miercuri, 14 iunie 2017

Drapelul voievodatului Roman sau steagul Romanului?

Drapelul voievodatului Roman sau steagul Romanului?

În municipiul Roman, din fața primăriei până la fațadele de școli stă frumos arborat un steag care teoretic este al municipiului Roman și care reprezintă ceva pe un fundal violet. Curioși să înțelegem ce reprezintă elementele și culorile folosite la acest steag, am căutat cu mult interes manualul său de identitate, să citim explicațiile heraldice, dar din păcate nu am găsit nimic. Deoarece curiozitatea noastră datează dinainte de alegeri, am așteptat să treacă acestea ca nu cumva maimarii urbei să creadă că ar fi vorba de un atac electoral și să se ducă tot demersul nostru în derizoriu.
Din păcate, nici timpul care a trecut nu ne-a fost de niciun ajutor în a găsi date oficiale despre acest steag. Acum sperăm din tot sufletul ca să fie vorba de o scăpare a noastră sau o problemă de indexare pe internet, căci nu am găsit Hotărârea de Guvern pentru acest steag, iar dacă ea nu există asta ar însemna că nu doar se încalcă legea, ci Romanul a devenit un fel de stat în stat.
Legea 141/2015 privind arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii. Lege nr. 141/2015
Capitolul I – Steagurile unitatilor administrativ-teritoriale
Art. 2 (2) Aprobarea modelului steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale se face prin hotarare a Guvernului.
Rugăm public Instituția Prefectului Neamț să verifice suspiciunea de folosire ilegală a unui steag de către UAT Roman și, dacă noi greșim, să ne lumineze, după care ne vom  cere scuze și ne obligăm să publicăm Hotărârea de Guvern aferentă și, desigur, documentul emis de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române care explică ce e cu steagul.
În cazul în care suspiciunea noastră se confirmă, așteptăm o reacție extrem de rapidă și fermă din partea reprezentantului Guverunului în teritoriu, deoarece nu este permis ca drapelul României să fie arborat alături de steaguri neoficiale.
Art. 5
(1) Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1) se fac de catre prefecti si imputernicitii acestora, cand se aplica conducatorului autoritatii sau institutiei publice, primarului, presedintelui consiliului judetean, si de catre organele de politie, cand se aplica persoanei fizice sau juridice vinovate de savarsirea contraventiei.
(3) La sanctiunea contraventionala prevazuta la alin. (2) se aplica masura complementara de confiscare a steagurilor care nu respecta prevederile prezentei legi.
Iosub Robert
Sursa: ziarroman.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu