sâmbătă, 23 iulie 2016

Păcătoşii fac bugetul. Cât îi costă viciile pe români

Autor: Cristian Anton 22 Iul 2016 - 17:27
Păcătoşii fac bugetul. Cât îi costă viciile pe români Juri Pozzi/Getty Images/iStockphoto Group of four friends at the casino winning at the slot machines


Unul din patru români fumează şi bea alcool în fiecare zi, fiecare dintre noi savurează măcar o jumătate de ceaşcă de cafea dimineaţa, iar mai bine de 1,5 milioane de conaţionali joacă la păcănele sau pariază. Ne păstrăm însă fibra morală relativ curată, din moment ce avem „doar” 20.000 de prostituate. Viciile îi costă pe români câteva miliarde de euro pe an.
Circa 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului român, iar fumătorii, atât de huliţi, suflă în PIB-ul naţional mai mult ca oricine. O treime din fumători cheltuie şi câte 100 de lei pe săptămână pe ţigări, toţi aceşti vicioşi virând la bugetul de stat 2,7 miliarde de euro în 2014, ceea ce înseamnă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României după companiile petroliere.
Şi, cum cafeaua e cea mai bună prietenă a ţigării, este inevitabil şi un calcul despre licoarea înmiresmată care ne trezeşte în fiecare dimineaţă. Românii consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe cap de locuitor, ceea ce ne plasează abia pe locul 26 în Europa. Industria cafelei se ridică la „doar” 420 de milioane de euro pe an.
Cheflii de top
Unul din patru români bea alcool în fiecare zi, ceea ce ne plasează pe un „onorant” loc cinci în topul mondial al chefliilor, cu un consum mediu pe cap de locuitor de 14,4 litri de apă de foc pură. Fiecare cetăţean se aghezmuieşte de 7,4 lei pe lună, românul alocând aproape 8% din leafă alcoolului şi tutunului, la bine şi la rău. Mai mult decât pe haine şi educaţie, că doar nu ieşi cu băieţii la tricotat sau citit la terasă.
Intre linii
Numai din accizele pentru băuturi spirtoase, bugetul naţional încasează 90 de milioane de euro pe an
Încasările de pe urma vinului s-au prăbuşit până la un neverosimil nivel de un milion de euro pe an. Greul îl duc vicioşii amatori de bere, care cotizează an de an la bugetul României cu 280 de milioane de euro.
Păcănălele ne iau minţile
Jocurile de noroc sunt un viciu în toată regula. Anul trecut, românii au scos din buzunare un miliard de euro pentru păcănele sau pariuri. Nu este încă posibilă evaluarea jocurilor online, dar şi aici vorbim de alte sute de milioane de euro. Statisticile vorbesc despre 1,5 milioane de români care-şi cheltuie banii la păcănele, iar din aceştia 150.000 au căzut, efectiv în patima pariurilor, dezvoltând dependenţă în sensul patologic al cuvântului. Numai din taxa de licenţiere, bugetul de stat câştigă 100 de milioane de euro pe an.
Sexul merge la export
Românii amatori de sex pe bani au la dispoziţie 20.000 de prostituate, această industria ilegală, deocamdată, rulând aproape 200 de milioane de lei pe an. Chiar dacă prostituţia nu mai este infracţiune, românii au investit din ce în mai puţin în acest viciu. O explicaţie ar fi că majoritatea româncelor dispuse să practice cea mai veche meserie preferă s-o facă în străinătate, ţara noastră fiind cel mai mare „exportator” de prostituate din Europa.
Dacă vi se pare că românii beau şi fumează mult, trebuie să ţineţi cont de faptul că sumele de mai sus reprezintă doar banii fiscalizaţi. Producătorii de alcool vorbesc despre o piaţă neagră care depăşeşte 90% din totalul acestei industrii, cu pierderi la bugetul de stat de două miliarde de euro pe an. Ţigările de contrabandă înseamnă 15% din piaţă şi aduc pierderi de alte 500 de milioane de euro. Institutul Naţional de Statistică vine cu cifre mai mici, dar tot semnificative: contrabanda cu alcool şi tutun a avut în 2015 o pondere de 0,1% din PIB, traficul de droguri tot 0,1%, în timp cer prostituţia a însemnat 0,01%. Tradus în bani, înseamnă că românii au cheltuit anul trecut, la negru şi pe vicii ilegale, 340 milioane de euro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu