duminică, 19 martie 2017

Dosarul „Trafic de persoane și proxenetism”: o minoră de la centrul de plasament din Roman este anchetată

Dosarul „Trafic de persoane și proxenetism”: o minoră de la centrul de plasament din Roman este anchetată

minora retinutaJoi, 16 martie 2017, polițiștii structurilor de combatere a criminalităţii organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamț, au efectuat trei percheziţii în municipiile Piatra Neamț și Roman, la locuinţele unor persoane bănuite de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Au fost executate 22 de mandate de aducere.
Din cercetări a reieșit că membrii grupării, trei femei, de 18, 19 și 20 de ani și cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 61 de ani din judeţul Neamț, ar fi racolat tinere, din mediul urban și rural, pentru practicarea prostituției.
Totodată, le-ar fi pus la dispoziţie spaţii de cazare, locaţii în care fetele să întreţină relaţii sexuale, cât şi telefoane, la care să fie contactate de către clienţi, fie prin intermediul anunţurilor de mica publicitate, fie de către alţi membri ai grupării.
8 persoane au fost reținute sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și act sexual cu o minoră, urmând a fi prezentate Tribunalului Neamț, cu propunere de arestare preventivă.  
Din gruparea de la Piatra Neamț s-a desprins gruparea de la Roman.
Gruparea a fost coordonată de către inculpata Stafie Georgeta şi suspecta V. M. M., iar ulterior calitatea de lider a fost asumată de către inculpatul Ungureanu Liviu.
Inculpatul a determinat-o pe inculpata Stafie Georgeta să practice prostituţia atât pentru el cât şi să racoleze alte minore, din acelaşi centru social, pe care le-a determinat să practice prostituţia în spaţii puse la dispoziţie de către ceilalţi membrii ai grupării.
Clienţii erau racolaţi de către inculpatul Ungureanu Liviu sau de către inculpata Stafie Georgeta iar relaţiile sexuale se consumau în imobilul pus la dispoziţie de către coinculpatul Bârzu Mihai Cătălin, se arată în comunicatul DIICOT.
Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț (DGASPC) a emis un comunicat în care clarifică situația.
„DGASPC Neamț a aflat din presă despre cercetarea unor minore din centrele de plasament din Neamț pentru apartenență la o rețea de prostituție. În urma verificărilor efectuate de către DGASPC Neamț a reieșit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra Neamț care au fost audiate în calitate de martor.
O altă minoră dintr-un centru din Roman a fost reținută pentru 24 de ore de către DIICOT.
Aceasta era dată dispărută de către centru din octombrie 2016 iar până la reținerea ei nu a mai revenit în centru. Tânăra, în vârstă de 17 ani, este în sistemul de protecție din 2010. Până în 2016 ea a avut un comportament normal atât în școală cât și în centru, motiv pentru care a și fost admisă să urmeze un curs de coafură făcut de DGASPC în colaborare cu UNICEF. Din februarie 2016 fata a început să nu mai respecte regulile, să lipsească fără învoire, să fugă din centru, de fiecare dată dispariția ei fiind anunțată Poliției. La revenirea în centrul din Roman, pentru câteva ore sau cel mult câteva zile, ea a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu scopul de a-i fi corectat comportamentul. La ultima ședință, minora a declarat că refuză consilierea, că își dorește să plece din sistem și că are un comportament neadecvat din punct de vedere moral. Angajații centrului au sesizat Poliția despre spusele minorei, ei urmând să facă verificări în cauză. În octombrie 2016 tânăra a plecat din nou fără voie din centru, fiind anunțată și de această dată dispariția la Poliție.
Vineri, 17 martie, DIICOT a trimis centrului din Roman ordonanța de reținere emisă pe numele acesteia.
Sâmbătă dimineață șeful centrului a luat legătura cu reprezentanții IPJ Neamț și a aflat cu stupoare că fata, deși este minoră și are măsură de protecție a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.30, fără a fi anunțat vreun reprezentant al DGASPC pentru a o prelua.
Am solicitat sprijinul IPJ Neamț pentru a o depista și reține, ea fiind găsită sâmbătă în jurul orei 11.00, urmând să fie adusă în centru. Aici se va încerca continuarea intervențiilor de specialitate pentru a o determina să nu mai plece și pentru a o conștientiza asupra riscurilor la care se expune alegând un astfel de mod de viață.
Am aprecia dacă DIICOT și reprezentanții Poliției ar coopera îndeaproape cu DGASPC Neamț, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncționalități și pentru a nu mai afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului”, se arată în comunicatul DGASPC Neamț.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu