vineri, 29 iulie 2016

A câştigat un megacontract cu o bancnotă de 100 de lei

Autor: Ion Alexandru 29 Iul 2016 - 12:31
A câştigat un megacontract cu o bancnotă de 100 de lei pfongabe33/Getty Images/iStockphoto many banknotes of one hundred lei
Vezi galeria foto




Una dintre firmele abonate la contractele Ministerului Afacerilor Externe, pe vremea când instituţia era condusă de fostul democrat-liberal Teodor Baconschi, a fost desemnată, zilele trecute, să doteze Penitenciarul cu Regim Închis Bistriţa cu un sistem de securitate pentru controlul accesului. Compania în cauză este controlată de doi soţi din Brăila şi, potrivit presei, fac parte din cercul relaţional al guvernării Boc-Băsescu, patronii fiind nişte apropriaţi ai fostului Secretar General al PDL, Gheorghe Flutur. În perioada guvernării portocalii, societatea în cauză a primit de la stat contracte de peste 11 milioane de lei.

Penitenciarul cu Regim Închis Bistriţa a atribuit, în data de 13 iulie 2016, un contract în valoare de 2.033.880 de lei, cu tot cu TVA, pentru achiziţionarea şi montajul unui sistem de control al accesului persoanelor în respectiva unitate de detenţie. Contractul a fost încheiat fără orgaizarea unei licitaţii, printr-o procedură simplificată, criteriul de atribuire stabilit de către autoritatea contractantă fiind preţul cel mai scăzut.
Câștigător cu 1.694.900 de lei, pierzător cu 1.695.000 de lei
Iniţial, Penitenciarul Bistriţa a anunţat că este dispus să achite pentru aceste servicii suma de 2.486.490 de lei, fără TVA. Astfel, firma desemnată câştigătoare a afacerii este SC Casido SRL, cu sediul în municipiul Brăila, care a oferit un preţ de 1.694.900 de lei fără TVA. Interesant este că, pentru aceste lucrări, au depus oferte încă trei companii de profil, inclusiv celebra UTI Grup Bucureşti, cotrolată de un alt afacerist apropiat fostului PDL, Tiberiu Urdăreanu. Preţul oferit de SC Casido SRL Brăila a fost cu… 100 de lei mai mic decât următoarea ofertă, de 1.695.000 de lei fără TVA, făcută de societatea Wintech Group SRL Iaşi. UTI a cerut 2.103.000 lei fără TVA, în timp ce SC Comteh Constanţa SRL a solicitat 2.430.000 de lei fără TVA.
Nu este pentru prima dată când societatea brăileană are relaţii contractuale cu Penitenciarul cu Regim Închis de la Bistriţa. În 30 iunie 2015, aceeaşi autoritate contractantă a încheiat cu SC Casido SRL un alt contract, în valoare de 1.694.100 de lei fără TVA, pentru achiziţia şi plata montajului aferent unui sistem de supraveghere electronică.
De asemenea, alte două penitenciare din ţară au apelat la serviciile aceleiaşi companii. Este vorba despre Penitenciarul Vaslui, care a încheiat, tot anul trecut, cu SC Casido SRL, un contract în valoare de 740.000 de lei fără TVA pentru furnizarea unui sistem integrat de control, precum şi despre Penitenciarul Aiud, care, la data de 30 iulie 2013, a parafat cu aceeaşi societate un contract în valoare de 174.800 de lei fără TVA pentru execuţia unor lucrări de instalaţii pentru clădiri.

Legături cu guvernarea portocalie

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), compania SC Casido SRL Brăila a luat ființă în anul 1993 şi a fost deţinută, până în 2006, de un anume Nicu Ursu, care a cesionat-o, în cele din urmă, soţilor Laureniu Virgil şi Emanuela Liliana Cristina Marian, doi oameni de afaceri din Brăila. Presa locală, dar şi un cotidian central afirmă că Laurenţiu Marian este un apropiat al foştilor lideri ai Partidului Democrat Liberal din zona Moldovei, în special al fostului secretar general al PDL, Gheorghe Flutur. În perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, societatea Casido SRL a fost un client lipit la contractele cu statul.
Tot de la Registrul Comerţului am aflat că soţii Marian deţin, în Brăila, și alte afaceri. Ei mai sunt asociaţi în cadrul SC Dana Cristina SRL, SC Med Dent SRl şi SC Med Dent Grup SRL, aceasta din urmă având ca obiect de activitate servicii de pază şi protecţie. De asemenea, aceiaşi doi soţi Marian au mai deţinut împreună părţi sociale din SC Proinvest SRL Brăila, societate din care mai face parte şi un anume Nicolae Jianu sau Ion Rusu.
În ceea ce o priveşte pe Emanuela Liliana Cristina Marian, aceasta deţine acţiuni într-o altă companie, denumită SC Îngrijiri Medicale la Domiciliu SRL Brăila, alături de patru persoane.

Scandalul Consulatului României de la Cahul

În 2011, presa centrală a dezvăluit mai multe nereguli din cadrul unei afaceri derulate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia atribuirii unui contract pentru amenajarea sediului Consulatului General al României de la Cahul, Republica Moldova. Consulatul trebuia amenajat la standard Schengen, iar licitaţia organizată de MAE, pe vremea când instituţia era condusă de Teodor Baconschi, a fost câştigată de SC Casido SRL Brăila, societate care şi la acea dată se ocupa cu realizarea de sisteme de alarmă, pază şi securitate. După atribuirea contractului, Casido SRL a subcontractat lucrările unei societăţi din Republica Moldova, SA Rubin – 206 Cahul.
Scandalos, notau jurnaliştii, este faptul că, în timp ce SC Casido SRL a încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru aceste lucrări, suma de 460.000 de euro, a subcontractat aceleaşi lucrări firmei din Republica Moldova pentru suma de 229.651.08 euro, adică la jumătate din valoarea plătită de statul român. După realizarea şi recepţionarea tuturor lucrărilor, SA Rubin – 206 Cahul a încasat mai puţin cu 55.287,21 euro. După refuzurile repetate şi nemotivate ale societăţii Casido SRL din Brăila de a achita restul de bani, directorul general al firmei moldoveneşti, Mihail Guslicov, a adresat mai multe plângeri oficiale MAE şi lui Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, precum şi Comisiilor de politică externă din Parlamentul României, cerând implicarea acestor instituţii în rezolvarea acestei situaţii. Comisiile de politică externă din Camera Deputaţilor şi din Senat au solicitat la rândul lor Ministerului de Externe şi ministrului Baconschi răspunsuri legate de situaţia celor 55.287,21de euro.
Potrivit unui articol publicat, în anul 2011, de  cotidianul.ro, „ministrul de Externe, Teodor Baconschi, nu a catadicsit să răspundă nici firmei păgubite din Republica Moldova, nici comisiilor de politică externă din Parlamentul României. Oricine poate trage concluzia că respectivii bani au fost reţinuţi cu premeditare de firma SC Casido SRL Brăila, iar tăcerea responsabililor din MAE în privinţa acestei probleme poate fi o cauză a direcţiei pe care au luat-o aceşti bani, dar şi o metodă de a proteja grupurile de interese din interiorul Ministerului şi al principalului partid de la guvernare, în detrimentul interesului general al României”.

CASETA 1
Mentenanță de lux pentru aerul condiţionat de la Ministerul de Finanţe

În aceeaşi perioadă în care societatea brăileană Casido SRL derula acest controversat contract cu Ministerul Afacerilor Externe, o altă instituţie guvernamentală declara câştigătoare aceeaşi firmă de pază și sisteme de securitate, dar pentru mentenanţa mai multor subunități teritoriale în ceea ce priveşte… aparatele de aer condiţionat. Astfel, în data de 27 iulie 2010, Ministerul Finanţelor Publice a încheiat cu SC Casido SRL Brăila un contract în valoare de 799.004,5 de lei cu TVA inclusă (aproape 200.000 de euro la vremea respectivă) pentru „prestarea de servicii de întreţinere şi reparaţie a aparatelor de aer condiţionat la sediul din Bucureşti al Ministerului Finanţelor Publice, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi la cel al Autorităţii Naţionale a Vămilor”. Din calcule reiese faptul că firma familiei Marian urma să se ocupe de reparaţii la preţul imens de 8.202 lei pe aparat, adică 2.000 de euro. Asta în condiţiile în care preţul de achiziţie al unui aparat de aer condiţionat destul de sofisticat este de 350 de euro.
În iulie 2007, Casido SRL a furnizat, de asemenea, aparate de aer condiţionat, în valoare de 18.585 lei fără TVA, Filialei de Întreţinere şi Servicii Energie Electrică Serv SA Braşov.

Zeci de contracte cu statul, primite de firma brăileană
„Jurnalul Naţional” a trecut în revistă toate contractele pe care SC Casido SRL Brăila le-a încasat, începând cu anul 2006 până în prezent, de la instituţiile guvernamentale sau ale autorităţilor publice locale. Valoarea totală a acestor contracte, cu tot cu TVA, se ridică la 11.046.804,55 de lei. În afară de penitenciarele Brăila, Vaslui şi Aiud, Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Finanţelor Publice, care au derulat cu societatea în cauză contractele descrise mai sus, firma brăileană a avut afaceri cu Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul Județean de Poliţie Timiş, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Transelectrica SA, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele, Primăria comunei Ştefan Cel Mare Neamţ, Primăria Băileşti Dolj, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Primăria Tecuci, Primăria Panciu, Consiliul Judeţean şi Primăria Hunedoara, Primăria Sectorului 3 din Bucureşti, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sibiera” din Suceava, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Trei puşcării lucrează cu societatea implicată, în 2011, într-un scandal de proporţii legat de lucrările de modernizare a sediului Consulatului General al României de la Cahul, Republica Moldova. Penitenciarele Bistriţa, Vaslui şi Aiud au angajat SC Casido SRL să instaleze sisteme de securitate

În perioada guvernării portocalii, societatea în cauză a derulat peste 30 de contracte cu statul, în valoare de peste 11 milioane de lei. Printre serviciile furnizate se numără şi întreţinerea şi repararea aparatelor de aer condiţionat de la Ministerul Finanţelor, la preţuri exorbitante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu