miercuri, 17 februarie 2016

DOVADA CA ANAF A COMIS PREMEDITAT UN ABUZ – Comandoul de Executari silite al ANAF nu a avut curajul sa lase Notificarea de evacuare in 5 zile la sediul Antenelor. Din 2014, Grupul Intact a trimis zeci de adrese catre ANAF in care a cerut sa plateasca chirie, sa cumpere sediul sau sa se gaseasca o cale amiabila. ANAF a refuzat sa raspunda de fiecare data (Adresele)

DOVADA CA ANAF A COMIS PREMEDITAT UN ABUZ – Comandoul de Executari silite al ANAF nu a avut curajul sa lase Notificarea de evacuare in 5 zile la sediul Antenelor. Din 2014, Grupul Intact a trimis zeci de adrese catre ANAF in care a cerut sa plateasca chirie, sa cumpere sediul sau sa se gaseasca o cale amiabila. ANAF a refuzat sa raspunda de fiecare data (Adresele)

Marţi, 16 februarie 2016 18:05 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email
Antena Group si Antena 3 au batut la poarta ANAF inca din 2014 pentru a clarifica situatia imobilelor din strada Girlei si din soseaua Bucuresti-Ploiesti, in vedere prelungirii contractelor de locatie pentru sediul Grivco si sediul Antenelor, ca urmare a deciziei pronuntate de judecatoarea CAB Camelia Bogdan in dosarul "Telepatia". Demersurile pentru continuarea contractelor de locatie, la pret similar cu cele aplicate imobilelor aflate in proprietatea statului si date spre folosinta altor societati private de televiziune, au fost facute de Antena Group si Antena 3 inca din anul 2014, in conditiile in care, cel putin in cazul Antena 3, contractul de locatie era valabil pana la data de 1 august 2016. Inca din 23 decembrie 2014 Antena Group, reprezentand Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle Tv si ZU Tv, si Antena 3, reprezentata de Mihai Gadea au solicitat institutitiilor statului sa clarifice situatia imobilelor, sa permita inchirierea, cat si cumpararea imobilelor, pentru a se putea exercita "linistita folosinta a imobilelor". Toate demersurile facute la institutiile Statului de Antena Group si Antena 3 au fost in zadar, adresele ramanand fara raspuns din partea Statului, situatia fiind incerta pana si acum. Asta desi s-a invocat necesitatea clarificarii situatiei pentru a functiona legal, in conditiile in care Legea audiovizualului ii obliga pe radiodifuzori sa notifice Consiliul National al Audiovizualului cu 30 de zile anterior schimbarii sediului social.
In schimb, in data de 15 februarie 2016, ANAF prin Directia de Executari SiliteDirectie infiintata in data de 18 noiembrie 2015, care a devenit operationala de la 1 ianuarie 2016, si care in prezent are 8 servicii teritoriale si nu mai putin de 1.000 de angajati – a descins la sediul Antenei 3 din Soseaua Bucuresti-Ploiesti, precum si la sediul Antena Tv Group, din strada Girlei, pentru a flutura o notificare de evacuare in vedere punerii in executare a deciziei penale nr. 888/A/08.08.2014 pronuntata de judecatoarea CAB Camelia Bogdan.
Asta cel putin reiese din comunicat, caci din ceea ce se stie pana la acest moment, ANAF nu a lasat notificarea la sediul Antenelor. Asta desi, din punct de vedere legal, avea obligatia de a lasa notificarea de evacuare acolo, sa se semneze pentru primirea ei, si sa existe cineva care sa raspunda pentru aceasta actiune din partea ANAF. In schimb, tot ce a facut noua Directie de Executari Silite din ANAF a fost sa cheltuie banii in mod iresponsabil pe 10 autoturisme din noua directie pentru a lasa la sediul Antenelor o notificare, pe care o putea aduce o singura persoana.
Nemaivorbind de abuzul facut de reprezentatii ANAF, care s-au apucat sa legitimeze persoanele aflata in cladire la momentul "descinderii", intreaga actiune a inspectorilor pare ca a urmarit strict inchiderea posturilor Tv, fara ca macar sa se respecte prevederile legale, si fara ca macar sa se tina cont de demersurile facute de reprezentantii Antena Group si Antena 3, care au trimis adrese atat la ANAF, la RA-APPS, Administratia Finantelor Publice, Ministerul Finantelor, Cabinetul Primului-ministru.
Iata ce solicita Antena Group si Antena 3, la data de 22 decembrie 2014, Guvernului Romaniei, Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", Administratia Finantelor Publice, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti:
"Tinand cont de toate aspectele mai sus prezentate, subscrisele, avand calitate de terti de buna credinta fata de situatia juridica astfel relevata, va aducem la cunostinta faptul ca dorim sa ramanem locatari pe termen lung in aceste imobile si va solicitam sa ne comunicati care sunt conditiile comerciale in care acest fapt este posibil.
Solicitam acordarea unor conditii comerciale, atat de pret cat si de durata contractuala similare cu cele aplicate imobilelor proprietatea statului date spre folosinta altor societati private de televiziune sau care activeaza in alte domenii. Continuarea calitatii de locatari ai subscriselor in imobilele in discutie estedin punctul acesta de vedere benefica si Statului Roman care are obligatia adiministrarii cu buna credinta a imobilelor care i-au intrat astfel in proprietate".
In data de 2 februarie 2015, Antena Group si Antena 3 revine la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, date fiind raspunsurile primite de la RA-APPS si Administratia Finantelor Publice Sector 1, potivit carora imobilele din Strada Girlei (Grivco Business Center) si din Soseaua Bucuresti-Ploiesti sunt in proprietatea Statului roman, si solicita sa li se comunice numele si datele unei persoane de contact, "astfel incat sa putem negocia conditiile comerciale, atat de pret cat si de durata contractuala, pentru continuarea derularii contractelor de inchiriere avand ca obiect imobilele mai sus mentionate".
Victor Ponta, somat sa intervina
O luna mai tarziu, in data de 5 martie 2015, Antena Group si Antena 3 s-au adresat fostului premier al Romaniei, Victor Ponta, pentru a-si exprima disponibilitatea si conditiile de continuare a contractelor de locatie asupra imobilelor din Strada Girlei si din Soseaua Bucuresti-Ploiesti, informandu-l ca acest demers a mai fost facut si la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, in 23.12.2014 si 2.02.2015, insa de la aceasta ultima institutie nu au primit niciun raspuns.
Antena Group si Antena 3 i-au transmis la acel moment lui Victor Ponta ca se impune comunicarea unui raspuns la cererile lor, intrucat "este necesar sa cunoastem de urgenta daca Statul Roman doreste continuarea contractelor de locatie cu subscrisele si care sunt conditiile comerciale". Si asta pentru ca Legea audiovizualului ii obliga pe radiodifuzori sa notifice Consiliul National al Audiovizualului cu 30 de zile anterior schimbarii sediului social: "Necomunicarea pozitiei oficiale a Statului Roman cu privire la situatia juridica a sediilor celor 2 societati care detin licente audiovizuale pentru 5 canale de televiziune independente respectiv Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle Tv, ZU Tv, Antena 3 si Antena International, reprezinta din punctul nostru de vedere incalcarea drepturilor si libertatilor".
In data de 9 martie 2015, Antena Group si Antena 3 au revenit la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti cu o alta adresa in care solicita, de urgenta, sa li se comunice daca Statul roman, prin ANAF, doreste continuarea Contractelor de locatie cu cele doua societati si care sunt conditiile comerciale, dat fiind ca pana la acel moment Directia Generala Regionala a Finantelor Publice nu a avut nicio reactie.
La doua luni de la prima adresa transmisa lui Victor Ponta, Antena Group si Antena 3 i-au transmis acestuia, in 7 mai 2015, o noua adresa in care ii comunica acestuia ca a trecut aproape un an de cand "nu am primit niciun raspuns concret de la diferite institutii ale statului care gestioneaza in acest moment cladirile noastre. ANAD spune ca nu are procedura, RA-APPS spune ca respectivele cladiri nu sunt in gestiunea lor".
"Domnule Prim Ministru,
Va solicitam in scris inchirierea cladirilor in care acum ne desfasuram activitatea la pretul de piata pe care statul il solicita.
In egala masura, dorim sa va aducem la cunostinta urmatoarele:
-Societatile noastre au investit 3,5 milioane euro in cladirea Turn, sediul Antena Group si 2,5 milioane de euro in sediul Antena 3 S.A.
-o eventuala relocare a societatilor care isi desfasoara activitatea in aceste cladiri presupune un interval de minimum 9-12 luni, tinand cont de complexitatea echipamentelor care trebuie mutate, de studiourile si facilitatile tehnice de emisie
-exista procese pe rolul instantelor din Romania si la nivelul Curtii Europene a Drepturilor Omului in care societatile noastre ar putea sa aiba castig de cauza
-relocarea acestor societati ar aduce acestora, in plus, prejudicii de milioane de euro prin schimbarea sediilor.
Va rugam sa tineti cont de faptul ca suntem in ultima luna in care se poate incheia acest contract, avand in vedere termenul de 12 mai pana la care societatilor noastre sunt obligate sa ia decizia de relocare.
In lipsa unui raspuns din partea autoritatilor exista posibilitatea ca Antena 3 si celelalte televiziuni ale Antena Group sa nu mai poata emite o perioada de timp. Antena 3 va emite prin satelor din strada, in cel mai fericit caz, insa exista o probabilitate destul de mare ca acest lucru sa nu se poata realiza 24h/24 iar Antena Group va fi asigurata din afara tarii (si aici riscurile sunt inerente).
Nu trebuie omis nici faptul ca de aceasta decizie depinde locul de munca a peste 1.500 de oameni de media si jurnalisti".
Pe 25 mai 2015 Antena Group si Antena 3 au revenit la cabinetul prim-ministrului de atunci, Victor Ponta, de aceasta data pentru a inainta o cerere de acord, in baza careia autoritatile statului sa isi dea acordul pentru ca cele doua companii sa poata beneficia "de linistita folosinta a acestor imobile pana pana momentul clarificarii legislative a situatiei". Aceeasi adresa a fost trimisa si directorului general al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti Marian Rizea.
Nu a fost ocolit de astfel de solicitari nici ministrul Finantelor de la acea vreme, Eugen Orlando Teordorovici. In dorinta de a semnala pericolul in care se afla Antena Tv Group si Antena 3, reprezentatii legali ai celor doua companii, Sorin Alexandrescu si Mihai Gadea, dat fiind raspunsul primit de la Ministerul Finantelor, au subliniat ca vor continua sa isi exprime intentia de a inchiria/cumpara imobilele si de a exercita linistita folosinta a imobilelor.
Iata mesajul transmis de Antena Group si Antena 3 la Ministerul Finantelor in data de 17 iunie 2015:
"Intelegem din raspunsul dumneavoastra faptul ca abia dupa finalizarea evaluarii imobilelor in discutie se va putea stabili destinatia acestor bunuri imobile fie prin inchirierea sau vanzarea acestora conform legii, fie prin transmiterea in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interesul national sau regiilor autonome de interes national. In acest conditii, tinand cont de faptul ca subscrisele si-au exprimat atat intentia de a inchiria cat si/sau intentia de a cumpara aceste imobile, subscrisele vom continua, in interesul comun atat al nostru cat si al Statului Roman, sa exercitam linistita folosinta a imobilelor respective si s ale asiguram paza si protectia pana vom fi informati asupra rezultatului respectivelor evaluari".
Intr-o alta adresa din data de 3 noiembrie 2015, Antena Group si Antena 3 i-au pus in vedere Ministerului Finantelor condus de Eugen Orlando Teodorovici intentia ferma de a inchiria imobilele din Strada Girlei si din Soseaua Bucuresti-Ploiesti.
"Activitatea desfasurata de statul roman in legatura cu bunurile intrate in proprietatea sa privata trebuie sa fie guvernata de principiul economicitatii, eficientei si eficacitatii utilizarii resurselor. Or, la stabilirea modalitatii de valorificare a imobilelor reprezentand sediile subscriselor, respectarea principiului economicitatii, eficientei si eficacitatii utilizarii resurselor conduce la concluzia potrivit careia inchirierea acestora este varianta optima (Statul ar incasa sumele din chirie la care in viitor s-ar putea adauga si contravaloarea imobilelor la un pret de piata mai atractiv, dat fiind faptul ca evolutia pietei imobiliare in ultimii ani a avut un trend descendent). Prin inchiriere sumele intrate in patrimoniul statului pe termen lung sunt net superioare celor care ar intra in patrimoniul statului ca urmare a vanzarii imobilelor mai sus mentionate. La o analiza atenta a pietei imobiliare, a ofertelor si cererilor ce exista pe aceasta piata la acest moment, este evident ca, din punct de vedere economic, vanzarea acestor imobile nu costituie masura de valorificare cea mai benefica Statului.
Statul are obligatia de a administra cu maxima diligenta bunurile si de a prejudicia prin actiunile sale bugetul de stat. In respectarea acestei obligatii, statul ar trebui sa observe si contextul juridic in care a devenit proprietar al acestor imobile si actiunile intreprinse ulterior de catre persoanele vatamate de decizia penala prin generarea unor multiple litigii ce vizeaza insusi dreptul de proprietate al Statului, context ce face tranzactionarea prin vanzare a acestor bunuri imobile sa nu fie atractiva in randul investitorilor".
Aceeasi adresa a fost trimisa, in data de 24 noiembrie 2015, de Antena Tv Group si Antena 3 si actualului ministru al Finantelor Anca Dragu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu