sâmbătă, 1 aprilie 2017

Trio Huillet la Suflet în Culori, 2017 - Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din Bucureşti, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radio România, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional George Enescu, Gala Societăţii Civile şi Floria.ro, organizează cea de-a IV-a ediţie a evenimentului Suflet în Culori, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

Este cel de-al patrulea an în care Asociaţia Help Autism marchează Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul evenimentului cultural menit să atragă atenţia asupra problematicii autismului în România şi totodată să strângă fonduri pentru susţinerea celor 440 de copii din asociaţie.

Aflat deja la cea de-a IV-a ediţie, Suflet în Culori revine pe scena Sălii Radio din Bucureşti cu trei muzicieni de talie internaţională din trei ţări, România, Franţa şi Spania, reuniţi în Trio Huillet şi promite o experienţă acustică desăvârşită, atât pentru iubitorii genului muzical cât şi pentru toţi iubitorii artei, dornici să contribuie la sprijinirea copiilor cu autism. Clara Cernat (vioară/violă), Thierry Huillet (pian) şi Gari Cayuelas - Krasznai (clarinet) sunt artiştii ce au răspuns de această dată iniţiativei celor două organizaţii de a aduce în atenţia publicului bucureştean conştientizarea autismului printr-un concert de excepţie.

Creat în 2013, Trio Huillet abordează un repertoriu excepţional de muzică de cameră, reunind trei instrumente care se completează reciproc: viola, clarinetul şi pianul. Această reunire frumoasă de instrumente i-a inspirat pe cei mai mari compozitori, de la Mozart la muzica contemporană, trecând prin Bruch, Schumann şi Stravinski. Graţie talentului versatil al Clarei Cernat, în dublul său rol de violistă şi violinistă, Trio Huillet oferă programe de concert pentru vioară, clarinet şi pian. Thierry Huillet este unul dintre cei mai importanţi compozitori ai timpului nostru, astfel încât creaţia sa muzicală este una dintre calităţile naturale ale Trio Huillet".

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi în magazinele Germanos, iar fondurile colectate în urma vânzării de bilete vor fi direcţionate către programele de terapie pentru copiii cu autism derulate de Asociaţia Help Autism.

În România sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist. În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. Din păcate, această intervenţie este de durată şi foarte costisitoare, iar costurile depăşesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Iată de ce o campanie de strângere de fonduri se impune, astfel încât cât mai mulţi copii să poată beneficia de terapie adecvată şi pentru a reuşi integrarea lor în şcoală şi societate.
De 7 ani, Asociaţia Help Autism se implică activ în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susţinută în schimbarea statutului autismului în România, asociaţia oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private - cu Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmboviţa - şi la domiciliu, desfăşoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri şi şedinţe de consiliere pentru părinţi şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţa care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Istoric

Prima ediţie a concertului caritabil Sufet în Culori, desfăşurată în data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru asociaţiile organizatoare piatra de hotar în popularizarea însemnătăţii zilei de 2 aprilie şi a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan Pop, soprana Rodica Vică, violonistul Vlad Maistorovici şi pianistul Ştefan Doniga. Evenimentul a fost prezentat de actriţa Manuela Hărăbor şi jurnalistul Marius Constantinescu şi a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice şi oameni interesaţi de schimbarea statutului autismului în România, deopotrivă.
Cea de-a doua ediţie a concertului caritabil a avut loc, pe scena Sălii Radio, pe 29 martie 2015 şi a reunit muzicieni de marcă ai scenei naţionale şi internaţionale. Violonistul Remus Azoiţei şi pianistele Mara Dobrescu şi Diana Ionescu au fost artiştii care au ales, de această dată, să se alăture campaniei de conştientizare, punându-şi talentul şi celebritatea în slujba cauzei.
Devenit deja o tradiţie printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil Suflet în Culori, ajuns in 2016 la cea de-a III-a ediţie, s-a bucurat de prezenţa pe scena Ateneului Român a unor mari artişti, Soprana Leontina Văduva, în anul de aniversare a celor 30 de ani de carieră, muzicianul Grigore Leşe, organistul Nicolae Licareţ şi pianista franceză Laure Cambau au fost artiştii ce au dat culoare spectacolului, desfăşurat chiar pe 2 aprilie, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Clara Cernat - violă/vioară

Repurtând succese în importante centre muzicale precum Opera de Hanoï, Palacio Foz din Lisabona, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Centrul Naţional pentru Artele spectacolului din Pekin, Auditorio şi Palau de la Musica din Barcelona, Teatrul Collosseum şi Teatrul Grand Rex din Buenos-Aires, Sala Cecilia Meireles din Rio de Janeiro, Sala Pablo Casals din Tokyo, Théâtre du Châtelet din Paris, Salle Gaveau, Clara Cernat se remarcă prin talentul său de excepţie. A susţinut recitaluri în Japonia, Coreea de Sud, Laos, Brazilia, Tunisia, Croaţia, Spania, Grecia, Belgia, Ungaria, Slovenia, Austria, Argentina, Uruguay, Italia, Peru. A fost invitată să participe la importante festivaluri din China, la Festivalul Suona Francese în Italia precum şi la Festivalul George Enescu din Bucureşti. Clara Cernat a studiat cu Ştefan Gheorghiu, Tibor Varga şi Igor Ozim, iar dintre premiile obţinute de-a lungul timpului amintim: Marele Premiu al Concursului internaţional de vioară J. S. Bach, Marele Premiu al Concursului Citta di Andria, Premiul al doilea şi Premiul special Mozart la Concursul Kloster-Schöntal. Înregistrările sale au fost apreciate de critica de specialitate, iar cele realizate pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune relevă profesionalismul său desăvârşit. Clara Cernat a gravat în anul 2016 prima înregistrare mondială pe compact disc a lucrărilor inedite ale lui George Enescu pentru vioară solo, aceste lucrări fiind incluse pe compact discul Soledad. Activitatea sa artistică implică şi valorificarea repertoriului muzicii de cameră, alături de soţul său, pianistul şi compozitorul Thierry Huillet, participând la numeroase concerte. În prezent Clara Cernat este profesor la Conservatoire à Rayonnement Régional de Toulouse şi susţine numeroase cursuri de masterclass pentru vioară şi violă.
www.pianoviolon.com

Thierry Huillet - pian

Thierry Huillet pianist şi compozitor francez de renume, recunoscut pe plan internaţional, a cântat pe cele mai importante scene ale lumii. Admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la vârsta de 15 ani a obţinut, trei ani mai târziu, o diplomă în pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal. A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care: Premiul I "Robert Casadesus" la Cleveland International Piano Competition S.U.A; Premiul "Busoni" în Italia şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestră şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase şi a susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Italia, Spania, Austria, Malaezia şi România. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost cântate în multe ţări, la numeroase festivaluri, de către mari muzicieni. Lucrările de compoziţie ale lui Thierry Huillet sunt publicate la Editions Alphonse Leduc, Paris. În prezent, duo-ul Clara Cernat & Thierry Huillet este invitat să concerteze în întreaga lumea în săli prestigioase precum: Opéra de Hanoï, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Théâtre du Châtelet din Paris, National Center of Performing Arts în Beijing, Palacio Foz din Lisabona, Teatro Coliseo din Buenos Aires, Sala Cecilia Meireles din Rio de Janeiro, Sala Pablo Casals din Tokyo, Auditorio y Palacio de la Música Catalana din Barcelona, etc. Au susţinut numeroase recitaluri în Japonia, Peru, Argentina, China, Statele Unite ale Americii, Vietnam, Brazilia, Libia, România, Croaţia, Spania, Anglia, Italia, Franţa, etc. De asemenea, au participat la festivaluri internaţionale precum: "Croisements Festivalul" - China, "Festivalul Internaţional George Enescu" - România, Festivalul "Suona Francese" - Italia.

Gari Cayuelas-Krasznai - clarinet

Gari Cayuelas - Krasznai - considerat copil minune al clarinetului, tânărul clarinetist spaniol-ungur a obţinut la vârsta de 17 ani (2013) "Premiul Extraordinar pentru Muzică al Comunităţii din Madrid". A fost elevul lui Pablo Fernandez. În prezent studiază la Universitatea Franz Liszt din Budapesta sub conducerea artistică a celebrului clarinetist, pedagog şi compozitor Béla Kovács. În 2011, împreună cu fratele său Daniel (pianist), obţine premiul întâi la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră Weiner Leó în Ungaria. Ca solist a cântat cu orchestra la Palacio Conde Duque din Madrid, cât şi cu diferite orchestre în Auditorio Nacional din Madrid, în Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, sub bagheta lui Roni Porat, George Pehlivanian şi Karol Borsuk. De asemenea, a susţinut concerte de muzică de cameră în Ungaria, Spania, Franţa şi Slovacia. A înregistrat pentru Radio Nacional de España lucrări de Debussy, Messiaen şi Kovács. Recent a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Internaţional pentru Clarinet de la Debrecen.

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism
Birou Presă - Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură
tel. +40 723917995; e-mail: birou.presa@musicarte.ro;
www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

Comunicare - Asociaţia HelpAutism
tel. +40 723157373; pr@helpautism.ro; www.helpautism.ro;

Partener Principal: Kaufland România
Parteneri: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radio România, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional George Enescu, Gala Societăţii Civile, Floria.ro, Aurel Vîrlan Photography, Bilete.ro, Poşta Română.
Parteneri Media: TVR 2, Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Blitz Tv, Revista Tango - Marea Dragoste, Libertatea, Ziarul Metropolis, Agenţia de Presă Mondenă, Gazeta de Ştiri, Unirea Shopping Center, Senso TV, Book Hub, Tonica.ro, Actualitatea Muzicală, reportervirtual.ro, Clubul Copiilor, B365.ro, Ceaşca de Cultură, Calendar Evenimente, Autentic Promotion, Agenţia de Carte, Art Out, Artline, PR Wave, 4Arte.ro, Oraşul Meu, Inoras.ro, Bucureşteanul.Info, Bună dimineaţa Bucureşti, Jurnal de Bucureşti, OnlineGallery.ro, Bucharest Cultural Events, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală a României, Societatea Muzicală, LiterNet.ro, România Pozitivă, BZI Cultural, iQads, Catchy, autentici.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu