joi, 5 mai 2016

Microhidrocentrala este funcțională! Cifre exacte despre producția de energie electrică!

Microhidrocentrala este funcțională! Cifre exacte despre producția de energie electrică!

poza stire microhidrocentralaÎn acest moment, microhidrocentrala de pe râul Moldova este funcțională, producția de energie electrică fiind asigurată de cele două turbine.
Obiectivul are un an calendaristic, de când funcționează, și în toată această perioadă, microhidrocentrala a fost în probe.
De la sfârșitul lunii martie 2015 și până la sfârșitul lunii martie 2016, microhidrocentrala a produs 1.568.000 KWH – 1.568 MWH. Un MWH costă 151 lei, fără TVA, deci producția realizată se ridică la valoarea de 226.500 lei, fără TVA. Compensat cu TVA, rezultă 280.000 lei.
Consumul iluminatului public, pentru municipiul Roman, înseamnă 2.200 de MWH, iar pentru instituțiile publice, încă 2.200 MWH.
În acest an calendaristic, microhidrocentrala a produs 1.600 de MWH, în condițiile în care nu a fost folosită la capacitate.
„Din acest an, vom acoperi întreg iluminatul public, pentru că funcționează cu ambele turbine, și vom trece și la acoperirea unei părți din consumul instituțiilor publice. Estimăm o acoperire de 500.000 lei, anual”, a spus Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Microhidrocentrala pe râul Moldova - ”Centrala Hidroenergetică Roman 1” este a doua dintre cele mai mari investiții derulate în Roman dupa 1990, lucrările începând în anul 2012 și fiind finalizate în anul 2014. Ea are un dublu rol: cel principal - furnizarea energiei electrice necesară iluminatului public și clădirilor ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Roman, şi cel secundar - crearea unui lac ce va constitui în viitor o nouă bază de agrement.
Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, cele două turbine ce echipează ”Centrala Hidroenergetică Roman 1” sunt printre cele mai noi și moderne dintre modelele care se produc pe plan mondial.
Lucrările la sistemul hidroenergetic propriu-zis au costat aproape 22,2 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene, iar începând din martie 2015 municipiul Roman e capabil să-și producă singur energia electrică necesară iluminatului public și pentru alimentarea clădirilor ce aparțin administrației locale, devenind prima administraţie locală din ţară care deţine şi produce energie electrică cu ajutorul unei microhidrocentrale.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu