marți, 17 mai 2016

Scandal cu sute de retete eliberate de medicii ieseni. Prejudiciul este de peste 10 miliarde lei


• Peste 1600 de pacienti au primit medicamente foarte scumpe, desi nu indeplineau conditiile pentru a se inscrie in Programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica • Retetele au fost prescrise de medici care nu aveau specializarea necesara

Timp de un an de zile, mai multi medici din Iasi au prescris retete pentru pacienti care nu sunt inclusi in Programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica, incalcand protocoalele terapeutice. In anul 2013, s-au eliberat retete cu medicamente foarte scumpe pentru 1.630 de pacienti, care la vremea respectiva beneficiau de spitalizare continua. Medicii care au prescris retetele nu erau de specialitate si nu aveau dreptul sa elibereze medicametele respective.

Este vorba despre medicamentele Paricalcitolum, Irbesartanum, aminoacizi, inclusiv combinatii cu polipeptide, Epoetinum, Complex de hidroxid de fer (III) sucroza, incluse in tratamentul bolnavilor diagnosticati cu boala cronica de rinichi-faza predializa. Un control efectuat la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) arata ca, in anul 2013 s-a validat si acceptat la plata prescriptii medicale in care sunt incluse medicamentele mentionate, pacientilor care nu erau inscrisi in Programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica, valoarea prejudiciului fiind de 1.004.789,85 lei. Numai pentru medicamentul Paricalcitolum s-au decontat 385.935,07 lei. Orice bolnav inscris intr-un program national de sanatate beneficiaza de tratament gratuit.

"Consecinta economico-financiara a abaterii in cazul medicamentelor prescrise de medici fara a avea competente este majorarea nelegala a cheltuielilor privind prestatiile medicale ale anului 2013. O alta cauza a producerii abaterii este raportarea eronata pe sublista C1-G25 a unor medicamente care in fapt au fost prescrise pentru alt diagnostic si sunt inscrise si pe alte liste de medicamente, cum este cazul medicamentelor Epoetinum, Complex de hidroxid de fer (III) sucroza. S-a constatat faptul ca medicamentele au fost prescrise de medici de alta specializare decat cea mentionata in protocol, respectiv medici de familie, cardiolog, psihiatru. Conform explicatiilor primite cu privire la abaterea identificata, s-a mentionat faptul ca, in SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat- n.r.) nu exista rapoarte care, in momentul validarii sau dupa finalizarea acesteia pe toate domeniile de asistenta medicala, sa permita incrucisari intre domenii, astfel incat lunar sau periodic, sa fie semnalate aceste neregularitati", se arata in raportul de control.

Medicii nu au justificare pentru toate retetele

Majoritatea medicilor care trebuie sa demonstreze cu documente ca retetele eliberate s-au facut cu respectarea prevederilor legale sunt medici de familie. Cei care nu pot face aceasta dovada vor trebuie sa plateasca din propriul buzunar contravaloarea retetelor. Inspectorii Camerei de Conturi Iasi au recomandat conducerii CAS Iasi modificarea aplicatiei SIUI si a legislatiei specifice, pentru preintampinarea unor astfel de situatii. Acestia au aratat ca au fost validate si decontate retete eliberate de medicii de familiei pacientilor peste 40 de ani continand medicamentul DCI (denumire comerciala internationala) Erdosteinum, fara respectarea protocolului terapeutic. Medicamentul respectiv poate fi prescris numai de catre medicii de specialitate in pneumologie si medicina interna. "Din analiza bazelor de date privind raportarile din anul 2013 ale farmaciilor pentru medicamentele din sublista C1-G25 s-a constatat faptul ca, pentru un numar de 104 pacienti, medicamentele au fost prescrise de medici cu specializare diferita de cea prevazuta de protocolul terapeutic, respectiv medici de familie, cardiolog, psihiatru", se mentioneaza in raportul de control. O parte dintre medici au depus documentele la CAS, prin care au aratat ca pentru o parte dintre retetele eliberate s-au respectat protocoalele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu