marți, 25 aprilie 2017

CARTE NOUA la LiterNet.ro * Desteptarea primaverii

Vizualizati mesajul in browser | Adaugati cartiliternet@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici

LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Ca si in anii trecuti, aveti posibilitatea sa redirectionati 2% din impozitul pe venit deja plătit statului catre LiterNet. Acest transfer nu va costa nimic; suma va fi platita direct de catre ANAF catre LiterNet.

Pentru cei care vor sa redirectioneze 2% din impozitul pe venituri pentru LiterNet, iata datele necesare:
Denumire entitate non profit: Asociatia LiterNet
Cod de identificare fiscala: 14791770 Cont bancar (IBAN): RO95BRDE080SV04774310800
Banca: BRD - Sucursala Brasov

Mai multe detalii aici: http://www.liternet.ro/noutati/27/2-pentru-LiterNet.html.

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Teatru
Desteptarea primaverii
Frank Wedekind


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

In scrisoarea adresata unui critic, Frank Wedekind incerca sa isi explice intentiile, intr-un efort de a preintampina o receptare gresita a piesei sale: "Va rog sa imi permiteti a va trimite prin posta o lucrare intitulata Desteptarea primaverii, in care am incercat sa transpun poetic problema pubertatii. Am cautat sa dau educatorilor, parintilor si profesorilor sugestii pentru o atitudine mai umana si rationala. Nu pot sa-mi mai dau seama in ce masura am reusit sa luminez substanta sumbra a acestei problematici..."

Nelinistea autorului se dovedeste a fi intemeiata. Publicata in anul 1891 si subintitulata O tragedie a copiilor, subiect tabu - sexualitatea si manifestarile ei la pubertate - precum si scenele de avort si homoerotice, socheaza profund si morala burgheza a sfarsitului de secol 19. Reprezentarea piesei este interzisa nu numai de cenzura din Germania, dar si de cea din Europa si America de Nord.

Noile doctrine filosofice ale vitalismului, noile descoperiri stiintifice ce scot in evidenta mecanismele biologice ce stau la baza comportamentului si psihismului uman, nu au ajuns inca sa fie cunoscute in afara cercurilor stiintifice. Desi energiile contradictiilor ce insotesc schimbarile radicale ce apar in acest sfarsit de secol, colcaie in subterane, ele nu se fac inca resimtite cu pregnanta la suprafata. Ne aflam in anul 1891, iar omenirea nu este inca gata sa faca saltul catre o societate ce pune la baza ei libertatea individului.

Cu toate aprecierile elogioase venite din partea criticilor literari, vor trece nu mai putin de 15 ani de la publicare pana cand Wedekind isi va vedea textul pus in scena in anul 1906, la Berlin, in regia lui Max Reinhardt. Versiunea scenica sufera, insa, mutilari esentiale ale textului, din cele 19 scene care se succed in ritm alert de-a lungul celor trei acte, cenzura eliminand nu mai putin de patru.

In apararea autorului si a integralitatii textului, Reinhardt scrie o scrisoare politiei locale, in care explica cum forma dramatica cu totul noua in care scrie Wedekind, scoate textul in afara oricaror posibile acuzatii de obscenitate: "In aceasta opera nu este vorba numai de un text nou, dar si de o forma originala de reprezentare a psihologiei, iar tema sa (lupta mentala si fizica a tineretului adolescentin), abordata cu atata seriozitate morala, onestitate, simt al valorii si greutate tragica, este atat de departe de frivol, in intregime libera de orice sugestie urata, ca posibilitatea de a aduce ofensa sensibilitatii spectatorului iese din discutie".

Adevaratul subiect al piesei dispare astfel, strivit de obtuzitatea si ipocrizia unei societati ce refuza sa se uite la tot ceea ce cade in afara unui comportament social reglementat de catre dictonul ordine si disciplina.

Afrontul adus ordinii morale a societatii imperial-wilhelmiene a facut ca substanta poetica a constructiei dramatice, cea care transfigureaza situatiile si eroii piesei pentru a le oferi inaltimea unor experiente spirituale sa fie ignorata cu desavarsire de catre cenzori. "Va rog sa-mi aratati o singura violare a moralitatii in aceasta scriere!", striga neputincios elevul Melchior Gabor in fata Consiliului profesoral care-l acuza ca a adus, prin manuscrisul sau care descrie detailat actul reproducerii la oameni, o ofensa "sentimentului inradacinat in om cu privire la discretia pudicitatii unei ordini morale a lumii!"

Intensitatea ce se acumuleaza pe parcursul desfasurarii piesei alimenteaza combustia ce elibereaza spiritul din legatura sa cu materia. Aceasta calitate a scriituri dramatice te izbeste deopotriva ca cititor, dar si ca spectator. Wedekind reuseste sa dea poeziei forta alchimica de a distila materia, transformand plumbul si fierul in metale nobile ce nu vor fi niciodata atinse de coroziune.

Interesant este ca pana la mijlocul anilor 1970, Desteptarea primaverii a fost reprezentata peste tot in lume in varianta ei cenzurata, multi regizori dand dovada de solutii creative ingenioase prin care, pentru a proteja spectatorul de agresiune vizuala, ceea ce se intampla in scenele incriminate nu este reprezentat la vedere, ci doar sugerat. Este ca si cand intensitatea si frumusetea aproape ireala continuta in ele sunt inabusite, de teama impactului.

Neincrederea in puterea transformatoare a poeziei si supunerea totala fata de puterea interdictiei, a mecanismelor ei psihologice, au vaduvit generatii intregi de spectatori de o desteptare completa, tinandu-i departe de frumusetea unuia dintre cele mai valoroase texte ale dramaturgiei universale.

(Anca Ionita)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 15 ani de activitate peste 333 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.750.300 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit
© 2017 Asociatia LiterNet®. Toate drepturile rezervate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu