vineri, 19 februarie 2016

Primarul Laurențiu Leoreanu vă trimite scrisori

Primarul Laurențiu Leoreanu vă trimite scrisori

Primarul Laurențiu Leoreanu vă trimite scrisori
17 February
16:27 2016
Romaşcanii vor primi, până la finele acestei luni, o scrisoare din partea autorităţilor locale, semnată de primarul Laurenţiu Leoreanu. Scrisoarea a provocat o serie de reacţii din partea unor politicieni, care nu s-au lămurit asupra demersului făcut de conducerea oraşului. Mai mult, în plic se regăsesc şi datele privind dările pe care cetăţenii trebuie să le achite, ca simplă informare, dar care au produs şi efecte nedorite.
Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că informaţiile din scrisoare respectă întocmai legea şi un astfel de act poate fi trimis de orice primar: “Fiecare contribuabil va primi un plic, în care se află situaţia ROL-ului fiscal şi o scrisoare a primarului municipiului Roman, conform legii. Tipul scrisorii este stabilit prin Hotărâre de Guvern. Cine are întrebări, se duce la legislaţie şi se lămureşte”.
Din păcate, scrisorile au fost trimise către romaşcani după ce s-a pus în aplicare noul Cod Fiscal şi s-a stabilit pentru fiecare cetăţean ce şi cât are de plătit, adică de după 22 ianuarie, iar şi la această dată se primesc încă scrisori. Însă, unii romaşcani şi-au achitat deja dările, iar înştiinţările de plată primite în plic au produs nelămuriri. Astfel, mai mulţi cetăţeni s-au adresat din nou Primăriei Roman pentru a demonstra că au achitat dările.
Prin intermediul Ziarul de Roman, autorităţile fac apel la cetăţeni ca, în cazul în care şi-au achitat taxele, să nu mai ia în considerare datele trecute, mai ales că în plic este vorba de o înştiinţare de plată, şi nu de vreun act cu consecinţe asupra situaţiei financiare a contribuabililor.
Ce spune legea
Scrisoarea se emite conform HG 1723/2004, o hotărâre emisă pe vremea când premier al României era Adrian Năstase.
Conform articolul 5: “În prima lună a anului primarii comunică fiecărui contribuabil, în scris, principalele activităţi de interes public desfăşurate în anul încheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2″
ANEXA nr. 2: Scrisoarea anuală a primarului (ghid de elaborare)
ROMÂNIA
Primăria oraşului …………………………………
Cabinetul primarului
Stimată doamnă/ Stimate domnule,
- Formulă de felicitare cu ocazia noului an
- Formulă de mulţumire pentru sprijinul acordat autorităţii administraţiei publice locale în anul precedent
- Enumerarea principalelor acţiuni de interes public realizate în anul precedent
- Prezentarea obiectivelor prioritare ale administraţiei publice locale pentru anul în curs
- Solicitarea susţinerii proiectelor ce urmează a fi realizate
- Formula de încheiere.
NOTĂ: Scrisorii i se anexează “Înştiinţarea de plată” referitoare la obligaţiile fiscale pentru anul în curs, precum şi precizări privind facilităţile la achitarea acestora şi modalităţile de plată. Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 1009 din data de 2 noiembrie 2004.
Ce primesc romaşcanii
ROMÂNIA
Primăria municipiului Roman
Cabinetul primarului LAURENȚIU DAN LEOREANU
Emisă conform H.G. 1723/2004
Stimată doamnă / Stimate domn,
Mă adresez dumneavoastră începând prin a vă ura, la debut de an 2016, multă sănătate, fericire, linişte în suflet şi succes în ceea ce doriţi să întreprindeţi, alături de cei dragi!
Doresc să vă mulţumesc pentru atitudinea civică pozitivă şi pentru prima dovadă de patriotism local: aceea de a vă îndeplini datoria de bun contribuabil. Vă informez, pe această cale, că în perioada postdecembristă au fost încasări anuale la bugetul local variind între 70% şi 95%. Sfârşitul anului trecut a înregistrat o performanţă unică şi anume încasări de 100% la taxe şi impozite. Felicitări!          Menţionez în acest sens că, în cele două mandate, nu am crescut niciodată taxele şi impozitele locale, eventualele creşteri care au apărut, ca şi în acest an, fiind provocate de modificarea Codului Fiscal de către Guvern în anul precedent.
Vă reamintesc că în parteneriatul cu dumneavoastră, de-a lungul celor aproape 8 ani, am realizat împreună, cu şi pentru romaşcani, mai multe obiective importante, dintre care menţionez: Hidrocentrala pe râul Moldova; digul de protecţie a cartierului Nicolae Bălcescu de apele Siretului; Centrul pentru persoane vârstnice -Casa Bunicilor; Cantina socială -Casa Pâinii; Centrul de zi pentru copii -Casa Copiilor; redeschiderea Centrului vechi Ştefan cel Mare şi modernizarea a încă 35 de străzi cu trotuare şi infrastructură nouă de apă şi canal; Sala Polivalentă de la Colegiul Tehnic Miron Costin; Bazinul acoperit de înot pentru uz didactic şi divertisment; reţele de apă şi canalizare în cartierele Danubiana, Mihai Viteazul – extensie Nord-Est, Nicolae Bălcescu, Petru Rareş; Scuar Hotel; Esplanada Precista Mare; reabilitarea şi modernizarea unor edificii precum: Casa Vârstnicului, Casa Speranţei, Casa Căsătoriilor, Casa Vânătorului, Casa Calistrat Hogaş; reabilitarea şi modernizarea şcolilor Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Calistrat Hogaş, Roman Muşat, Costache Negri, a liceelor Roman-Vodă-corp A, Petru Poni-corp B, Vasile Sav; reabilitarea şi modernizarea Spitalului Municipal de Urgenţă; construirea a 10 blocuri ANL şi sociale; reabilitarea de spaţii verzi; amenajarea unor locuri de joacă pentru copii în mai multe cartiere ale oraşului; montarea sistemului de supraveghere video în municipiu şi reabilitarea terenurilor de sport. De asemenea, i-am sprijinit pe cei cu o situaţie materială precară, prin acordarea de tichete sociale pentru alimente şi medicamente.
Anul 2015 a consemnat, păstrând tradiţia ultimilor ani, finalizarea altor obiective dorite de dumneavoastră, romaşcanii: modernizarea şi amenajarea trotuarelor, refacerea şi extinderea infrastructurii  rutiere şi de apă-canal a arterei Roman-Vest; construirea unei noi centuri ocolitoare a oraşului pe relaţia Vaslui-Iaşi, Suceava: artera Roman-Est; construirea Complexului sportiv şi de agrement Moldova – cu zonele de ştrand, picnic, divertisment şi sportive – unul dintre cele mai frumoase din ţară; închiderea gropii neconforme de gunoi şi amenajarea de platforme gospodăreşti precum şi participarea activă la noul sistem de management al deşeurilor menajere-staţia de colectare, selecţie şi transfer Roman-Cordun; modernizarea reţelei de bulevarde şi străzi – Republicii, Bogdan Dragoş, Smirodava, Tineretului; închiderea depozitului de cadavre şi resturi animaliere Protan din cartierul Nicolae Bălcescu, care crea un real disconfort.
O mare realizare, pe care mi-am propus-o la începutul celui de-al doilea mandat, a fost şi atragerea unui investitor strategic, înfiinţarea de noi locuri de muncă şi punerea bazei unui parc industrial. Astfel, 1500 de noi locuri de muncă au apărut prin investiţia liderului mondial de automotive – firma americană TRW.
Toate acţiunile şi activităţile pe linie culturală, sportivă, artistică, educativă pe care le-am propus şi susţinut în fiecare an au adus o dinamică pozitivă în viaţa oraşului. Dintre acestea amintesc: Zilele Municipiului Roman, Galele de excelenţă pe diverse domenii, Bâlciul anual, Târgul meşterilor populari, Zilele Toamnei, Nunta de Aur, Ziua Naţională a României, Carnavalul de Crăciun, Caleaşca lui Moş Crăciun, Revelionul şi multe altele, la care aţi participat de atâtea ori.
Rezultatele de prestigiu obţinute în sport dovedesc abordarea cu mult pragmatism şi seriozitate şi a acestui domeniu de activitate. Menţionez aici clasarea istorică a echipei de handbal HCM Roman în careul de aşi (locul 4) al handbalului feminin românesc şi participarea de două ori consecutiv în cupele europene, dar şi clasarea echipei de fotbal CSM PETROTUB pe podiumul  Ligii a III-a (locul 3).
Anul 2016 deja a început şi găseşte administraţia publică locală pregătită pentru a finaliza noi obiective importante pentru romaşcani, dar şi pentru a începe unele noi. Din cele care se vor finaliza în anul 2016 aş dori să evidenţiez: Biblioteca Municipală George Radu Melidon – o bijuterie a monumentelor istorice din Roman; Colegiul Naţional Roman-Vodă – corpul B; Pietonalul Ștefan cel Mare; parcarea etajată din Piaţa Centrală; bulevardele şi străzile Mihai Viteazul, Primăverii, Islazului, Petru Rareş, Bucovinei, Perişorului, Cornului; reparaţii şi modernizări la Colegiile Tehnice Miron Costin şi Danubiana; continuarea modernizării şi dotării Spitalului Municipal de Urgenţă, dar şi reabilitarea mai multor baze sportive.
De asemenea, tot în anul 2016, voi demara mai multe proiecte noi, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile: Casa Sergiu Celibidache – muzeu şi sală de concerte de cameră; Centrul multicultural Unirea cu sală de cinema; Centrul de educaţie timpurie Smirodava – creşă şi grădiniţă; Casa Spiţerului-grădiniţă; Casa Manolescu-Strunga -muzeul personalităţilor romaşcane; dezvoltarea parcului industrial creat cu atragerea unui nou investitor strategic (cu care suntem deja în discuţii) şi  înfiinţarea de noi locuri de muncă; anveloparea termică a blocurilor; reabilitarea clădirii Primăriei municipiului Roman.
Şi pentru următorii ani pregătesc proiecte aşteptate de dumneavoastră, romaşcanii: modernizarea iluminatului public în municipiu utilizând corpuri de iluminat cu consum redus, reabilitarea şi modernizarea Parcului Zăvoi, a Parcului Jora, dar şi a falezei râului Moldova, înfiinţarea unei noi hidrocentrale pe râul Moldova sau a unui parc fotovoltaic în zona puţurilor de alimentare cu apă a oraşului, care să asigure producerea energiei electrice pentru acestea, fapt ce va duce la scăderea preţului la apă, aspect îmbucurător, în primul rând, pentru cei cu venituri mici, dar şi pentru pensionarii la care mă gândesc cu drag.
Modernizarea în continuare a şcolilor şi liceelor, a grădiniţelor şi a locurilor de joacă pentru copii, a spitalului, reabilitarea de spaţii verzi, trotuare, alei, parcări şi străzi, dar şi construirea de locuinţe pentru tineri şi cu caracter social rămân pe agenda mea de lucru şi pentru următorii ani.
Doresc să vă garantez că municipiul Roman va trece din nou prin schimbări radicale pozitive, acestea fiind posibile cu sprijinul dumneavoastră pe care mizez şi încrederea de care mă bucur.
Vă mulţumesc pentru că îmi daţi puterea să continui, pentru gândul cel bun şi curat şi am certitudinea că veţi fi alături de mine ca şi până acum, precum sunt şi eu alături de dumneavoastră, romaşcanii mei.
Cu speranţa unei relaţii armonioase şi constructive în marea noastră familie romaşcană, a unei bune colaborări şi în anul 2016, vă încredinţez că îmi voi îndrepta toate eforturile şi energiile în modernizarea şi dezvoltarea, pe toate planurile, a municipiului nostru drag – Roman.
Dumnezeu să binecuvânteze Romanul şi pe romaşcani, oriunde s-ar afla!
Vă asigur de tot respectul, dragostea şi devotamentul meu,
Laurenţiu Dan Leoreanu
Primarul municipiului Roman
ianuarie 2016
scrisori 01scrisori 02









Comentarii

2 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu