sâmbătă, 18 martie 2017

Festivalul Filmului European 2017 anunţă primele noutăţi ale ediţiei XXI

Ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, Festivalul Filmului European 2017 se pune în mişcare într-un cadru nou: un director artistic, o direcţie distinctă spre care se îndreaptă festivalul şi un nou oraş pe harta acestuia.

Actuala ediţie se va desfăşura în luna mai 2017, după următorul calendar: Bucureşti (4 - 11 mai 2017); Iaşi (12 - 14 mai 2017); Târgu Mureş (19 - 21 mai 2017); Gura Humorului (19 - 21 mai 2017) şi Timişoara (26 - 28 mai 2017).

Festivalul îşi păstrează formatul şi filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale şi ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă după ce a trecut de primele două decenii, FFE simte nevoia de haine noi, pe măsură.

Iată câteva dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce 2017:

Festivalul are un director artistic, în persoana lui Alex Trăilă. Consultant de film, cu experienţă în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF), membru fondator al think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est, şi cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei. În calitate de director artistic al FFE, va imprima direcţia editorială a Festivalului şi va sprijini Ambasadele şi Institutele Culturale în selecţia filmelor pentru actuala ediţie.



O nouă direcţie pentru FFE. Ediţia cu numărul XXI va marca o schimbare de azimut editorial pentru Festival; în aceste vremuri tulburate, filmul, care este mult mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societăţii. FFE îşi propune, deci, să iniţieze dialoguri pe subiectele abordate cinematografic. Platforma "Agora" a Festivalului (dezbateri moderate cu experţi din diverse arii de activitate ale societăţii) va oferi spectatorilor şi publicului interesat prilejul ca, plecând de la temele şi modul de abordare ale câtorva dintre filmele din Festival, să îşi exerseze examinarea societăţii europene contemporane, cu alterităţile, aspiraţiile, neliniştile şi dilemele începutului de secol XXI.

Pentru prima dată la Gura Humorului. Itinerarea Festivalului în afara Bucureştiului a devenit o tradiţie, iar catalizatorul este cererea publicului din oraşele din toată ţara pentru acest gen de eveniment. Anul acesta FFE ajunge în Gura Humorului, un oraş cu un curajos festival de film, al cărui public merită încurajat să consume cât mai mult film european.

www.ffe.ro

Contact: Alex Trăilă, Director Artistic FFE, tel. +40 747 28 98 93, e-mail: alex.traila@ffe.ro

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al UCIN, sub patronajul EUNIC România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu