duminică, 30 aprilie 2017

Realitatea de la CPU Roman: medici umiliți, loviți și agresați verbal. Aparținătorii filmează cu telefoanele și amenință

Realitatea de la CPU Roman: medici umiliți, loviți și agresați verbal. Aparținătorii filmează cu telefoanele și amenință

cpu roman 5Medicul specialist Maria Genoveva Tălmăcel, medic coordonator al Compartimentului de Primire Urgențe - CPU din cadrul Spitalului Municipal de Urgențe Roman descrie situația neobișnuită în care se află personalul medical din acest compartiment al spitalului în relația cu pacienții și aparținătorii.
Domnia sa spune că din cauza faptului că activitatea din CPU Roman este mai puțin mediatizată, pacienții și aparținătorii acestora și-au format o impresie negativă în ceea ce privește actul medical.
Nu știu cum ar trebui să procedăm. La CPU Roman este o problemă reală și generală.
Oamenii nu se mai respectă unii pe alții. Atât de umiliți ca și medici nu ne-am mai simțit de mult. Exemplul este ceea ce s-a întâmplat în săptămâna care a trecut.
Vorbesc în numele meu și al colegilor urgentiști. Sunt cât se poate de conștientă că există oameni și oameni în orice meserie și că fiecare a avut diferite experiențe care au dus la formarea unei păreri personale pe care o generalizează și care determină un comportament reticent față de personalul medical.
E o problema generală în sistemul de sănătate romanesc: personal medical puțin raportat la un număr mare de oameni bolnavi care vor sa își rezolve probleme de orice tip in urgente si care nu accepta ideea unor reguli pe care sa le respectam cu toții.cpu roman 2
Exemple de săptămâna aceasta: M. C., pacient de 31 ani, cu neo gastric internat la gastroenterologie, externat cu recomandarea de a merge la institutul de oncologie Iași. Este un caz social, mama cu retard. O tragedie pentru el si familia lui, înțelegem, empatizam, motiv pentru care a fost investigat computer tomograf deși acesta este privat.
A rămas in CPU 5 zile (sincer va spun cred ca este încă acolo). Nu dorește sa plece la Iași ca nu are bani. Nu îl putem trimite cu ambulanta pentru ca așa sunt protocoalele. S-a implicat si asistenta sociala. Se merge cu programare. E vorba de procedura nu de bani pentru transport.
Mama sa, deși a fost informată, tânărul investigat, și i-a fost explicat ce are de făcut, tot se plânge ca daca nu ai bani nu te baga nimeni in seama
Iar pacienții si aparținătorii din saloanele CPU o filmează si dau din cap nemulțumiți de cat de „călăi” suntem noi, medicii de la CPU Roman.
Sunt tragedii, ajutam mai mult decât ne este permis sa facem in Urgență dar de aici pana la acuzațiile de care v-am spus și reproșuri din 10 in 10 minute, din partea mamei și a celor din salon, este prea mult pentru noi”, spune medicul coordonator al CPU Roman Maria Genoveva Tălmăcel.
cpu roman 1Imaginea negativă care s-a creat în jurul activității medicale din CPU Roman, a activității din Spitalul Roman, se răsfrânge și asupra personalului medical care se implică cu adevărat în actul de vindecare, de tratament și cel profilactic.
Încă de luni, 24 aprilie, am avut parte zilnic de tratamente de genul: „știu eu ca aici se moare. Îmi garantați ca nu pățesc nimici! Daca voi muri cine răspunde?”
Și luni și marți am chemat jandarmii pentru ca am fost agresați verbal. Suntem o mână de oameni care vrem și putem sa ajutam. Încercam sa ne depășim limitele răbdării pentru a putea fi, pe lângă profesioniști, oameni dar....nu putem accepta sa fim umiliți. Vrem sa ne facem treaba cu responsabilitate dar si păstrându-ne demnitatea.
Nu vrem recunoașterea vreunui merit. Credeți-mă ca atunci când salvam pe cineva e cea mai mare mulțumire. Așa umilita ca aici eu nu am fost nicicând și sunt o fire blândă și zâmbitoare.
Aparținătorii stau cu telefoanele si filmează pe mama care se plânge ca nu o baga nimeni in seama ca nu are bani și pe unul băut care nu vrea sa colaboreze.
Acum câteva zile am fost lovita în față de un pacient agitat, băut. Vă întreb: e normal? El e pacient si are dreptate iar eu medic, trebuie sa tac?
Legislația e de așa natura ca nu limitează accesul la 112. La CPU Roman se prezintă oricine pentru orice: panarițiu, coșuri in nas, mâncărimi la organele genitale. Aceste cazuri le-am avut în săptămâna care a trecut.
Noi vrem si putem sa facem ceea ce am învățat. Am avut șansa sa facem o scoală, cu sacrificii din partea familiei, am muncit pentru examenele, diplomele, cunoștințele pe care le avem!
Nu cerem decât respect si sa fim lăsați sa ne facem treaba. Este un serviciu cu o presiune mare pentru ca noi nu lucram cu șuruburi care daca se strica nu-i bai! Nu avem nevoie de presiuni suplimentare. Este si in interesul celor tratați să fie așa.cpu roman 4
In plus rugam a se respecta regulile din CPU: când consultam sa nu intre si aparținătorii peste noi. Trebuie sa respectam intimitatea pacientelor. Venim noi sa întrebam sau sa explicam pe hol. Atunci când mergeți la cineva acasă, respectați regulile casei!
Trebuie să fim lăsați să ne desfășurăm activitatea pentru că dacă sunt alte surse de distragere a atenției nu mai putem fi maxim concentrați pe pacienții care au nevoie de toata atenția noastră”, mai declară medicul coordonator al CPU Roman Maria Genoveva Tălmăcel.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a adoptat o serie de măsuri care să ducă la o mai mare transparență a actului medical nu numai din CPU ci din toate secțiile unității medicale romașcane. În acest caz s-a aplicat cel mai bine proverbul că „orice minune ține trei zile!”
S-a început bine dar s-a continuat mai puțin bine. Rezultatul acestei „bune informări” pe care a promis-o conducerea Spitalului Roman se răsfrânge asupra personalului din secțiile cheie, cum ar fi CPU.
Calificativul pe care pacienții și aparținătorii l-au dat Spitalului Roman a fost cel mai bine descris de medicul coordonator de la CPU Maria Genoveva Tălmăcel: „știm noi că aici, în Spitalul Roman – CPU se moare. Îmi garantați că nu mi se întâmplă nimic?
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu