duminică, 31 iulie 2016

Mâncăruri românești cu nume trăsnite

Mâncăruri românești cu nume trăsnite

30 iulie 2016 23:30 , de Rodica Dirzu



Românii au umor chiar şi-n bucătărie, altfel cum ar fi apărut minciunelele, laptele de bou, poalele-n brâu şi… puţele? Dacă nu le-ai încercat până acum, e musai s-o faci, fiindcă sunt bune de te lingi pe degete, iar denumirea lor sigur îţi va distra familia sau prietenii, la masa de duminică!

Minciunele

Ingrediente: două ouă, 3 linguri de zahăr, 100 g untură proaspătă (sau margarină), 100 g smântână (sau iaurt cu 10% grăsime), coajă de lămâie, esenţă de rom sau de vanilie (după preferinţă), un plic de praf de copt, un praf de sare, făină cât cuprinde, ulei pentru prăjit şi zahăr pudră pentru decor.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se frământă, la început cu lingura, apoi cu mâna, până se obţine un aluat nelipicios. Se întinde o foaie de 4-5 mm şi se taie în romburi, apoi se crestează pe mijloc şi se trece unul dintre colţuri prin tăietură, obţinându-se o formă răsucită. Se încinge uleiul pe foc domol şi se prăjesc în el minciunelele. Când sunt aurii, se scot pe un şerveţel absorbant, se lasă puţin să se răcească şi apoi se pudrează cu zahăr.

Limbi de pisică

08-limbi-de-pisica-shuttersto
Ingrediente: 100 g albuş, 100 g unt, 100 g făină, 100 g zahăr pudră vanilat (sau zahăr tos + esenţă vanilie), puţină sare.
Preparare: se mixează untul moale cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă, se adaugă treptat făina cernută prin sită, apoi se încorporează aerisit albuşurile bătute spumă în prealabil, cu puţină sare. Se pun grămăjoare de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se alungesc cu ajutorul unei linguriţe (se vor mai întinde şi în timp ce se coc). Se ţine tava în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 4-5 minute sau până când marginea limbilor de pisică devine aurie. Se lasă 1-2 minute în tavă să se întărească, apoi se pot scoate pe o farfurie.

Boi pe moare

08-Boi-pe-moare
Ingrediente: mălai, apă, sare, zeamă de varză murată (moare), ulei.
Preparare: se pune zeama de varză la fiert. Din mălai, sare şi apă se face o mămăligă tare care să poată fi tăiată cu aţa. Se formează din ea, cu ajutorul unei linguri, găluşte care se fierb în zeama de varză timp de 1-2 minute. Se scot, se scurg, se pun într-o farfurie, se picură puţin ulei pe ele, apoi se toarnă zeama de varză.

Lapte de bou

08-lapte-de-bou
Ingrediente: 4 căni de seminţe de dovleac crude, un litru de lapte, sare; pentru mămăligă – mălai, apă, sare.
Preparare: laptele se pune la fiert. Seminţele de dovleac se prăjesc în cuptor, apoi se macină fin, iar făina obţinută se toarnă în laptele clocotit. Se amestecă, pe foc, până când se obţine o pastă groasă. Se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic încă 10 minute. Se pregăteşte o mămăligă tare, care se lasă să se răcească şi apoi se taie felii. Se serveşte cu fiertura de lapte şi seminţe.

Poale-n brâu

08-poale-n-brau-shutterstock
Ingrediente: pentru aluat – 500 g făină, 200 ml lapte, 3 ouă, 100 ml ulei, 200 g zahăr, un praf de sare, 25 g drojdie proaspătă; pentru umplutură – 350 g brânză de vaci, 150 g zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, o fiolă de esenţă rom sau de vanilie (după preferinţă), două ouă, 3 linguri de griş; pentru uns – un gălbenuş, 3 linguri de lapte.
Preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade şi se unge o tavă mare cu ulei. Se amestecă drojdia dizolvată în apă călduţă cu două linguri de zahăr, apoi se lasă deoparte 10 minute. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul şi restul de zahăr. Se adaugă sarea şi drojdia dizolvată, apoi se pune făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros.
Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat în el, se unge cu ulei şi se acoperă cu un şervet. Se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Se pregăteşte umplutura de brânză, amestecând toate ingredientele – ultimul se pune grişul. Se întinde aluatul cu un făcăleţ, pe un blat de lucru, şi se taie din el pătrate, care se umplu cu crema de brânză şi se împăturesc aducând colţurile spre interior, ca şi cum ar fi plicuri. Se presează un pic, ca să nu se desfacă la copt. Se ung cu amestecul făcut din gălbenuş şi lapte, folosind o pensulă. Se dau la cuptor pentru circa 30 de minute.

Puţe cu mac (puţişoare)

08-pute-cu-mac
Ingrediente: 1 kg cartofi, 75 g griş, două linguriţe de sare, un ou, un praf de sare, 200-250 g făină albă, 80 g unt, 6 linguri de mac măcinat, 6 linguri de zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat.
Preparare: cartofii se fierb în coajă (preferabil să fie albi, mai sfărâmicioşi), apoi se curăţă, se cântăresc 750 g şi se zdrobesc bine întrun castron. Se adaugă sarea, grişul şi făina (pentru început, doar 200 g). Se frământă un aluat moale, lipicios – dacă e nevoie, se mai adaugă o lingură de făină, dar în nici un caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune pe foc o oală de 4 litri cu apă în care se adaugă două linguriţe de sare. Se presară făină pe blatul de lucru şi se răstoarnă aluatul.
Se taie în bucăţi, apoi se modelează cu mâinile puţişoarele, care nu trebuie să fie mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti şi apa, aşa că se pun toate odată în oală. Separat, se topeşte untul într-o cratiţă, apoi se stinge focul. După ce “puţele” se ridică la suprafaţă, se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, se scurg şi şi se pun în untul topit. Se amestecă, să se îmbrace toate în untul topit. Se adaugă macul măcinat amestecat cu zahărul pudră şi zahărul vanilat şi se amestecă iar. Sunt bune şi calde, şi reci.

Muşuroi de cârtiţă

08-musuroi-de-cartita
Ingrediente: pentru blat – 5 ouă, 5 linguri de zahăr, două linguri de ulei, o lingură de lapte, 4 linguri de făină, 3 linguri de cacao, un praf de copt; pentru cremă – 3 gălbenuşuri, 6 linguri de zahăr, coaja de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de extract de vanilie, o lingură de făină, un plic de gelatină, 300 ml lapte, 250 ml frişcă lichidă; pentru umplutură – 3 banane, zeama de la o jumătate de lămâie, puţină apă.
Preparare: se face blatul, separând ouăle şi bătând gălbenuşurile spumă cu zahărul, uleiul şi laptele până îşi dublează volumul şi se topeşte zahărul. Se adaugă făina amestecată cu cacaua şi praful de copt şi se omogenizează. Apoi se încorporează aerisit albuşurile bătute. Compoziţia se coace 35 de minute, se lasă să se răcească, după care se scobeşte blatul, lăsându- se intacte baza şi marginile.
Miezul se fărâmiţează. Bananele se curăţă, se taie în două pe lăţime, apoi şi pe lungime şi fiecare bucată se trece prin zeama de lămâie amestecată cu apă, pentru a împiedica procesul de oxidare. Se aşază în interiorul blatului scobit. Pentru cremă, se hidratează gelatina în 50 ml apă. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul, vanilia şi făina şi se adaugă laptele călduţ, amestecând, pentru a se evita formarea cocoloaşelor.
Se adaugă coaja rasă de lămâie şi se fierbe crema până se îngroaşă ca o budincă. După ce se ia de pe foc, se adaugă gelatina hidratată. Se lasă să se răcească, apoi se încorporează în ea frişca bătută. Se întinde crema peste blatul cu banane, iar deasupra se presară firimiturile de blat. Se ţine la frigider cel puţin două ore înainte de servire.



Din aceeasi categorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu