joi, 18 februarie 2016

Suntem mai puțini, dar tot atâția aleşi vom vota la alegerile locale

Suntem mai puțini, dar tot atâția aleşi vom vota la alegerile locale

Suntem mai puțini, dar tot atâția aleşi vom vota la alegerile locale
17 February
17:28 2016
Prefectura Neamţ a stabilit numărul de aleşi locali şi judeţeni pe care va trebui să-i desemnăm, prin vot, la alegerile locale din luna iunie. Deşi numărul reprezentanţilor se stabileşte în funcţie de populaţie, iar la ultimul recensamânt ne-am “împuţinat” considerabil, tot atâţia aleşi locali şi judeţeni avem de trimis în legislativ.
Astfel, printr-un ordin emis de prefectul Vlad Angheluţă pe 4 februarie, se stabileşte numărul membrilor consiliilor locale în funcţie de populaţie, număr raportat de către Direcţia Regională de Statistică la data de 1 iulie 2015, potrivit anexei. Iar anexa respectivă din ordin spune că, pentru legislatura 2016 – 2020, numărul de locuitori din Roman la data de 1 iulie 2015 era de 70.916, ceea ce înseamnă 21 de consilieri locali, câţi au fost şi în mandatul trecut.
Numai că, în conformitate cu datele reale de la ultimul recensământ, în Roman locuiesc undeva la 47.000 de romaşcani, nici gând cu 25.000 de oameni mai mulţi.
În iulie 2013, Institutul Naţional de Statistică (INS) a oferit datele finale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor din octombrie 2011, iar conform acestor date în Roman locuiau 46.125 de persoane, din care 22.389 bărbaţi şi 23.736 femei.
În lipsa altui recensământ, care este clar că nu s-a mai realizat din 2011 şi până acum, înseamnă că, peste noapte sau peste patru ani de nopţi, în Roman s-au stabilit aproape 25.000 de persoane.
Adevărul este la mijloc
Adevărul este la mijloc – spune primarul Laurenţiu Leoreanu cu privire la care dintre hârtii şi cifre sunt mai aproape de realitate: “Avem şi noi, în urma recensământului, un document care spune că ar fi fost circa 55.000 de romaşcani, iar acum am primit hârtie de la INS conform căreia suntem undeva la 71.000 de locuitori. Sunt momente diferite şi, unii fiind plecaţi, pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, din oraş, se poate să existe diferenţe. Din punct de vedere al legii, se poate lua numărul persoanelor care au buletin de Roman, indiferent că lucrează în alt oraş sau străinătate. Eu cred că suntem spre 71.000 de locuitori. Mă îndoiesc şi de modul în care a fost realizat recensământul, de obiectivitatea răspunsurilor sau munca făcută în teren. Adevărul este undeva la mijloc”.
Tot cei de la Statistică mai spun că suntem 578.295 de locuitori în judeţ, aşa că va trebui să alegem tot 35 de membri în Consiliul Judeţean.
Situaţia seamănă cu cea de la nivel naţional, când românii cer scăderea numărului de parlamentari, în timp ce, în fapt, numărul lor creşte, prin redistribuiri de voturi, împărţiri şi înmulţiri care dau tot timpul cu rest pentru cetăţeni.

Comentarii

0 comentarii
Tags

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu