joi, 9 martie 2017

Poliția a descins la Bagdasar-Arseni, după ce s-au descoperit în curtea interioară seringi și fiole de sedative. Ce s-a întâmplat?

Poliția a descins la Bagdasar-Arseni, după ce s-au descoperit în curtea interioară seringi și fiole de sedative. Ce s-a întâmplat?

Unii doctori de la secția de chirurgie susțin că un coleg de-al lor ”se injectează când e de gardă”, dar managementul declară că ”e o anchetă și nu s-a confirmat consumul”

miercuri, 8 martie 2017, 6:23
De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Descoperirea a fost făcută în curtea interioară.
Fiole goale și seringi folosite.
Vineri, 24 februarie 2017, sunt găsite fiole consumate de Propofol și Diazepam.
Episodul pune capac unora dintre medici, care de multă vreme vorbesc despre un coleg care lucrează la secția de chirurgie generală, de la etajul 3 al Spitalului Bagdasar-Arseni, și care ”își injectează sedativele când e de gardă!”.
În fața unei potențiale crize interne, conducerea cheamă poliția.

”Directorul Ana Mareș a anunțat poliția”

Medicamentele descoperite în curte intră în categoria anestezicelor şi se administrează în secțiile de ATI și în sălile de operație.
În general sunt fiole ieftine, de 2-3 lei fiola, dar nu se eliberează fără rețetă.
Polițiștii de la Secția 15 vin la spital în aceeași zi, vineri, 24 februarie.
Conform unor surse judiciare, ei nu descoperă indicii de fapte penale.
Se retrag, dar cer conducerii spitalului să facă propria cercetare, ca să vadă cum au părăsit substanțele dulapurile din secții și cine și le-a injectat de au poposit reziduurile în curte.
Cum s-a ajuns aici?
”Mai mulți dintre medicii și asistentele din secția de chirurgie generală au sesizat conducerii faptul că un coleg de-al lor este sub influența substanțelor sedative când îi tratează pe bolnavi” Angajat la Bagdasar-Arseni
Potrivit colegilor, medicul respectiv și-ar injecta substanțele în zilele când e de gardă.
”Cea care a reclamat cazul la poliție este fosta asistentă-șefă, doamna Ana Mareș, care este directorul de îngrijiri al spitalului”, explică un om din Bagdasar-Arseni.

”Conducerii nu-i pică bine subiectul”

Gazeta a contactat conducerea de la Bagdasar-Arseni.
Spitalul a recunoscut că ”în cursul lunii februarie au fost identificate în curtea interioară un număr de fiole (substanțe anestezice) și seringi. Conducerea spitalului a sesizat organele abilitate, respectiv Secţia 15 Poliție”.
”În cursul aceleiaşi zile, organele de cercetare judiciară s-au deplasat la sediul spitalului, demarând procedurile specifice de verificare”, adaugă șefii de la Bagdasar-Arseni.
”Totodată, conducerea spitalului a dispus o anchetă internă cu privire la situația existentă, anchetă aflată în curs de finalizare”.
Sursele ziarului susțin însă că ”Celor din conducere nu le pică bine subiectul și pot conduce ancheta internă astfel încât să pară că nu a fost consum, ci numai neglijență”, spun oameni din spital, care au reclamat cazul întâi managementului de la Bagdasar-Arseni și apoi ziarului.
Pe de altă parte, medicul Florian Bica, purtătorul de cuvânt al spitalului, declară că ”Suntem într-o anchetă internă ca să lămurim ce s-a întâmplat. Strângem declarații. Am verificat și nu există nicio plângere scrisă nici acum, și nici în trecut, despre astfel de apucături la noi în spital. Că se vorbește, asta e altceva, dar bârfele de la colțul străzii nu le comentăm. Eu exprim poziția oficială a spitalului: nu ne-a sesizat nimeni dintre angajați în scris!”. 

Un risc pentru medici, dar și pentru pacienți

Subiectul folosirii anestezicelor nu este un tabu printre medici, care îl abordează încă de pe băncile universităților.
Consumul de substanțe interzise face parte din riscul profesiei.
Nu doar pentru că într-un spital ai acces mai ușor la medicamentele din categoria drogurilor, ci și pentru că presiunea meseriei te împinge să cauți metode de alinare sau de defulare.
”Din cauza stresului, unii medici folosesc aceste substanțe. Ele dau o ușoară stare de euforie, o stare de bine, de relaxare totală, lipsită de griji” Medic ATI
”În același timp, ele provoacă dependență, iar supradoza poate induce coma cu depresie cardio-respiratorie”, adaugă doctorul contactat de Gazetă, un experimentat medic ATI din București.
“Spitalul Municipal a avut în trecut un caz dureros, în care o doctoriță anestezistă s-a închis în camera de gardă și a fost găsită moartă, cu seringa în mână”, își amintește el.
Protecția propriei vieți, precum și cea a pacienților care intră în contact cu medicul, a determinat mediul profesional să ia măsuri în fața consumului de anestezice.
Un alt medic de ATI este și el familiarizat cu subiectul.
Își amintește: ”La școală, când preda, doamna doctor Copaciu ne atrăgea atenția că statisticile arată că 1 din 10 medici anesteziști este predispus la consum de astfel de substanțe”.
”Profesoara se uita la noi și ne spunea: <Unul din 10 din această sală e posibil să ajungeți să luați substanțele. Asta arată că trebuie să vă luptați cu voi pentru că riscul există, nu este nesemnificativ! Nu doar că e ilegal, dar vă puneți în pericol viața, cariera și îngrijirea pacientului>, ne repeta ea”.
Doctorul Carmen Violeta Oancea, manager interimar la Bagdasar-Arseni, a evitat ieri să fie contactată pentru a explica seringile și fiolele de Diazepam și Propofol, precum și sesizările medicilor.
Sursele din interiorul spitalului susțin pentru ziar că sunt implicate și prescripții către pacienți.
Șeful secției de chirurgie generală, Valentin Titus Grigoreanu, spune că ”știu despre cazul substanțelor găsite în curte, dar nu s-a confirmat nimic în legătură cu doctorița respectivă. E o anchetă în desfășurare, dar nu e confirmat consumul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu