luni, 16 mai 2016

Sunt bani pentru medici: tăiaţi pensiile securiştilor. Confiscaţi averile marilor corupţi!

În scandalul HexiPharma, liderii PSD au o atitudine discretă, de-a dreptul timidă. Nu ştiu de ce, dar mie îmi amintesc de tâlharul care a ieşit din magazin după ce a început să sune alarma.
Dincolo de ironie, tot ce a promis candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea – care ar vrea să administreze cele 21 de spitale ale Bucureştiului – este o colecţie de lozinci despre „manageri competenţi” şi reorganizare. De parcă managerii de azi nu ar fi numiţi tot de PSD – aripa Sorin Oprescu. Ceea ce face în aceste zile minunata clasă politică aflată la conducerea României în perioada de înflorire a firmei HexiPHarma,
2012-2016, este să controleze un potenţial incident electoral şi să tragă de timp până când scandalul este uitat. Se fac comitete şi comisii care vor să afle adevăruri cunoscute de toată lumea, politrucii se declară şocaţi că aşa ceva a fost posibil, iar cei care au avut sau au sub control politic spitalele – foşti miniştri ai Sănătăţii, preşedinţi de consilii judeţene sau primari – au dispărut, temporar, de pe ecranul televiziunilor.
Stânga populistă nu are soluţii la criza din sănătate. Nu are soluții nu pentru că nu ştie ce ar trebui făcut, ci pentru că nu vrea să distrugă o uriaşă sursă de bani de care a beneficiat din plin.
De aceea, deşi sunt un om de dreapta, un antreprenor republican care crede că statul trebuie scos din economie, am să sugerez eu oamenilor oneşti de stânga câteva căi de urmat.
Vreţi să majoraţi salariile medicilor şi să creşteţi alocaţia bugetară pentru sănătate? Prima sursă: anulaţi toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, acestea fiind intangibile, potrivit unei decizii a CCR. Guvernul Boc a făcut-o, de ce  nu aveţi curaj să vă atingeţi de o uriaşă resursă plasată în buzunarele securiştilor şi ale politicienilor? Majorarea, anul trecut, a salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate a avut un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an.
Ştiţi care sunt cheltuielile generate de pensiile militarilor? Circa 5,4 miliarde de lei pe an. De trei ori mai mult. Un calcul simplist arată că, dacă aceste pensii speciale ar fi anulate, am putea creşte cu 50% salariile medicilor.
Pensiile speciale pentru diplomaţi, funcţionari parlamentari şi grefieri au și ele un impact anual de 300 de milioane de lei.

La o privire aruncată de departe, din Texas, vă spun că mai sunt soluţii bugetare pentru Educaţie şi Sănătate: tăiaţi finanţarea impostorilor adunaţi prin tot felul de academii (de exemplu, ASSN-ul lui Gabriel Oprea), readuceţi la nivelul din 2013 salariile clientelei politice din ministere (vezi recenta majorare cu 40% a salariilor din ministerul Economiei) şi stopaţi cheltuielile uriaşe ale serviciilor secrete (cele mai mari din UE). Sume aparent mici, dar, adunate, se strânge relativ mult.
O a doua sursă majoră, de care PSD şi PNL au uitat foarte repede:
Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infacţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013.
Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar fi putut asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile”. A spus-o doamna Kovesi, la 24 februarie 2015. Citesc azi, când scriu, că statul nu a recuperat nici un leu de la fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu. BMW-ul său „nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere”.
Complet ridicol.
Între timp valoarea măsurilor asigurătorii dispuse de către organele de urmărire penală a ajuns la 500 de milioane de euro. Cota de recuperare? Nu mai avem nicio informație publică. Procedurile de operaţionalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate evoluează lent şi trebuie să ne întrebăm ce se va întâmpla cu ea dacă PSD-ul lui Dragnea va ajunge la putere.
Resurse bugetare sunt, lipseşte însă voinţa politică. Să dăm mai mulţi bani pentru sănătate majorând deficitul bugetar sau tăind investiţiile înseamnă să faci mai mult rău decât bine.
Iar eu continui să afirm că o simplă majorare de buget nu rezolvă corupţia de sistem, patronată de stat.

Soluţia este retragerea statului, spargerea monopolurilor artificiale – în primul rând al CNAS – şi privatizarea spitatelor. Repet, stânga populistă, care a guvernat în ultimii ani sub numele de USL, ştie că aceasta este calea, dar nu este interesată decât să scape de responsabilităţile penale şi să menţină în viaţă această vacă de muls.
Până la urmă, răspunsul la criza din sistemul public de sănătate este unul politic, oricât ne-am preface că nu-l vedem: nu-i mai votaţi pe cei care au patronat jaful din sănătate, dragi prieteni români. Dacă revin la putere, această fabrică a morţii în care s-a transformat sistemul medical de stat va continua să funcţioneze din plin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu