sâmbătă, 17 octombrie 2015

Dezvaluiri despre reteaua mafiota care controleaza pietele din Iasi. Comerciantii rup tacerea



• Comerciantii din Iasi s-au rasculat impotriva mafiei care controleaza pietele agroalimentare din Iasi • Oamenii au rupt tacerea si ii acuza pe sefii pietelor care lucreaza in cardasie cu cei din administratia publica, pentru obtinerea de foloase in scopuri personale • Evaziunea fiscala si coruptia se intampla la scara larga in Ecopiata, firma Primariei Iasi, care aduce bani negri cu sacul pentru persoanele din conducere

Satui de abuzurile repetate la care sunt supusi de administratorii pietelor, comerciantii s-au hotarat sa rupa tacerea si sa dea in vileag reteaua mafiota si ilegalitatile implementate de ani buni in pietele agroalimentare din Iasi. Coruptia si evaziunea fiscala par sa fie la ordinea zilei in interiorul Ecopiata, firma municipalitatii de administrare a pietelor agroalimentare, al carei sef este Cristinel Starica, unul dintre cele mai controversate personaje ale Iasului, care ocupa o multitudine de functii in administratia publica, fiind totodata si cel mai bine platit om din administratie. "In mod normal, trebuie sa ai atestat de producator obligatoriu de cand a intrat in vigoare legea cu certificatele de producator. Realitatea este ca peste 90 la suta sunt intermediari in piete, prea putini producatori autohtoni, iar conducerea pietelor stie asta. Marfa se cumpara mai toata en-gros din CUG si se vinde in piete. In mod normal trebuie sa te controleze cineva ca esti producator, dar nici cei de la Ecopiata, nici politistii locali nu se uita la ce marfa ai, se da spaga si faci ce vrei cu marfa, vinzi ce vrei", povesteste Marius, comerciant in piata Alexandru cel Bun.

Citeste si: Dezvaluiri INCENDIARE despre reteaua mafiota pusa la punct de Gheorghe Nichita si Cristinel Starica la Ecopiata - FOTO, VIDEO

Ori platesti amenda, ori se confisca marfa

Pietarii povestesc cum sunt tinuti constant sub presiune si primesc piedici din partea celor care controleaza pietele, pana cand accepta sa plateasca "taxa de protectie", asa cum o numesc comerciantii. "Noi ne-am schimbat din SRL in PF, pentru ca era prea scump cu toate taxele. Procedurile dureaza foarte mult, aproape trei luni de zile. Noi traim din ce vindem in piata si ca sa putem functiona am cerut un aviz de principiu de la Primaria Iasi, fara de care nu poti functiona. Primaria nu a eliberat inca acest aviz, eu am continuat sa merg in piata asa cum faceam de obicei, ca sa-mi intretin familia. Am refuzat sa cotizez, iar aceiasi oameni care m-au amendat in repetate randuri, au cautat peste tot pana au gasit ceva sa ma amendeze, lipseste avizul de principiu, pentru ca intarzia Primaria. A doua zi am facut reclamatie din acest motiv, iar ei sa ma amendeze iarasi. Am fost in biroul lor din ACB si mi-a spus «De ce nu vrei sa intri in sistem?», adica sa le dau spaga, taxa de protectie. Asta nu pot sa demonstrez, pentru ca eram singuri in birou, dar pe propria raspundere va spun. Apoi mi-a spus «Daca nu semnezi Procesul Verbal de amenda iti confisc marfa»", spune Dana, un alt comeciant din piata ACB.

Citeste si: REVOLTATOR! Ce bine este sa fii director la stat! N-ai sa crezi cine este cel mai bine platit om din administratia locala

Reteaua implementata in piete pentru colectarea spagilor

Comerciantii povestesc cum s-a ajuns ca acest sistem de spagi sa ii includa pe aproape toti cei care vor sa intre in piete si sa profeseze aici. Acestia spun ca nimeni nu trece de cuvantul angajatilor din piete daca nu cotizeaza, indiferent daca legea e de parte lui sau nu. "Cei de la Ecopiata si politistii isi pun oamenii unde vor ei, sunt aceleasi si aceleasi fete care cunosc tot ce misca. Eu nu pot sa imi aleg masa si primesc maximum una. Cei care sunt in relatii si cotizeaza pe sub mana au chiar si doua mese, plus alte prelungiri. Chiar langa mine este cineva care cumpara din acelasi loc - din CUG, dar el are doua sau trei mese mereu si nu primeste amenda niciodata. Daca nu esti cu ei, cand observa o ceapa pe jos sau un pret pus mai intr-o parte din greseala, ei vin sa te amendeze. Am primit o gramada de amenzi de la ei. Manole, Alexandrescu si Goldan, ei umbla mereu dupa spaga. Cand le este foame se duc pur si simplu la taraba omului si isi aleg ce vor de acolo. Ne tin intr-o teroare continua. Daca ii rogi sa te ajute intr-o problema administrativa de piata, se face doar cu spaga. Se intampla la modul ca ei te invata cum si ce sa faci, ei te invata golaniile ca sa intri in sistem", povesteste Ionut.
Dupa spusele acestora, marfa confiscata in piete, cu proceduri legale sau ilegale, ajunge de multe ori inapoi pe tarabe, dar la prietenii politistilor locali si ai angajatilor Ecopiata. "Cei care vand marfa pe jos sau langa tarabe nu platesc ca toti ceilalti taxa de piata. Toti banii stransi de la ei nu sunt contorizati, ci le intra in buzunare sefilor de la piete. Cand se confisca marfa, ori se ia si se da la sefi ca sa manance, ori se da mai departe la alti comercianti si este revanduta. Treaba cu confiscatul marfii se intampla constant, ori cand le este lor foame sau au o petrecere de facut, ori o confisca si o dau unui comerciant prieten de-al lor si o vand mai departe, iar banii ii baga in buzunar", mai spune Ionut, comerciant in piata ACB.

Citeste si: Afacerile secrete care zguduie Iasul! Combinatiile penale ale unui clan din primarie - FOTO, VIDEO

Urmeaza controale la sange in interiorul Ecopiata

Reamintim ca, in urma unor controale facute de politistii locali in frunte cu Georgel Grumeza, seful Politiei Locale Iasi, in piata ACB acum doua saptamani, mai multi comercianti au reclamat ca nu au primit bonuri de la angajatii Ecopiata pentru banii oferiti. Seful Politiei Locale Iasi precizeaza ca absolut toti cei au de facut reclamatii asemanatoare, sa se prezinte numaidecat la sediul institutiei sau sa faca sesizarea prin orice mijloace posibile. "Rugamintea mea este ca cei cu probleme legate de aceste aspecte sa vina cu cea mai mare incredere la mine pentru a le rezolva si in acest fel sa eliminam orice suspiciune legata de abuzuri ale politistilor locali. Cu toata deschiderea, oricand ii pot primi pe comerciantii care au probleme sau chiar si pe cetateni la Centrele de Cartier pentru orice problema legata de Politia Locala. Asa am facut si dupa controalele din piata Alexandru cel Bun, am inlocuit oamenii responsabili direct de piete pentru a elimina orice suspiciune legata de corectitudinea lor", a declarat Georgel Grumeza, seful politiei Locale Iasi. De celalata parte, seful Ecopiata refuza sa faca comentarii legate de aceste aspecte. "Nu am ce comentariu sa fac pana cand nu se lamuresc lucrurile. Vom vedea cum decurge ancheta si apoi putem discuta", a declarat Cristian Starica, directorul Ecopiata SA.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro
Realitatea.net
Din aceeasi categorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu