vineri, 30 iunie 2017

BAC 2017. Subiectele si baremele de evaluare au fost publicate pe site-ul Ministerului Educatiei

BAC 2017. Subiectele si baremele de evaluare au fost publicate pe site-ul Ministerului Educatiei

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 15:46 Actualitate | Esenţial

Absolventii de liceu au sustinut, vineri, ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere a profilului si specializarii. Ministerul Educatiei a publicat dupa-amiaza subiectele si baremele de la proba de astazi. Candidatii au putut opta pentru una dintre disciplinele - Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.


Anatomie si Fiziologie Generala Ec Um 2017 Var 04 LRO



Anatomie si Fiziologie Generala Ec Um 2017 Bar 04 LRO




Biologie Vegetala Animala 2017 Var 04 LRO





E d Bio Veg Anim 2017 Bar 04 LRO






E d Chimie Anorganica 2017 Var 04 LRO




E d Chimie Anorganica 2017 Bar 04 LRO 




E d Chimie Organica 2017 Bar 04 LRO






E d Economie 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd




E d Filosofie 2017 Var 04 LRO







E d Fizica Tehnologic 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd







E d Fizica Tehnologic 2017 Bar 04 LRO











E d Geografie 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd













E d Informatica C Sp SN 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd






















E d Logica 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd












E d Psihologie 2017 Var 04 LRO by Onno Phris on Scribd


Citeste mai multe despre   

Cum știi că ai făcut intoxicație cu apă

Atunci când este cald afară, obișnuim să consumăm mai multă apă decât în mod normal. Deoarece transpirăm mai mult, avem nevoie de mai multe lichide pentru a ne menține corpul hidratat. Și asta pentru că o cantitate adecvată de apă îți ajută organismul să reglezi temperatura corpului, previne constipația, elimină substanțele toxice din corp și oferă o funcționare normală a organismului.
Multe persoane consumă mai multă apă decât ar trebui, îndeosebi cei care fac exerciții fizice și care trebuie să consume multe lichide, sau persoanele care au diverse probleme de sănătate. Consumul de apă în exces poate fi periculos pentru organism. Potrivit specialiștilor, hidratarea în exces duce la intoxicarea cu apă. Acest lucru se întâmplă atunci când cantitatea de sare și de electroliți din organism este diluată. Hiponatremia este afecțiunea care apare atunci când nivelul de sare din organism este extrem de scăzut. Mai mult, dacă și nivelul de electroliți scade brusc, acest lucru îți poate fi fatal. Decesul din cauza suprahidratării este rar, însă posibil.
apa in pahar

Simptomele intoxicației cu apă

În primele stadii, simptomele intoxicației cu apă nu sunt vizibile. Atunci când afecțiunea progresează, te poți confrunta cu:
- stări de amețeală și vomă;
- dureri de cap;
- confuzie și dezorientare.
Potrivit healthline.com, intoxicația cu apă netratată poate cauza simptome precum:
- spasme și crampe ale mușchilor, senzație de slăbiciune;
- pierderea cunoștinței;
- înțepenire;
- în unele cazuri, comă.

Tipuri de intoxicație cu apă

Există două tipuri de intoxicație cu apă:
Consumul în exces de apă: apare atunci când bei mai multă apă decât rinichii tăi pot elimina prin urină. Acest lucru determină colectarea de apă în sistemul cardiovascular.
Reținerea de apă: apare când organismul nu poate elimina apa corespunzător și este cauzată de anumite afecțiuni.

Cauzele intoxicației cu apă

Intoxicația cu apă este, de fapt, un dezechilibru de lichide. Aceasta apare atunci când organismul are sau reține mai multe fluide decât pot elimina rinichii.
Dacă bei prea multă apă sau dacă eliminarea lichidelor nu se face corespunzător, apa rămâne captivă în corp. În cantități mari, aceasta diluează cele mai importante substanțe din sânge. Atleții de performanță sau cei care aleargă la maraton sau concursuri beau, de obicei, mai multă apă înainte și în timpul evenimentului. Acest lucru nu îți face bine organismului, conform healthline.com.
Institutul de Medicină recomandă ca adulții să consume între 9 și 13 căni de apă pe zi sau alte lichide. Consumul de apă nu trebuie să se facă rar, ci de mai multe ori pe zi. În acest mod apa este eliminată normal și regulat, iar rinichii nu sunt forțați. Acesta nu este singurul criteriu după care ar trebui să consumi apă. Trebuie să mai ții cont și de vârstă, gen, vreme, nivel de activitate și starea generală de sănătate. Așadar, nu există o formulă exactă după care îți poți stabili cantitatea zilnică de apă consumată.
La o persoană sănătoasă, urina este principalul indiciu care îți arată gradul de hidratare. O urină galbenă pală care arată ca limonada este ideală. Urina mai închisă la culoare îți indică că ai nevoie de mai multă apă. Existența urinei fără culoare îți sugerează faptul că ești suprahidratat.
femeie care bea apa
Pe lângă consumul conștient de apă în exces, mai există și anumite boli și medicamente care îți pot determina organismul să rețină apa. Acestea sunt:
- congestie cardiacă;
- boli de ficat;
- probleme la rinichi;
- sindromul hormonului antidiuretic;
- anumite antiinflamatoare nesteroidiene;
- diabetul necontrolat.
Alte afecțiuni și medicamente care pot crește consumul de apă și care te fac să fii însetat, sunt:
- schizofrenia;
- MDMA;
- medicamente antipsihotice;
- diuretice.

Factori de risc

Intoxicația cu apă este întâlnită îndeosebi în cazul atleților de performanță care beau cantități uriașe de apă în timpul exercițiilor fizice. Intoxicația cu apă este comună în rândul acestor persoane:
- maratoniști și ultramaratoniști;
- cicliști de rezistență;
- jucători de rugby;
- soldați care fac antrenamente zilnice;
- triatleți;
- persoane care au probleme cu ficatul și cu rinichii, dar și cei care suferă cu inima.

Diagnosticare și tratament

În cazul în care prezinți simptomele menționate mai sus, este indicat să mergi la un medic. Acesta te va întreba despre istoricul medical pentru a-și da seama dacă simptomele sunt cauzate de intoxicația cu apă sau de alte boli. De asemenea, medicul îți va face și un control, și îți va spune să faci analize de sânge și de urină.
În funcție de cât de înaintată este intoxicația cu apă și de severitatea simptomelor, tratamentul poate include:
- reducerea cantității de apă consumată în fiecare zi;
- diuretice pentru creșterea cantității de urină produsă;
- oprirea oricărui tratament care te face să reții apă în corp;
- înlocuirea sodiului din organism, în cazuri severe.

Cum previi intoxicația cu apă

Atleții de performanță pot reduce riscul de a se intoxica cu apă cântărindu-se înainte și după cursă sau probă sportivă. Acest lucru îi ajută să stabilească ce cantitate de apă au pierdut și cum pot să o înlocuiască. Este recomandat să se consume între 0,5 l – 0,6 l de apă pentru fiecare 0,5 kg pierdute.
În timpul exercițiilor fizice, trebuie să bei 2-4 pahare de apă într-o oră. Dacă antrenamentul durează mai mult de o oră, și băuturile speciale pentru sportivi sunt o opțiune. Acestea conțin zahăr, dar și electroliți, sodiu și potasiu, substanțe pe care le pierzi prin transpirație. De asemenea, și faptul că ți-e sete îți poate da indicii importante. Dacă ești însetat, bea mai multă apă.
În cazul în care ai diabet, boli de rinichi sau insuficiență cardiacă congestivă, vorbește cu doctorul tău despre un tratament corespunzător. De asemenea, mergi la medic și dacă ai mereu senzația de sete. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni medicale care trebuie tratată imediat.
Surse foto: iStock
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

Cod ROȘU de TEMPERATURI EXTREME şi disconfort termic în 19 judeţe şi Capitală, sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic pentru 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, valabilă sâmbătă, între orele 10:00 - 21:00.
Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în Capitală şi în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 şi 84 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
AGERPRES

Cod rosu de canicula in Bucuresti si jumatate de tara sambata: temperaturile pot urca pana la 44 de grade

Cod rosu de canicula in Bucuresti si jumatate de tara sambata: temperaturile pot urca pana la 44 de grade

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 10:21 Actualitate | Esenţial

Cod rosu de canicula
Foto: ANM
Meteorologii au emis un cod rosu de canicula valabil sambata in Bucuresti si in 19 judete ale tarii: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Galati, Braila, Vaslui si Iasi, precum si in zona joasa de relief a judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt. Potrivit meteorologilor, in aceste judete se vor inregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent intre 38 si 41 de grade, iar in sudul Olteniei si al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade.

Indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa frecvent, dupa-amiaza, intre 82 si 84 de unitati, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Meteorologii au emis, de asemenea, un cod portocaliu de canicula valabil sambata in judetele Tulcea, Constanta, Brasov, Covasna, Botosani, cea mai mare parte a judetelor Mehedinti, Gorj si Suceava, precum si in nordul judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau si vestul judetelor Vrancea, Bacau si Neamt. Disconfortul termic in aceste zone se va mentine accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 36 si 38 de grade, iar in zona montana vor fi cu mult mai ridicate decat normele perioadei.

Tot sambata, in judetele Mures, Harghita, Sibiu, nordul judetelor Mehedinti si Gorj si vestul judetului Suceava este valabil un cod galben de canicula. Disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade.

Potrivit meteorologilor, duminica, in sudul tarii vor mai fi temperaturi maxime in jurul a 35 de grade la amiaza, dar spre seara si noaptea instabilitatea atmosferica se va accentua, iar in Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei vor fi averse torentiale, vijelii si grindina si se vor cumula cantitati importante de apa.


Citeste mai multe despre   

Sâmbătă, România va deveni un CUPTOR ÎNCINS! COD ROȘU de caniculă, în mai mult de jumătate de țară!

Sâmbătă, România va deveni un CUPTOR ÎNCINS! COD ROȘU de caniculă, în mai mult de jumătate de țară!

 
+2 click pentru
galerie
Meteorologii anunţă că urmează încă o zi de foc, cu temperaturi care ajung, ba chiar vor depăși 40 de grade Celsius.
Specialiștii au emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă sâmbătă, 1 iulie, pentru 19 județe și Capitală.
Zonele vizate de atenționare sunt Oltenia, Muntenia și Moldova, unde se vor înregistra temperaturi de 41 de grade Celsius la umbră.
În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării şi se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice. Canicula și arsița se vor extinde pentru Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei, iar temperaturile maxime ajung la 40 de grade şi chiar peste în Câmpia Română. Tot pentru ziua de sâmbătă este valabil un cod galben care vizează cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi sudul Banatului.

COD ROȘU de caniculă, în București și 19 județe. Avertizarea este valabilă pe 1 iulie, în intervalul 10.00-21.00

COD ROȘU de caniculă, în București și 19 județe. Avertizarea este valabilă pe 1 iulie, în intervalul 10.00-21.00

30 iunie 2017 10:06



COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Meteorologii au emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă sâmbătă, 1 iulie, de la ora 10.00 până la ora 21.00, pentru Capitală și 19 județe.
Astfel, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Ce ne așteaptă: curcubeul de măsuri al noului program de guvernare are un viitor negru


Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Canicula din București face victime. Aproximativ 400 de apeluri la Ambulanță, joi, până la ora 14:00.

ADVERTISING

COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Care e semnificația Codului roșu de caniculă

Care este semnificaţia codurilor de culori pentru atenţionările meteorologice. În ceea ce privește Codul roșu de caniculă, în România, acesta se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade Celsius la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit  Ordinului nr. 823, din 15 august 2006.
”Fiecare țară are  propriile criterii  de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale, pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus”, potrivit meteorologului Mihai Timu, potrivit De Ce News.
Codul Roșu înseamnă reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.
Deocamdată, ne aflăm sub Cod portocaliu și galben de caniculă, în București și mai multe județe.

COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Sfaturi utile:

În ceea ce îi privește pe adulți, iată câteva reguli elementare în lupta cu arșita:

Cum să te protejezi de caniculă

Expunerea la soare face bine, dar nu pe caniculă, susțin medicii, care vă recomandă, la fel ca și pentru copii, să nu ieșiți din casă decât dacă nu aveți încotro. Potrivit acestora, temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct persoanele sensibile, cum ar fi copiii, dar și bătrânii, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare.
1.Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

Ce trebuie să mănânci

Supe calde. Lichidele fierbinţi te ajută mult mai bine să te răcoreşti în zilele caniculare, astfel că supele cu legume sunt excelente pe timpul verii.
Condimente. Ardeiul iute te face să transpiri şi porneşte mecanismul natural de reducere a temperaturii corpului. Probabil de aceea, chili, boiaua iute de ardei, ghimbirul, piperul şi alte condimente picante sunt populare în ţările tropicale, asiatice şi arabe.
Salate de fructe. Include în dieta ta fructe zemoase, care te ajută să te hidratezi, precum pepene, cireşe, căpşune, nectarine, piersici, kiwi sau grapefruit.

Ce trebuie să bei

Ceaiul fierbinte, aromat şi delicios, care este o sursă foarte bună de hidratare atunci când simţi nevoia să te răcoreşti. O combinaţie foarte bună este ceaiul de mentă cu miere şi puţină lămâie, care se poate bea atât cald, cât şi rece.
FOTO: Infografic meteoromania.ro

CITEȘTE ȘI: Un dascăl remarcabil, un director „dictator”. Ce spun profesorii despre directoarea care dorea să o sancționeze pe profesoara care a murit la Bac


 

joi, 29 iunie 2017

Programul de guvernare re-desenat: Reducerea TVA se amana un an, apare taxa de solidaritate, iar firmele vor fi taxate la cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare

Programul de guvernare re-desenat: Reducerea TVA se amana un an, apare taxa de solidaritate, iar firmele vor fi taxate la cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare

de DP     HotNews.ro
Joi, 29 iunie 2017, 10:35 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(29 Iun 2017) PDF, 2MB
Noul Guvern aduce cu sine si un nou program de guvernare. Dandu-si seama ca nu au bani pentru toate masurile cuprinse in documentul  plin de promisiuni cu care au castigat alegerile, PSD a re-desenat un nou program, care include o parte din masurile din fostul program, adaugand insa unele taxe noi cum ar fi taxa de solidaritate. Vezi aici noul program de guvernare al PSD sau descarca-l din atasament

Ce mai arata documentul:
  • Vom adopta Legea prevenirii pana la 1 octombrie 2017. Acest lucru inseamna de fapt ca un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca el nu a fost inainte indrumat si apoi prevenit. Practic, scoatem cartonasul rosu acordat direct si il inlocuim cu doua cartonase galbene
  • Incepand cu 1 ianuarie 2018 numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate. Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania.Totodata se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate
  • Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF , ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. In cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata incepand cu 2018 vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu",
  • Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018
  • In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017. Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare
  • Vom continua pe linia reducerii contributiilor cu 5 puncte procentuale adoptata in 2014 de PSD, cu o noua reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodata, vom elimina 4 din cele 6 contributii platite astazi. Vom ramane asadar doar cu contributiile pe sanatate si cea de asigurari sociale, datorate de 20 catre angajat, dar ramanand in sarcina angajatorului plata acestora catre stat. Pentru a face acest lucru, la sfarsitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin cresterea acestuia cu 22.75%. Masura nu va implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodata, vor fi eliminate inechitatile privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii din Romania, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile", scrie in program.
  • Vom corobora si cresterea nivelului salariului minim la cel putin 2400 lei in 2020, acesta atingand minim 50% din salariul mediu in 2020.Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020
  • se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 si o taxa suplimentara pentru produsele cu impact major asupra sanatatii populatiei
  • De la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant si neplatit in prezent.


Citeste mai multe despre   

Ponta: Nu votez noul guvern. Acest Program va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea

Ponta: Nu votez noul guvern. Acest Program va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea

de RH     HotNews.ro
Joi, 29 iunie 2017, 16:03 Actualitate | Politic

Victor Ponta critica dur pe Facebook programul de guvernare depus de guvernul Tudose in Parlament si anunta ca nu va vota noul executiv. Fostul premier, aflat in razboi cu Dragnea, spune ca programul "ii va da lovitura de gratie si va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea" si avertizeaza ca Romania ar putea fi lovita dur.

Postarea integrala a lui Ponta:
De ce NU votez noul Guvern!
Programul de guvernare al Guvernului "Dragnea 2" ( avandu-l ca Premier pe Mihai Tudose) modifica substantial si grav in zona economica si fiscala Programul de Guvernare asumat in ianuarie anul acesta de Guvernul "Dragnea 1" (avandu-l ca Premier pe Sorin Grindeanu) / si contrazice fundamental Programul de Guvernare al PSD "Dragnea - Valcov" din Campania Electorala din 2016!!!
Eu cred ca acest Program ii va da lovitura de gratie si va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea - intrebarea este daca PSD reuseste sa se salveze sau se va prabusi impreuna cu "Seful"! Si mai ales intrebarea importanta este daca nu se va da o lovitura Romaniei similara cu cea primita in 2009-2010!!!
Sa va explic la ce ma refer in mod concret :
1. In Campanie Dl Dragnea a repetat obsesiv faptul ca cere votul oamenilor pentru a aplica Programul de Guvernare "la virgula" si "exact la datele anuntate"!! Au fost prezentate in emisiuni tv tabele cu termene fixe si masuri individualizate.
Dupa 6 luni Raportul facut chiar de catre domnii Dragnea si Valcov spune ca acesta a fost realizat in proportie de sub 15%!
2. Pretextul executiei politice a Guvernului " Grindeanu" l-a reprezentat nerealizarea Programului de Guvernare/ dupa ce a fost daramat noul Guvern "Dragnea 2 - Tudose" il modifica fundamental din prima zi
3. In Programul de Guvernare cresterea semnificativa de pana la 100% a salariilor in domeniul bugetar a fost promisa pentru data de 1 Iulie . Legea adoptata recent prevede insa deja o amanare pentru 2018 insa masurile anuntate azi arata ca maririle efective de salarii (daca vor fi aplicate vreodata) vor fi "recuperate" la buget prin trecerea tuturor contributiilor sociale in sarcina angajatului !!! Pe hartie vor creste - in buzunar nu.
Sau alta varianta la fel de rea - conform proiectiei bugetare oficiale pentru perioada 2018-2020 NU sunt surse bugetare care sa acopere aceste cresteri . O sa avem din nou un Traian Basescu ca in 2010 sa taie??? Doamne Fereste!
4. Programul de Guvernare prevedea scaderea TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018 - a fost azi amanata pentru 2019 ( pentru ca este an electoral sau pentru ca este nesustenabila)!
5. Programul prevedea cresterea semnificativa a investitiilor publice incepand chiar cu 2017 - conform datelor oficiale prezentate de MFP pana la acest moment investitiile sunt cu 60% mai mici decat in 2016 ( anul cu cele mai slabe investitii dupa 2009)
6. Programul prevedea o crestere exponentiala a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune! In 6 luni din anul 2017 din cei aproape 2 MILIARDE euro prevazuti in buget au fost primiti putin mai mult de 2 MILIOANE ( 0,1 %!!!!). Prin desfiintarea Ministerului Fondurilor Europene si includerea sa in Ministerul Dezvoltarii condus de doamna Sevil Shaideh capacitatea institutionala care a adus performanta in perioada 2012-2015 a fost distrusa
7. Programul a dat asigurari mediului de afaceri si investitional privind stabilitatea Codului Fiscal din 2015 si a reglementarilor in domeniu. Prin noul proiect de impozitare diferentiata in functie de cifra de afaceri (nu de profit) reprezinta o catastrofa pentru marii contribuabili si investitori . Efectele negative se vor resimti imediat atat in mediul de afaceri, la investitiile private cat si la incasari.
Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri poate duce la situatii aberante - ca exemplu : daca EXXON investeste 1 miliard de dolari pentru exploatarea gazului din Marea Neagra fiind evident in pierdere in primii ani il impozitam ?!? Daca Mercedes vrea sa sa faca o noua fabrica la Sebes cu o investitie de 500 milioane euro ii mai cerem inca 80 noi ca impozit?!? Daca Dacia are un an in care trebuie sa scada marja de profit dar sporeste productia noi il impozitam mai mult pentru asta?!?! Daca Hidroelectrica decide sa faca investitii in reteaua sa avand evident o scadere a profitului ii impozitam modernizarile?!?! Un investitor roman care face o mica fabrica cu o investitie de 1 milion de euro din banii proprii ii vom lua din primul an inca 160.000 ca impozit - desi este normal sa fie pe pierdere la inceput??? Evident ca in aceste conditii marii investitori si contribuabili vor avea o mare problema!
8. Conform Programului Fondul National Suveran de Investitii a fost promis ca un instrument de punere in comun a resurselor pe care Statul Roman inca le mai detine in vederea finantarii unor mari proiecte de infrastructura ( care nu sunt acoperite de fondurile europene)!
Spre deosebire de ceea ce s-a promis in Programul de Guvernare acum se doreste practic folosirea acestui FOND ca o cale netransparenta si ilicita prin care tot ceea ce Statul Romana inca mai detine ( Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Salrom, participatiile inca detinute la Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica, etc) sa fie vandute catre fonduri private din afara tarii, acolo unde Domnul Dragnea a facut promisiuni cu caracter personal ! Banii incasati vor acoperi doar in mod temporar masurile de cresteri de salarii si pensii dar vor ruina economia nationala pe termen mediu si lung .
9. Aplicarea impozitului pe venitul global de la 1 ianuarie 2019 va aduce doar in acel an mai multi bani de cheltuit pentru o categorie de electorat / insa in 2020 va aduce catastrofa bugetara / ANAF nu are infrastructura necesara pentru a creste de 10 ori numarul de contribuabili gestionati / bugetul central si cele locale vor avea un gol urias de venituri in 2019 / oamenii obisnuiti care vor cheltui banii in 2019 se vor trezi in 2020 ca trebuie sa dea dintr-o data o suma uriasa de bani reprezentand impozitele datorate anului anterior - daca nu vor avea ( ceea ce este de asteptat pentru peste 70% din ei) vor fi executati silit de ANAF?!?
10. Programul de Guvernare prevedea alocarea anuala a 2% din PIB pentru cheltuielile militare . In 2017 nu se face va in realitate nicio achizitie ( suntem deja in Semestrul 2 si nu s-a finalizat nicio procedura). Aceasta "economie" va acoperi alte gauri din buget dar in 2018-2020 trebuie sa punem mai multi bani pentru a ne respecta angajamentele asumate in fata partenerilor nostri strategici SUA si NATO. Promisiunile neonorate si pacaleala acestora vor afecta grav imaginea noastra in fata Guvernelor dar si a investitorilor care provin din aceste tari!

Programul de Guvernare prezentat si asumat cu atata indarjire de catre Liviu Dragnea in 2016 a esuat deja - la nici 6 luni de la Alegeri (dovada ca a fost criticat si acum schimbat chiar de catre autorii sai )! Oricata propaganda televizata va fi pompata oamenii incet incet realizeaza acest lucru. Cu siguranta il vor sanctiona pe Liviu Dragnea - dar si PSD va plati un cost enorm!

Ministrul desemnat al Finantelor, Ionut Misa: Pilonul II de pensii va disparea. Raman doar Pilonul I si III

Ministrul desemnat al Finantelor, Ionut Misa: Pilonul II de pensii va disparea. Raman doar Pilonul I si III

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 29 iunie 2017, 14:29 Economie | Finanţe & Bănci

Ionut Misa
Foto: Agerpres
Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acestui an, urmand sa ramana doar Pilonul I si III, a confirmat joi viitorul ministru de Finante, Ionut Misa. "Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa. Reamintim ca in aprilie, fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastra, a primit o amenda uriasa din partea Statului pentru ca si-a avertizat cientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.

Ce a mai spus joi, Misa:
  •  La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a spus Misa.  El a precizat ca beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari. "Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a spus ministrul propus al Finantelor.
  • Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa.
  • Suma acumulata pana in prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecarui contribuabil "si va fi la dispozitia lui sa opteze daca o directioneaza catre privat".
  • Companiile care administreaza Pilonul II de pensii incaseaza comisioane de management si administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodeaza, intr-un fel sau altul... Exista certificate de trezorerie care au un randament bun si aceste piloane plaseaza banii de exemplu in certificate de trezorerie obtinand o dobanda mai buna si diferenta o pastreaza, deci nu in toate situatiile este un randament mai bun.
  • Se  intentioneaza finalizarea unui proiect in acest sens pana la finalul anului.
  • Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna, iar beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.
  • Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor


Citeste mai multe despre   

Ce salariu are un cerşetor profesionist

Autor: Alice Petrescu 29 Iun 2017 - 10:50
Ce salariu are un cerşetor profesionist Diana Oros
Îi vedem zilnic prin locurile aglomerate, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și de cele mai multe ori ne impresionează. Nu se sfiesc să întindă mâna și să joace rolul victimei, un rol pentru care au toate accesoriile: haine ponosite, texte lacrimogene și întotdeauna o poveste plină de dramatism. Sfatul autorităţilor este să nu cedezi, dar nu întotdeauna oamenii pot trece impasibili pe lângă ei.
Marin şi Elena sunt soţ şi soţie şi câştigă zilnic în jur de 300 de lei. Bărbatul are 67 de ani, iar femeia 62, însă ambii par să aibă o vârstă mult mai înaintată. El are mâna şi piciorul, din partea stângă, paralizate şi stă permanent în scaun cu rotile, iar femeia, care acuză și ea probleme locomotorii, îl însoțește peste tot. Schema de cerşit a celor doi este simplă. Marin îi roagă pe trecători să-l ajute  cu bani pentru un tratament , pentru că este paralizat, iar soţia îi împinge scaunul rulant printre maşinile care se opresc la semafor. De cele mai multe ori, zâmbesc şi fac cu mâna fiecărui şofer. Mulţi deja îi cunosc, îi salută şi le dau bani. În general lucrează part-time de luni până duminică, câte 3-4 ore pe zi.
Cercetările polițiștilor locali au condus la concluzia că în București se câștigă din cerșetorie peste 1.000 de euro pe lună. Autorităţile spun că demască lună de lună câte un fals cerșetor care, din punct de vedere medical, nu se poate încadra sub nici o formă în categoria persoanelor cu dizabilități. Aceștia își truchează starea fizică, pozând constant în persoane fără membre sau cu alte grave handicapuri. „Cetățenii trebuie să știe că atunci când oferă bani persoanelor de care li se face milă, nu întrețin doar falșii cerșetori, ci întrețin și nemunca. Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige niște bani lucrând”, spune Marius Avram,  reprezentant al poliţiei locale sector 2. Când sunt prinşi, ei îşi plătesc amenda de 200 de lei şi îşi continuă activitatea ca şi când nimic nu s-a întâmplat.
Potrivit Poliţiei Locale, cele mai bune locuri pentru cerșit din Capitală sunt în zona Unirii, a Gării de Nord, în Centrul Vechi şi Universitate, unde fiecare cerșetor poate câștiga în  medie în jur de 500 de lei pe zi. În zilele de sărbătoare, majoritatea cerșetorilor își mută „locurile de muncă” în preajma lăcașelor de cult. La Catedrala Patriarhală şi la Cimitirul Bellu se ajunge atunci și la 600 de lei pe zi. Aceasta înseamnă că într-o lună în care sunt și sărbători, un cerșetor poate să se aleagă chiar și cu 3.000 de euro.
Stăpânii milogilor
În urmă cu câteva zile, doi oameni ai stăzii din zona Colentina au mers la poliţie şi au reclamat faptul că sunt ameninţati cu bătaia de un tânăr de 23 de ani şi li se cer 100 de lei pe zi taxă pentru a fi lăsaţi să cerşească. În baza celor declarate, poliţia a marcat chimic mai multe bacnote de 100 de lei şi au organizat un flagrant pentru a-l prinde pe individ. La sfârşitul zilei acesta şi-a făcut apariţia şi a fost capturat de oamenii legii. Suspectul a fost dus la secţie unde i s-a întocmit dosar penal, iar în prezent este cercetat în libertate. El riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
În general cei care coordodează reţelele de cerşetori se folosesc de copii şi bătrâni pentru că sunt mai uşor de manipulat. De cele mai multe ori ei sunt traficanţi de droguri. Tot ei le injectează heroină copiilor pentru a-i determina să li se supună – spun surse din poliția locală. Din păcate, în lipsa unor declaraţii ale victimelor, aceştia profită de micuţi şi îi exploatează.
Cerșetori de export
Procurorii DIICOT, în colaborare cu autorităţile franceze, au descoperit recent că şaptezeci de copii ar face parte dintr-o reţea de români care se ocupa cu furtul şi cerşetoria la Paris.  Minorii erau instruiți acasă, înainte să fie trimişi în străinătate. Potrivit DIICOT, copiii învăţau să fure din buzunare în mijloacele de transport în comun şi în magazine în România. Când părinţii considerau că minorii se descurcă suficient de bine, aceştia erau trimişi să fure la Paris. Odată ajunşi în taberele de romi din capitala Franţei, minorii erau îndrumaţi în special spre zonele aglomerate, prin care trec, zilnic, zeci de mii de turişti. Dimineaţă li se stabilea cota. Cine nu reuşea să strângă suma nu avea voie să se întoarcă în tabără. Ancheta vizează 120 de persoane din care mai bine de jumătate sunt copii cu vârste cuprinse între 10 si 13 ani. Poliţiştii spun că e deja obicei pentru multe familii de romi să-şi trimită copiii la furat sau la cerşit. Doar cei sub 14 ani dau loviturile, pentru a nu putea fi traşi la răspundere.
În Bucureşti activează peste 20.000 de cerşetori profesionişti, dar şi circa 12.000 care practică această meserie bănoasă doar ocazional.
Protecția Copilului din Capitală derulează periodic campanii pentru combaterea cerşetoriei şi a exploatării muncii copilului. Potrivit autorităţilor, măsurile vizează combaterea cerşetoriei agresive, a cerşetoriei organizate, precum şi a cerşetoriei infantile. Se doreşte, de asemenea, ca minorii constrânşi să cerşească să fie trimiși în centre de plasament, iar abuzatorii să fie predaţi organelor de cercetare penală.
Citeşte mai multe despre:   cerşetori,   bucuresti,   diicot

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100

29 Iun 2017 - 11:45
 ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100
 ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100


Schimbările climatice ar putea provoca topirea unui sfert din gheaţa din Antarctica până la sfârşitul secolului, cauzând schimbări majore asupra biodiversităţii acestui continent, informează joi EFE şi Science Daily citând un studiu recent.

Zonele lipsite de gheaţă din Antarctica - unde sunt concentrate peste 99% din plantele şi animalele de pe acest continent - reprezintă în prezent 1% din suprafaţa sa.

O cercetare efectuată de Australian Antarctic Division (AAD), prima de acest fel care studiază impactul schimbărilor climatice în zonele fără gheaţă din Antarctica, estimează că aceste regiuni se vor extinde şi vor ajunge să se unească.

Aleks Terauds, cercetători în cadrul AAD a declarat că potrivit acestor estimări dispariţia gheţii până în 2100 va afecta circa 17.267 de kilometri pătraţi de teren, ceea ce reprezintă aproape 25% din suprafaţa acestui continent.

''Această extindere va creea noi zone pentru speciile native dar ar putea provoca de asemenea răspândirea speciilor invazive şi, pe termen lung, extincţia speciilor indigene, mai puţin competitive'', a explicat Terauds într-un comunicat emis de AAD.

Conform expertului, topirea gheţii afectează în principal Peninsula Antarctica şi coasta de est a continentului.

Spre deosebire de studiile anterioare, axate pe reducerea suprafeţei calotei glaciare şi impactul acesteia asupra creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, noua lucrare se concentrează asupra efectelor asupra biodiversităţii de pe continent, a precizat cercetătoarea Jasmine Lee din cadrul Şcolii de Ştiinţe Biologice al Universităţii din Queensland.

Potrivit lui Lee, zonele actuale fără gheaţă variază între 1 kilometru pătrat, în cazul celor mai mici, şi mai multe mile, în cazul celor mari, acestea fiind regiuni importante pentru reproducerea animalelor, precum focile şi morsele, şi a păsărilor marine, însă au importanţă şi pentru alte specii endemice precum nevertebrate, ciuperci şi licheni. Unele dintre aceste specii sunt unice în lume, după cum a precizat Lee.

Cercetarea, publicată miercuri în revista Nature, a fost prezentată Comitetului pentru Protecţia Mediului în cadrul întâlnirii consultative a Tratatului Antarctic din luna mai din China.

Richard Fuller, profesor asociat la Universitatea din Queensland, a declarat că studiul oferă şansa la o mai bună înţelegere a impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii din Antarctica şi ajută la acţiunile pentru protecţia mediului.

''Putem utiliza modelele cu privire la extinderea zonelor fără gheaţă pentru a identifica regiunile care trebuie protejate sau pe cele în care trebuie sporită biosecuritatea'', a spus Fuller.
Citeşte mai multe despre:   incalzire globala,   antarctica

Romaşcanii reclamă: Şuruburi asasine la băncile lui Micu! Fost vice CJ, pledoarie pentru „juliturile copilăriei”…

Romaşcanii reclamă: Şuruburi asasine la băncile lui Micu! Fost vice CJ, pledoarie pentru „juliturile copilăriei”…


“Aveți grijă de copiii voștri!” – acesta este mesajul pe care un romaşcan l-a postat pe facebook, alături de fotografia de mai jos, în unul din cele mai active şi populate grupuri din zonă (Grupul Romaşcanilor):

Iar fotografia chiar face cât 1000 de cuvinte: pe spatele băncii de la marginea părculeţului respectiv, nu mai puţin de 15 şuruburi babane depăşesc cu câte vreo 3 centimetri marginea piuliţei. Evident că dat fiind potenţialul risc (un copil care se loveşte cu capul – alunecând sau împins – de partea din spate a băncii poate suporta consecinţe dramatice), romaşcanii mai grijulii au taxat, în comentarii, amplasarea a ceea ce cineva a numit „băncuţe asasine”. Nu au lipsit nici cei care, pe principiul „bine că s-a făcut, aşa că nu mai contează calitate”, au minimalizat „opera de artă a la Dorel”.
Mai jos, TOATE comentariile iscate până acum 3 ore:
Consilier judeţean PNL, de acord cu critica din postare
O astfel de postare – cu referire clară la o lucrare făcută pe bani publici – nu poate fi lipsită nici de încărcătura emoţional-politică. Evident că fanii actualii echipe politice din fruntea administraţiei publice vor fi tentaţi să vadă jumătatea plină a paharului, în timp ce adversarii politici pot augmenta (de data asta au şi motive) partea negativă.
Spre cinstea lui, un consilier judeţean PNL a pus raţiunea şi corectitudinea înaintea carnetului de partid şi a fost printre cei care au dat LIKE la postarea critică de mai sus:

Fost vice CJ, postac-campion pro-Primărie
Cei care au urmărit cu atenţie comentariile de mai sus şi cunosc cât de cât dezbaterile publice de pe grupurile de facebook din Roman au remarcat deja un detaliu devenit rutină. Când discuţiile riscă să devină prea critice la adresa Primăriei sau a celor din fruntea PNL Roman („meseriaş”, “Ce „inteligenti”, “Mai dezbraca omul o hăinuța, are unde o agăța…că se pot lovi copiii, nu-i nicio problemă…”lucru bine făcut”!!!”, “Cele mai incomode bănci”, “Felicitari, inteligentei umane”, “Bancute …asasine!”, “Pertinentă sesizare; da, copiii se pot lovi foarte ușor. La fel de ușor, cel ce le-a montat se poate deplasa cu un flex şi participă la evitarea unei tragedii”, “Dorel”, “Primariaaaa, ce palaria ma-si”, “suport ptr. Sacosa”, “Dorel…chiar el”…), în apărarea cauzei intervine artileria grea: Aldo Pellegrini, fost vicepreşedinte al CJ Neamţ, un apropiat şi un fan asumat al echipei conduse de Laurenţiu Leoreanu.
În fotografia alăturată puteţi revedea comentariile respective. Evident, Pellegrini nu e un simplu postac. Spre deosebire de postacii de doi lei care cum spui ceva despre idolii lor te şi înjură, fostul vice de la CJ mânuieşte ironia, manipularea, deturnarea întru scopul propus. De data asta joacă ba pe cartea „mai sunt şi alte pericole care nu-s generate de administraţia Micu” (primul comentariu), ba pe cea a imaginii semănătoriste despre farmecul copilăriei de altădată în contrast cu (generalizare ieftină) grija exagerată a unor părinţi.
Finalul celui de-al doilea comentariu („Unde naiba e copilaria aia in care daca intrai in casa nejulit insemna ca a fost o zi pierduta la joaca?!”) nu e doar patetic, nu duce doar în telenovela ieftină cu preaplin de “corason” ci, de fapt şi de drept, pledează pentru lucruri de proastă calitate realizate din bani publici chiar dacă se atentează la viaţa sau sănătatea unor copii nevinovaţi.
A fi pe faţă – în anul de graţie 2017 – fanul “juliturilor” copilăriei generate de lucrări de mântuială recepţionate şi plătite de administraţia condusă de un primar-amic ţine (în lipsa unei explicaţii logice) de partea întunecată a ceea ce a fost branduit ca “marea familie romaşcană”. Şi e cu atât mai trist cu cât o astfel de atitudine de aplaudac vine din partea cuiva care a fost lider în administraţia judeţeană, care ştie (ar trebui să ştie) ce înseamnă şi banul public şi obligaţia unei lucrări de calitate şi responsabilitatea unui edil (prevăzută de lege) pentru siguranţa cetăţenilor.
Rămâne de văzut dacă primarul (acum ales) Lucian Micu va rămâne consecvent declaraţiilor din campanie (“nu voi accepta lucrări de mântuială”) sau dacă, odată văzut cu voturile în căruţă şi cu asemenea suport în galeria facebook, va face ceea ce fac mai mult de jumătate din primarii din România. Adică “închis ochii, câinii latră, caravana trece…”.
Până una-alta, în ciuda aplaudacilor şi postacilor gen Pellegrini, imaginea vorbeşte de la sine: lucrare de mântuială, bănci asasine, şuruburi criminale… Să curgă juliturile la copii şi banii în conturile furnizorilor!…
Daniel VINCA

Distribuie acest articol: