joi, 1 iunie 2017

Lucian Micu: „Roman 2020” - Dezvoltarea orașului din fonduri europene continuă

Lucian Micu: „Roman 2020” - Dezvoltarea orașului din fonduri europene continuă

lucian micu 2Dezvoltarea orașului prin proiecte cu finanțare europeană reprezintă o soluție pe care Lucian Micu, actualul primar al Romanului, o pune în aplicare, mai ales în condițiile în care administrația locală nu a a majorat în ultimii ani taxele și impozitele locale, iar alocările de la bugetul de stat, dar și cele de la Consiliul Județean Neamț, nu acoperă necesarul de fonduri pentru investiții. Mai multe proiecte, ce acoperă domenii dintre cele mai diverse, sunt pregătite pentru exercițiul bugetar actual al Uniunii Europene și așteaptă finanțările. Banii europeni vor fi folosiți pentru a acoperi o serie de investiții necesare, ce vor duce la creșterea confortului, la un oraș mai sigur, mai frumos, mai ofertant.
Lamentarea nu este o soluție. Să te plângi că nu ai fonduri nu este un comportament normal pentru un primar din secolul al XXI-lea. Trebuie să construim pe termen lung, racordați la realitățile europene. Este adevărat că PSD, care conduce Consiliul Județean Neamț, nu sprijină și nu acordă finanțări Romanului, dar, la fel de adevărat este și că putem să găsim rezolvări în altă parte, fără să mărim, de exemplu, taxele și impozitele locale. Fondurile europene reprezintă o soluție în acest sens, iar în următorii ani, multe proiecte se vor dezvolta cu această sursă de finanțare. Important este că avem în primărie o echipă de specialiști, care știe să să întocmească proiecte și am siguranța că orașul se va dezvolta și cu ajutorul fondurilor europene, nerambursabile”, spune Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Principalele proiecte depuse, aflate în diverse stadii, de către echipa din Primăria Roman
Opt blocuri de locuințe intră în reabilitare termică
Peste 1,4 milioane de euro vor fi atrași din fonduri ale Uniunii Europene, în cadrul unui proiect de reabilitare termică a blocurilor, pentru creșterea eficienței energetice. Proiectul prevede reabilitarea termică şi energetică a opt blocuri de locuinţe din municipiul Roman: patru blocuri de pe bulevardul Roman - Muşat, trei blocuri de pe strada Anton Pann şi un bloc de locuinţe de pe strada Libertăţii. În urma lucrărilor de reabilitare, cheltuielile cu încălzirea, în timpul iernii, şi cele legate de climatizare, vara, se vor reduce. În plus, gradul de confort al locatarilor va crește, prin creşterea confortului oferit de blocurile de locuinţe reabilitate termic şi energetic. Implementarea proiectului va avea și alte efecte benefice, cum ar fi crearea de locuri de muncă în perioada lucrărilor sau îmbunătăţirea aspectului urbanistic al orașului.
Peste 1,4 milioane de euro pentru amenajarea Parcurilor ”Zăvoi” și ”Jora”lucian micu 1
Parcul Zăvoi va intra într-un amplu proces de modernizare și amenajarea, care va însemna o investiție de peste un milion de euro din fonduri europene. Cei mici vor avea la dispoziție locuri de joacă, dar și o tiroliană, care le va pune la încercare spiritul de aventură. O altă investiție similară se va realiza în Parcul Jora, unde cei mici își vor putea petrece timpul liber inclusiv iarna, la derdelușul pentru săniuțe care va fi amenajat. Modernizarea celor două parcuri va presupune refacerea sau realizarea de alei pentru pietoni, de locuri de parcare, trotuare, piste pentru bicicliști, locuri de joacă. Imaginea parcurilor va fi îmbunătățită cu ajutorul unor amenajări amenajări peisagistice. Va fi amenajat un amfiteatru și scenă pe care se vor putea desfășura spectacole.
Ambele parcuri, Jora şi Zăvoi, vor beneficia de iluminat public şi iluminare ambientală, mobilier urban (bănci din lemn, coşuri de gunoi metalice), pergole, terasamente, sistem de irigaţii, reţele de apă - canal, sistem de supraveghere video, zone de parcare a bicicletelor cu spaţiu de odihnă pentru biciclişti, cu băncuţe şi fântâni țâşnitoare cu apă potabilă, spaţii verzi - gazon, alei principale şi alei secundare cu pietre, amplasate în suprafaţa gazonată.
Casa Celibidache va deveni un spațiu al artelor
lucian micu 3Monument istoric și cultural reprezentativ al patrimoniului cultural local și regional, Casa Celibidache intră într-un proces de conservare, restaurare și protecție a clădirii. Proiectul, finanțat din fonduri UE, se ridică la peste 950.000 de euro și este depus într-un parteneriat cu Ministerul Culturii. După ce clădirea va fi complet restaurată, în interior va fi amenajată o expoziție tip muzeu memorial, cu obiecte ce au aparținut marelui dirijor. Va fi amenajată o sală pentru audiții muzicale și pentru desfășurarea evenimentelor cultural artistice, o altă sală va avea drept destinație organizarea de conferințe, mese rotunde etc. Proiectul prevede inclusiv deschiderea unui spațiu cu exponate ce vor fi organizate sub forma unor expoziţii de etnografie şi folclor locale și regionale, expoziţii de istorie şi artă specifice zonei. Aici vor fi organizate manifestări etno-culturale tradiţionale, prin care se urmărește conservarea moştenirii culturale a zonei Roman. Casa Celibidache va fi destinată organizării de expoziţii şi evenimente cultural – artistice, care să valorifice patrimoniul cultural local și regional.
Romanul va avea un muzeu al personalităților locale
Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii destinate ”Muzeului personalităților romașcane”, proiect cu o valoare de 863.264 euro, urmărește:
- conservarea, protejarea și restaurarea clădirii destinate unui muzeu memorial, "Muzeul personalităţilor romaşcane";
- organizarea în incinta casei a unor expoziţii tematice;
- expozițiile vor fi organizate pe patru categorii: personalităţi ale vieţii politice şi participarea la mari evenimente; personalităţi romaşcane din domeniul artelor (muzică, pictură, literatură, teatru, film); personalităţi romaşcane din domeniul medicinei, ştiinţelor şi tehnologiei; personalităţi romaşcane ce au marcat dezvoltarea instituţiilor de cult şi dezvoltarea învăţământului romaşcan;
- vor fi amenajate săli pentru conferinţe, proiecţii de filme, evenimente cultural - artistice care să valorifice patrimoniul cultural local și regional.
Proiecte pentru prevenirea abandonului școlar
Două proiecte are pregătite municipalitatea romașcană, care să ducă la scăderea ratei abandonului școlar. "Împreună pentru viitorul tău!” este un proiect destinat copiilor, prin care se urmărește prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate. În proiect vor fi cuprinși 447 de copii și tineri din Județele Iași și Neamț și 65 de profesori, care vor fi formați pentru implementarea unor servicii educaționale de calitate, orientate pe nevoile elevilor.
Cel de-al doilea program, "Noi TOŢI vrem la ŞCOALĂ!", urmărește să ofere programe educative copiilor care au părăsit timpuriu școala sau care sunt expuși abandonului. Aceștia, părinții lor, cadrele didactice, vor fi consiliați și sprijiniți pentru a relua școala.
Sistemul de iluminat public, modernizat și extins
Sursele de iluminat actuale din oraș, becurile clasice, vor fi înlocuite cu LED-uri, care au o eficacitate luminoasă mărită și vor asigura un nivel de iluminare mai ridicat decât în prezent, un confort vizual îmbunătăţit şi costuri mai reduse de energie electrică. Acest sistem de iluminat public inteligent va contribuie la îmbunătățirea multor aspecte ale vieții urbane și va avea drept efect reducerea infracționalității și a incidentelor din trafic, pe timpul nopții.
Instituțiile publice, încălzite din surse alternative
Sistemele de încălzire existente în instituțiile publice romașcane vor fi completate cu surse de energie regenerabilă, biomasă. Clădirile vor fi echipate cu centrale termice care vor înlocui gazul metan cu biomasa, reprezentată prin salcia energetică, lemn şi peleţi de lemn, pentru producerea căldurii. Prin realizarea sistemelor de încălzire cu surse de energie regenerabilă cu cazane termice cu biomasă şi reţele termice preizolate de la surse până la consumatori, în Municipiul Roman se vor reduce noxele, dar și cheltuielile cu producerea energiei termice și vor fi introduse echipamente noi, cu randament ridicat, ceea ce va îmbunătăți confortul termic.
Alte proiecte cu finanțare europeană:
  • Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Spitalului Municipal”, proiect prin care se vor executa lucrări de reabilitare, reorganizare, modernizare şi dotare a infrastructurii ambulatoriului şi a infrastructurii sanitare în general;
  • Proiecte de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a unităților școlare care vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale, precum şi investiții în educație și formare a unităţilor de învăţământ din oraș,
  • Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Multicultural Unirea și a clădirilor publice din strada Smirodava, nr. 28, care vor fi consolidate și reabilitate termic.
Lucian Micu – candidatul PNL pentru funcția de primar al municipiului Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu