joi, 9 martie 2017

Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din țara mea care rămân fără tratament!”

Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din țara mea care rămân fără tratament!”

Plecată din România ”imediat după mineriade” și absolventă de medicină la Frankfurt, brașoveanca Ileana Vogel explică de ce ”e timpul ca statul să reacționeze”

luni, 27 februarie 2017, 7:13
”M-au contactat pe Facebook pacienți bolnavi din România de cancer. Nu-și găseau medicamentele în țară, iar eu le vedeam aici, în Germania, inscripționate în română! Le-am trimis și mă gîndeam că sunt exact medicamentele care le sunt răpite din România din cauza exportului!” Dr. Ileana Vogel, Usingen
De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
În fiecare zi, tiruri speciale cu medicamente pornesc din România către Germania.
Sunt plătite cu banii jos.
”Trec pe la depozitele marilor distribuitori și fiecare își adaugă paleții”, povestește un om care exportă medicamente.
În România, unele pastile inovative costă la jumătate față de UE, pentru că marile firme le dedică pacienților români, respectând puterea mai mică de cumpărare.
500 de milioane de euro este valoarea anuală a exportului de medicamente din România, conform studiilor interne ale distribuitorilor
Dar distribuitorii, cei câțiva mari și sute de alte firme mai mici, întorc medicamentele în Occident.
Fiecare tir înseamnă mai puține tratamente în România.
Medicamentele ajung în depozite din Vest, unde sunt reetichetate în limba țării unde vor fi repuse în farmacii, la prețul de acolo, mult mai mare.
În alte cazuri, pe grabă, nici măcar nu se mai schimbă limba de pe cutie, ci doar prospectul din interior.

Cum se creează lista medicamentelor deficitare

Profitul? Din diferența de preț se fac, în România, sute de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor mai multor studii interne deținute de distributori.
”Banii cumpără protecție politică pe fiecare firmă și, mai ales, cumpără nonintervenția statului în rezolvarea problemei”, spune un distribuitor.
Prin export se creează minusul de medicamente deficitare pe care pacienții români le găsesc cu greutate în farmacii: insulina, produsele oncologice, pentru poliartrite și alte afecțiuni grave.

”Am putea exporta tot ce primim!”

Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.
Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.
Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.
-Cât de mare e cererea de export?
-Uriașă, pur și simplu. Gândiți-vă că Germania are 24% din piața de medicamente a Europei și România ceva peste 1%. Cam acesta e raportul de forțe.
-Asta înseamnă că o bună parte a profitului companiilor de distribuție provine de aici?
-Pentru noi, da. De fapt, cred că, dacă discutăm pe cifrele publice, tot profitul marilor distribuitori vine din export. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcut ceva!
”Cererea e atât de mare încât dacă am avea medicamente de 700 de milioane de euro, întreaga cifră de afacere, le-am exporta cu banii jos. Nu facem asta pentru că avem o responsabilitate față de pacienții români”Iulian Trandafir, director general Farmexpert

”Kein Reimport”

După ce ziarul deschide subiectul, un doctor de origine română din Germania reacționează.
-Domna Ileana Vogel, ne-ați trimis o rețetă din Germania pe care ați scris ”kein Reimport”. Ce semnificație are documentul?
-Aceasta este o rețetă germană pe care eu, ca medic, trebuie să specific dacă nu vreau reimport.
Rețeta pe care Ileana Vogel, 47 de ani, medic originar din România, a scris ”Fără Reimport”
Rețeta pe care Ileana Vogel, 47 de ani, medic originar din România, a scris ”Fără Reimport”
-De ce?
-Pentru că altfel automat primesc acest medicament importat. Care este cel mai ieftin, normal! Farmacistul este obligat să dea medicamentul cel mai ieftin care conține substanța de baza prescrisă. Dacă ce prescrie medicul nu este acceptat de casa de asigurări de sănătate a pacientului german, și el, și eu plătim medicamentul mai scump din buzunar.
4.000 de medici români sunt în Germania, din informațiile doctorului Ileana Vogel

”Când am plecat din țară m-a șocat cum corupția era privită drept ceva normal!”

Aura Ileana Voegel
Aura Ileana Vogel
-Și de ce nu vreți reimport al medicamentelor?
-Pentru că înțeleg cât suferă compatrioții mei din cauza lipsei medicamentelor. Ca medic, eu am practicat doar aici, în Germania. Dar nu uit că m-am născut în Brașov și că am plecat din țară imediat după mineriadă. Am fost studentă la Frankfurt și, din 1997, sunt medic în Germania. Profesez ca ortoped, în Usingen, un oraș la nord de Frankfurt.
„Am plecat din țară imediat după mineriade. Ca să fiu sinceră, acesta a fost un motiv, iar al doilea a constat în ceea ce am auzit că mă aștepta la Universitatea de Medicină: pile și corupție. Mai grav mi s-a păcut că toată lumea credea că e normal așa! Anul trecut am fost în spitale din România, pentru tatăl meu. Situația mi se pare mai rea decât atunci când am plecat” Dr. Ileana Vogel, Usingen
-Vă opuneți, așadar, reimporturilor de medicamente.
-Da. Și sunt obișnuită să-mi exprim opțiunile în fapte. Am scris Colegiului Medicilor din Germania. Le-am explicat că e injust ceea ce se întâmplă și că se răpește dreptul la tratament pentru pacienții din Est. Dar am făcut și altceva.
-Ce anume?
-Am scris și autorităților române. Domnilor Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu, miniștrii sănătății.
-Ce le-ați spus?
-Le-am povestit că,  în 2013, m-am trezit cu astfel de medicamente pentru administrare intravenoasă, pe care scria în limba română. Ele arătau absolut identic cu omologul lor pentru piața germană, doar limba de pe ambalaj era diferită. După câteva luni au venit pacienți cu acest medicament intravenos de data aceasta limba scrisă fiind bulgara şi apoi ucraineana.
-Și?
– Am întrebat atunci ce pot să fac pentru ca pacienții mei sa primească medicamentul produs pentru piața germana, adică cel mai scump. Și farmaciștii, și cei de la colegiul medicilor spun că trebuie să menționez pe rețetă special „aut idem” ceea ce de fapt deja înseamnă că nu au voie să-l înlocuiască cu unul mai ieftin. Dar mai trebuie să menționez și ”kein Reimport” – ”Fără reimport”! Absolut aberant!
-Ce e aberant?
-Faptul că statul român nu face nimic. Pacientul nostru n-are nicio șansă dacă nu e protejat de propriul stat. Cum asigurările germane au nevoie de mulți bani, reimporturile nu se vor opri niciodată, pentru că ele obligă medicii germani prin legislația germană să prescrie aceste medicamente reimportate mai ieftine!
-Așa se întâmplă când doar prețul face legea.
-Sigur că da! Cum prețurile medicamentelor pe piața germană sunt cele mai ridicate din Europa şi cele din România printre cele mai mici, dacă nu va exista o legislație românească în domeniu care să interzică exporturile paralele sau una europeană care să împiedice astfel de jocuri, situația se va agrava.
-În ce sens?
-După ce Phoenix, un mare angrosist german, a preluat Helpnet și este implicat în Germania într-un scandal de proporții, aceste practici vor evolua. Adică pentru ca asigurările medicale germane să plătească mai puţini bani pentru medicamente. Vă dați seama ce înseamnă? Iar medicii de aici nu-și dau seama, pentru că, de regulă, nu văd medicamentele, care sunt luate direct din farmacii de către pacienți. Doar cele perfuzabile trec pe la noi.
-Despre ce medicamente e vorba? Ce tipuri ați văzut scrise în română pe piața germană?
-Bonviva de la Hoffmann-Roche este medicamentul pe care îl folosesc eu și care m-a pus pe gânduri. Este un medicament injectabil pentru osteoporoză. Nu este cel mai important medicament de pe listă, acesta nu omoară prin lipsa lui. Dar mai știu de Metrotexat. Sau 5 Fluorouracil pentru cancer. Sau de cele pentru cardiaci şi diabetici, cum ar fi insulina. Este la ordinea zilei.
”Ceea ce am putut face eu e să refuz să prescriu pacienților mei medicamente de import. La cabinetul meu nu se dau decât medicamente de pe piața din Germania, cu orice risc material pe care mi-l asum” Dr. Ileana Vogel, Usingen
-Dacă…
-Să vă mai spun ceva. În toată Germania medicală se știe că există infecții nosocomiale grave în România. Cazurile infectate în România vin la tratament. Și încă ceva, apropo de exportul medicamentelor. M-au contactat pe Facebook pacienți bolnavi de cancer. Le-am trimis medicamente din Germania, medicamentele care le sunt lor luate din România!
-Care credeți că e soluția?
-Atât timp cât statul german încurajează aceste exporturi, iar România nu le interzice, nu se va schimba nimic. E timpul să ne cunoaștem drepturile de cetățeni. Legislația UE e națională când ţine de politica sanitară. Cu alte cuvinte, statul român are obligația să țină seama de nevoile sanitare ale cetățenilor săi.
-Sunteți foarte, cum să spunem, angajată în ideea că asistați la ceva în neregulă care are nevoie de implicarea tuturor pentru schimbare.
-Da, pentru că suntem în următoarea situație: zeci de mii de medici români din vestul Europei sunt obligați să prescrie medicamente care sunt luate din cota părinților și rudelor lor rămase în țară!

Episoadele anterioare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu