miercuri, 14 iunie 2017

Medicul de familie si mitul banilor

Medicul de familie si mitul banilor

Data ultimei actualizari: 13/06/2017

Dr. Horea Timis, fost medic de familie, actual expert in management sanitar intr-o companie proprie, demonteaza mitul conform caruia medicii de familie au venituri exorbitante, explicand o confuzie grava ( uneori voita) intre decontarea lunara si venitul net al medicului:
Pacienti total inscrisi 1930
Asigurati 1680
Neasigurati 250 (calculeaza volumul de munca efectiv)
Decontare lunara CAS 11238 Ron
Salariu Asistenta net in mana undeva la 1700-1800/Brut 2400-2500
Femeie Servici Net 600/brut undeva la 800
Impozit pe venit 1000 lunar/Chirie/gaz,curent, 1000 -1500 depinde
Transport consultatii la domiciliu undeva la 1000 Ron/luna
Medicul de Familie are undeva la 2.500-3.000 de Ron net. Maxim.
1. Indicatori de eficenta si eficacitate 0 – nu se cuantifica performanta absolut deloc.
2. Nu conteaza daca cei 1930 de pacienti sunt mai bolnavi de la an la an sau mai sanatosi, nici sistemului nu ii pasa.
3. Nu exista un audit medical pe arealul de pacienti. Le merge bine, nu le merge bine?!
4. Nu conteaza cate cazuri de cronici noi apar sau cate au fost rezolvate. Nu conteaza daca medicul lucreaza pana cade din picioare sau ca nu lucreza si doar scrie retete si bilete de trimiteri, acest aspect creaza o confuzie intre cei care muncesc si cei care nu muncesc, pentru ca sistemul nu ii diferenteaza.
5. Salarizare este sub limita unei coafeze (iertare coafezelor pentru exemplu), si sistemul vrea performanta? Dupa 6 ani de facultate si 3 de rezidentiat?????
6. UPU este actualul medic de familie in multe cazuri pentru ca, conform regulilor, sistemele functioneaza exact asa cum au fost construite, iar daca acest lucru functioneaza asa, insemna ca sistemul este construit sa permita acest lucru.
7. Preventia celor 1930 de pacienti ? Este un fel de minciuna birocratica aruncata de la unul la altul si in final catre pacient, o bataie de joc a sistemului care nu incurajeaza sub nicio forma acest aspect.
8. Vaccinarea, o poveste trista a unui sistem trist, plin de mesaje care sustin importanta vacinarii, plus cuvinte filosofice in timp ce in frigiderul medicilor de familie vaccinurile lipsesc. Cei care decid si raspund pe alocuri de aceast aspect, doar asta fac: vorbesc.
Dintr-o tara care a fost exemplu in vaccinare, acum am devenit o poveste trista a lumii civilizate in care iti este rusine sa zici ca esti medic de familie.
9. Cabinete moderne. circuite si dotarea! Va rog sa vedeti din 3000 de ron /luna cam cat ar costa sa varuiesti, fara sa mai mentionez si de termopane.
Asta se intampla si din cauza ca cei din comunitatea locala si-au abandonat medicii de familie, pentru ca este si obligatia comunitatii sa asigure un cabinet modern si dotat. Nici acest lucru nu este reglementat corespunzator, dar se cere performanta.
10. Prestanta medicului de familie – Este cel mai usor de umilt, de toti cei de la casa de asigurari, de cei de la primarie, de la minister de oameni de DSP, de cei de la Urgente.  Este un adevar cumplit si dureros. Daca ceva nu merge in sistemul de sanatate, cu siguranta medicina primara este cauza de unde se trag toate, nu?
Daca vrei sa dai o amenda, nu o dai specialistului ca deh….O dai unui medic de familie care o plateste si tace. Da, tace pentru ca are mainile legate. Iar daca vorbeste, cine sa-l auda?  Cui sa-i pese?
Daca vrei sa demonstrezi ca se fura, arati statisticile cardului cu economia din medicamente, dar nu zici nimic de furtul medicamentelor din spitale. Nu se mentioneaza nimic nici de unii specialisti care isi alimenteaza clinicile si cabinetele private.
De ce este usor de umilit medicul de familie? Pentru ca este sarac, de aia! Pentru ca nu poate sa riposteze, ca este privat cand se vrea privat  si de stat cand este convenabil. De aceea medicul de familie este o victima facila.
Dar, daca sistemul poate sa permita aceste lucruri, atunci cu siguranta insemna ca este unul gresit!
Domnilor, cei care decideti, amendati, taiati si spanzurati, schimbati sistemul! Schimbati sistemul pana cand nu e prea tarziu si inca avem medici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu