vineri, 30 iunie 2017

COD ROȘU de caniculă, în București și 19 județe. Avertizarea este valabilă pe 1 iulie, în intervalul 10.00-21.00

COD ROȘU de caniculă, în București și 19 județe. Avertizarea este valabilă pe 1 iulie, în intervalul 10.00-21.00

30 iunie 2017 10:06



COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Meteorologii au emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă sâmbătă, 1 iulie, de la ora 10.00 până la ora 21.00, pentru Capitală și 19 județe.
Astfel, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Ce ne așteaptă: curcubeul de măsuri al noului program de guvernare are un viitor negru


Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Canicula din București face victime. Aproximativ 400 de apeluri la Ambulanță, joi, până la ora 14:00.

ADVERTISING

COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Care e semnificația Codului roșu de caniculă

Care este semnificaţia codurilor de culori pentru atenţionările meteorologice. În ceea ce privește Codul roșu de caniculă, în România, acesta se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade Celsius la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit  Ordinului nr. 823, din 15 august 2006.
”Fiecare țară are  propriile criterii  de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale, pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus”, potrivit meteorologului Mihai Timu, potrivit De Ce News.
Codul Roșu înseamnă reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.
Deocamdată, ne aflăm sub Cod portocaliu și galben de caniculă, în București și mai multe județe.

COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Sfaturi utile:

În ceea ce îi privește pe adulți, iată câteva reguli elementare în lupta cu arșita:

Cum să te protejezi de caniculă

Expunerea la soare face bine, dar nu pe caniculă, susțin medicii, care vă recomandă, la fel ca și pentru copii, să nu ieșiți din casă decât dacă nu aveți încotro. Potrivit acestora, temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct persoanele sensibile, cum ar fi copiii, dar și bătrânii, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare.
1.Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

Ce trebuie să mănânci

Supe calde. Lichidele fierbinţi te ajută mult mai bine să te răcoreşti în zilele caniculare, astfel că supele cu legume sunt excelente pe timpul verii.
Condimente. Ardeiul iute te face să transpiri şi porneşte mecanismul natural de reducere a temperaturii corpului. Probabil de aceea, chili, boiaua iute de ardei, ghimbirul, piperul şi alte condimente picante sunt populare în ţările tropicale, asiatice şi arabe.
Salate de fructe. Include în dieta ta fructe zemoase, care te ajută să te hidratezi, precum pepene, cireşe, căpşune, nectarine, piersici, kiwi sau grapefruit.

Ce trebuie să bei

Ceaiul fierbinte, aromat şi delicios, care este o sursă foarte bună de hidratare atunci când simţi nevoia să te răcoreşti. O combinaţie foarte bună este ceaiul de mentă cu miere şi puţină lămâie, care se poate bea atât cald, cât şi rece.
FOTO: Infografic meteoromania.ro

CITEȘTE ȘI: Un dascăl remarcabil, un director „dictator”. Ce spun profesorii despre directoarea care dorea să o sancționeze pe profesoara care a murit la Bac


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu