sâmbătă, 10 octombrie 2015

Dezvaluiri despre grupul preotilor care stiu cel mai mare secret al Mitropoliei - FOTO



• Milioane de credinciosi ar da orice sa poata sta de vorba cu ei si sa afle cum de au ajuns sa poata face asta! • Ei sunt oamenii care cunosc cele mai intime si mai bine pastrate secrete ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei • Formeaza un grup select si sunt condusi de un personaj extrem de interesant de la varful marii institutii bisericesti

Chiar daca, an de an, sute de mii de credinciosi se inchina la moastele Sfintei Parascheva si vin in pelerinaj la Iasi pentru a lua parte la importantul eveniment crestinesc al tarii, foarte putini dintre ei cunosc povestea si misiunea pe care o are un grup select de fete bisericesti. Acestia au fost bine alesi si au trecut printr-o serie de pregatiri speciale! Tocmai ei sunt singurii care au voie sa poarte pe umeri racla Sfintei Parascheva, atat atunci cand este scoasa din Catedrala Mitropolitana, la procesiuni speciale, dar si cand este reintrodusa in edificiul de cult. 

Citeste si: Dezvaluiri alarmante! Cum risca Iasul sa piarda racla cu moastele Sfintei Parascheva

Misiunea sfanta a preotilor si calugarilor condusi de Dosoftei Scheiul

In prim-planul acestui moment de ritual legat de hramul Sfintei Parascheva se afla tocmai arhimandritul Dosoftei Scheiul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane. El este omul cheie in tot ceea ce inseamna ceremonia de scoatere a Sfintelor moaste. "Inclusiv eu am purtat-o pe Sfanta Parascheva cand a fost scoasa din Catedrala Mitropoliei. Asta cu multi ani in urma. Desigur, este un grup de fete bisericesti care au misiunea speciala de a o purta pe umeri pe Sfanta Parascheva, iar unii dintre ei fac asta de mai bine de 20 de ani... Ei au fost alesti intr-o maniera aparte si au trebuit sa treaca prin mai multe etape de initiere si sa indeplineasca anumite conditii, pentru ca nu oricine poate face asta. Spre exemplu, este total interzis ca mirenii, adica cei care nu fac parte din cler sau femeile sa poarte pe umeri racla. Cei mai multi dintre purtatorii raclei sunt de la Mitropolie, dar s-a mai apelat si la colegi de la manastirile Trei Ierarhi, Cetatuia sau Golia. Oricum, noi avem aceasta misiune sfanta pe care o indeplinim chiar daca suntem nevredinci si slabi in fata maretiei Sfintei Parascheva si este o mare bucurie ca putem sa indeplinim cu credinta si semerenie marea sarcina pe care o avem", a spus arhimandritul Dosoftei Scheiul. De mentionat ca acesta, in varsta de 53 de ani, slujeste la Catedrala Mitropolitana de peste 20 de ani.

Citeste si: Asa ceva a fost descoperit in cel mai mare cimitir din Iasi. O femeie face dezvaluiri cutremuratoare - GALERIE FOTO

Poarta pe umeri o adevarata comoara

Dincolo de faptul ca acesti preoti au o viata ascetica extrem de complexa, ei au si marea responsabilitate de protejare efectiva a moastelor de la Sfanta. Asta deoarece, specialistii au avertizat ca, in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale, acestea nu vor mai putea fi recuperate. Profesorul Gheorghe Macarie, specialist in Istoria Artei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), explica aceasta stare de fapt.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei - GALERIE FOTO EXCLUSIVA

"Atat dupa 1950 cat si dupa 1989, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane cat si cei ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nu au fost deschisi pentru a introduce racla si odoarele Sfintei Parascheva pe lista bunurilor culturale mobile clasate. Istoricul raclei actuale, mutata dupa 1880 de la Biserica Trei Ierarhi la Catedrala Mitropolitana, este unul extrem de interesant. Dupa incendiul de la Trei Ierarhi, argintul ramas din vechea racla a fost lucrat, pe banii unui om cu dare de mana, de catre un mester din Falticeni. Mai mult, o inscriptie in limba greaca, aflata la capul Sfintei, reprezinta o alta mare valoare istorica... Ganditi-va ca, aici nu e vorba neaparat de valoarea in sine a acestei racle si de Sfintele Moaste, acestea nu pot fi cuantificate, ci de simbolul si de ceea ce reprezinta acest bun de patrimoniu si ce ar insemna pierderea lui... Ar trebui sa se faca o expertiza de catre persoane abilitate si profesioniste, un inventar clar a obiectelor si responsabilitarea persoanelor din conducerea Mitropoliei, tocmai pentru a nu se pierde complet in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale. Eu va spun, din propria experienta ca, la multe dintre lucrurile de valoare, fie ca e vorba de tablouri, icoane sau alte obiecte istorice, tocmai din cauza faptului ca nu a existat o expertizare a lor clara, au fost inlocuite cu falsuri si sustrase de diferite persoane... Nu cred ca acelasi lucru se doreste sa se intample si cu Sfanta Parascheva", reliefeaza Macarie.

Citeste si: Descoperire arheologica epocala in curtea Mitropoliei din Iasi - GALERIE FOTO, VIDEO

Istoricul moastelor din ultima jumatate de mileniu

Cuvioasa Parascheva este o sfânta reprezentativa în Biserica Ortodoxa Romana si în alte biserici de rit oriental, dar si sfânta patroana sau ocrotitoare a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. Istoric, in anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate în ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor in capitala Moldovei a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul ca domnitorul Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moastele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitana.

Citeste si: DESCOPERIRE SOCANTA! Barbat impuscat mortal, ingropat in curtea Mitropoliei - GALERIE FOTO, VIDEO

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu