vineri, 24 martie 2017

La mulți ani domnului profesor Gheorghe A.M. Ciobanu – patriarhul culturii romașcane

La mulți ani domnului profesor Gheorghe A.M. Ciobanu – patriarhul culturii romașcane

felicitari la multi ani ciobanu profesor 2Astăzi, 23 martie, în cadrul unei manifestări culturale care s-a desfășurat la Biblioteca George Radu Melidon, primarul municipiului Roman Lucian Micu l-a felicitat pe domnul profesor Gheorghe A.M. Ciobanu, în numele întregii comunități romașcane, cu ocazia împlinirii vârstei de 92 de ani. Chiar dacă nu a împlinit joi onorabila vârstă ci o va împlini peste două zile, cadrul deosebit al manifestării culturale a oferit prilejul ca domnul profesor Ciobanu să fie felicitat oficial.
Despre personalitatea şi opera domnului profesor Gheorghe A.M. Ciobanu s-au scris zeci de rânduri dar nu îndeajuns încât să-i fi răsplătit demnitatea şi frumuseţea muncii sale.
Oraşul care a dăruit culturii româneşti şi universale pe învăţatul episcop Melchisedec Ştefănescu, pe dirijorul şi compozitorul Sergiu Celibidache, pe scriitorul Calistrat Hogaş, pe istoricul Doru Mihăescu, a fost să fie şi plaiul natal al celui care poate fi numit „patriarhul culturii romașcane”, domnul profesor Ghorghe AM Ciobanu.
Născut la Roman, în ziua de Buna Vestire a anului 1925 (25 martie), profesorul, eseistul şi publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu a urmat cursurile Şcolii Primare de băieţi nr.4, Liceul „Roman-Vodă”. A fost admis la câteva Facultăţi – Medicină, Agronomie, arhitectură, Filologie – dar le-a abandonat pe rând din motive material.
Timp de jumătate de secol a predat nu mai puţin de 60 de discipline, (de la Matematică la Arte, de la Mitologie la Hermeneutică) la Seminarul Franciscan din Hălăuceşti (1945-1948), Şcoala de muzică şi arte plastice Roman (1959-1972), Liceul Roman-Vodă (1960-1985), Liceul agricol Horia, Institutul Teologic Franciscan.felicitari la multi ani ciobanu profesor 1
Apreciat pentru erudiţie, prof. Gheorghe A. M. Ciobanu a desfăşurat o bogată activitate culturală, concretizată în peste trei mii de conferinţe, pe diverse teme, o adevărată enciclopedie.
A publicat peste 1000 de articole, gen eseu, în peste 20 de publicaţii periodice: Ştiinţă şi tehnică, Convorbiri literare, Ateneu, Antiteze, Psihologia, Ziarul de Roman şi altele.
A colaborat la realizarea a 15 volume colective şi a scris, până acum, 15 cărţi.
În anul 1997, alături de alte distincţii naţionale, i s-a atribuit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Roman, iar în anul 2000 a primit Medalia Jubiliară Eminescu. În semn de prețuire pentru întreaga activitate, în anul 2015, a primit, din partea reprezentanților administrației publice locale, Cheia municipiului Roman.
Personalitate complexă, profesor, eseist, publicist, critic literar – artistic, Gheorghe A.M. Ciobanu ocupă un loc bine definit în viața urbei. La mulți ani!      Foto. roman24.ro
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu