utilizate în scopul unei reconstrucţii tridimensionale a sânului.

Ecografia
La examenul cu ultrasunete, numit şi ultrasono­grafie, se apelează în momentul când rezultatul ma­mo­grafiei pare dificil de interpretat sau când în ima­ginea oferită de ea nu se vede o tumoră, confir­mată totuşi prin palpare. Aceasta se întâmplă deosebit de frecvent la femeile tinere, care au mult ţesut glandular. Un procedeu mai nou, bazat de asemenea pe ultra­sunete, este elastografia, destinată să măsoare elasti­citatea ţesuturilor. Efectuată în timpul unei ecografii obişnuite, ea durează numai câteva secunde şi arată, de exemplu, cât de dur este un nodul mamar, ştiut fiind că ţesutul unei tumori este mai compact decât cel normal.

RMN (Rezonanţa magnetică nucleară)
Imagistica prin rezonanţă magnetică este o metodă de explorare ce poate completa rezultatele furnizate de mamografie şi ecografie. Ea depistează carcinoa­mele în proporţie de aproape 100%, însă lansează relativ frecvent alarme false.

Galactografia
Este o investigaţie röntgen, utilizată pentru a determina cauzele scurgerii de lichid apărute la un singur mamelon. Se injectează o substanţă de contrast într-un canal galactofor dilatat, pentru a-i vizualiza conţinutul. Se urmăreşte astfel descoperirea unor pa­piloame sau carcinoame intraductale. De cele mai multe ori, pentru siguranţa diagnosticării, va fi nece­sară în final şi examinarea în laborator a unei probe de ţesut, efectuată de un anatomopatolog.

Biopsia
Atunci când rezultatele investigaţiilor anterioare sunt neconcludente, sau când se suspectează o tumoră malignă, se apelează în ultimă instanţă la biopsie, pentru obţinerea unei clarificări definitive: este extras un mic fragment din ţesutul mamar, care va fi apoi su­pus examenului histopatologic. Există mai multe tipuri de biopsie, dintre care minim invazive sunt biop­sia cu ac gros şi cea asistată de vacuum. Prima este şi cea mai rapidă. Se injectează mai întâi un anes­tezic în sân, apoi se introduce un ac de puncţie mai gros, prevăzut cu un sistem de tăiere. Acesta va de­cupa din zona suspectă o porţiune de ţesut, de formă cilindrică. Intervenţia este neplăcută, dar suportabilă, iar complicaţiile ulterioare, cum ar fi sângeră­rile, se produc rar. La biopsia asistată de va­cuum, se creează subpresiune în interiorul acu­lui, ceea ce face posibilă extragerea unei cantităţi mai mari de ţesut, asi­gu­rându-se astfel o precizie supe­rioară a diagnosticării. La ambele procedee, se controlează apoi cu ajutorul ecografiei, mamografiei sau al RMN, dacă probele au fost luate efectiv din zona suspectă. Există însă şi varianta biopsiei chirurgicale, care constă în prele­varea fragmentelor de ţesut după efectuarea unei inci­zii, în condiţii de anes­tezie generală.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu