duminică, 31 iulie 2016

EXCLUSIV / Toxicomanii au patentat o nouă metodă de a se droga: În cluburi, ecstasy se ”stinge” cu multă, multă…apă!

EXCLUSIV / Toxicomanii au patentat o nouă metodă de a se droga: În cluburi, ecstasy se ”stinge” cu multă, multă…apă!

31 iulie 2016 15:35 , de Cristian Burcioiu , de Sorin Golea



Tinerii râd, sunt zgomotoşi, bine dispuşi, iar pe mesele lor sunt doar cu pahare cu apă plată. Veselia nu este însă de la apă, ci ea izvorăște din pastilele de ecstasy care asezoneaă nevinovata băutură. De ce fără alcool? Pentru că în amestec cu ecstasy, spun specialiștii, consumatorul riscă să dea ortul popii, cum se spune…Și atunci, ca să nu piardă locul de la masa, consumatorul bea apă cât bivolul.
“Porumbelul dragostei”, cum mai este poreclit ecstasy, este un drog sintetic şi psihoactiv, iar unul dintre efectele consumului îndelungat este leziunea unor zone ale creierului.
De obicei se consumă sub formă de pastile, dar se mai poate consuma sub forma de praf, uneori inhalată sau fumată şi rareori injectată. ”Este semnul că România a devenit ţară de consumatori. Dacă în anul 2008, doar 1,6% din populaţia cu vârste între 15 şi 64 de ani consuma droguri, de toate tipurile, astăzi procentul depăşeşte 6,1%. Şi mai rău este faptul că drogurile au început să sufere modificări severe ale calităţii în ultimii 40 de ani”, ne-a explicat Gigel Lazăr, preşedinte executic al Centrului interanţional Anitdrog (CIADO) România.
Gigle Lazăr
Gigle Lazăr
Specialistul a dat exemplu diferenţa dintre stupefiantele anilor  ’70, cele de pe vremea lui Bob Marley – arestat pentru deţinere de stupefiante, a căror victimă se pare că a fost -, și cele din ziua de astăzi. Acum aproape patru decenii conţinutul de subtanţă activă la canabis era de 10 THC (tetrahidrocanabinoizi), iar acum este de 30 THC, o ridicare artificială a ”puterii” stupefiantului pentru a crea dependenţă rapidă și a mări astefel numărulmde toxicomani! ”Creşterea nivelului substanţei active s-a făcut prin două moduri. În primul rând s-a acţionat asupra plantelor cu ultraviolete şi cu… muzică clasică, oricât ar părea de ciudat! De asemenea, au fost descoperiţi, între timp, canabinoizi sintetici, care cresc foarte mult tăria, deci gradul de dependenţă. Acesta este doar un exemplu. Trist este faptul că în ţara noasstră se produc 250 de milioane de euro din trafic de droguri şi măsurile de prevenţie sunt aproape inexistente, lucru care aduce atingere siguranţei naţionale”, a adăugat Gigel Lazăr.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu