sâmbătă, 13 februarie 2016

„Șansa o au cei care propun lucruri posibil de realizat!”

Interviu cu dl. DAN MANOLIU, președintele PSD ROMAN
Nimic nu e întâmplător în viață și  faptul că ați devenit, în timp, un om politic de stânga vine de undeva; de unde?
poza unica la stirea sansa o au cei care propun lucruriÎncă din copilărie am fost adeptul activității în echipa. Simțeam nevoia să mă joc sau să particip la activități sportive, culturale, mă rog de tot felul, laolaltă cu ceilalți. Nu cred că aș fi putut de exemplu să practic un sport individual. Apoi, mai târziu, am ales o profesie care să mă țină lângă oameni, care implică mai ales contactul direct cu semenii mei, cu oamenii de condiție modestă. Întotdeauna am fost un om cu frica lui Dumnezeu, cum se spune și mereu am fost mișcat de nevoile și necazurile celor din jur. Așa cred că se explică atracția mea către politica de stânga.
Ce făceați înainte de 1990? Dar imediat după?
După absolvirea facultății am lucrat în județul Botoșani, în domeniul mecanizării agriculturii. Anul 1990 m-a găsit în funcția de șef al Centrului Județean de Servicii și Întreținere în Zootehnie Botoșani. De prin 1991 am lucrat ca director tehnic și manager al unei societăți de utilaj greu pentru construcții.
Când ați intrat în politică? De ce?
Până în 1999 nu am făcut politică, eram însă  simpatizant al partidelor care făceau o politică social – națională. Când am depus adeziunea în PSD am considerat că acesta este partidul cu o platformă politică și un program care coincideau în cele mai multe puncte cu ceea ce aș numi acum ”crezul meu politic și sufletesc”. În PSD am parcurs toate treptele, începând de la simplu membru, membru al organizației locale, președinte al organizației locale, membru în biroul organizației municipale și județene, vicepreședinte al organizației locale și județene și membru al Consiliului Național, iar acum sunt președintele organizației municipale Roman. Faptul că am străbătut toate treptele politice în cadrul partidului, fără a sări vreuna, m-a ajutat să capăt o experiență vastă atât din punct de vedere politic, dar și al dialogului cu oamenii. Consider că activitatea într-un partid  politic a cărui ideologie și program corespund în cea mai mare parte crezului meu politic a fost un prim mare câștig pentru mine; al doilea a fost acela că am reușit să socializez cu extrem de mulți oameni din toate păturile sociale, de la țărani, muncitori, până la intelectuali și oameni politici de marcă. Este o experiență unică, o ”școală a vieții” pe care nu o poți avea decât dacă te  integrezi într-un proiect în care crezi. Nu pot spune că în această ”școală”, pe care o urmez în continuare, nu am avut (și nu am încă) și nerealizări, dar te formezi ca persoană cu experiență pentru tot ce viitorul îți va oferi, atât greutăți, probleme, cât și satisfacții și împliniri.
Cum ați receptat dv., până a intra în partid, transformarea acestuia, de la FSN  la PSD?
Mie mi s-a părut normal ca FSN, care era la începutul unei democrații, să aibă și plusuri și minusuri. Partidul și-a găsit însă destul de repede calea, prin câștigarea de experiență politică. Iar transformarea lui continuă arată că – indiferent de anatema pe care o aruncă unii – partidul a crescut urmând evoluția social-democrației. Ca orice alt partid, a avut și experimente reușite, dar și unele mai puțin reușite, dar fără asta nu se poate să fii angrenat în contextul politic național și internațional.
Care dintre liderii PSD v-au influențat sau marcat în vreun fel? Ați avut un model?
Nu pot spune că am avut un anumit model, dar am căutat să iau ceea ce am considerat bun și potrivit pentru mine din diplomația dlui. Președinte Iliescu, din puterea de a organiza și din știința diplomatică a dlui. Năstase, din puterea de a da un suflu nou, tânăr, partidului a dlui. Ponta, din curajul și rigurozitatea dlui. Dragnea și de asemenea, m-am perfecționat la școala politică a lui Victor Surdu, unul din cei mai buni și mai apropiați politicieni cu care am lucrat.
La acest moment sunt ”falii” în PSD?
Nu sunt neînțelegeri ori rupturi; divergențe de opinie, da, dar acestea sunt constructive, fiindcă la nivelul organizației municipale ieșim cu un mesaj unic. Stingerea divergențelor în interiorul partidului este benefică fiindcă, pe de o parte, arată că democrația funcționează, iar pe de altă parte, nu putem  să nu respectăm o disciplină de partid, în sensul că mesajul trebuie să fie unitar.
Cum vedeți campaniile electorale din acest an?
Cred că, în proporție de peste 60%, campaniile vor fi altfel decât am fost obișnuiți. Asta și datorită modificării legii electorale în Parlament, dar și experienței  căpătate de electorat din punct de vedere al capacității de analiză a platformelor politice ale partidelor și de analiză a candidaților. Cred că vor fi niște campanii în care primordială va fi capacitatea reprezentanților partidelor de a intra în contact direct cu  alegătorii și de a-și asigura voturile prin dialog direct, de la om la om. Vechile ”modalități”, gen găleți, pachete, brichete… cred că, la nivelul politic la care a ajuns populația,  nu mai au priză. Prezentarea unor proiecte fiabile, posibil de realizat, poate convinge alegătorii că partidul a scos în campania electorală candidații cei mai reprezentativi și că are o platformă  credibilă.
Ce șanse dați PSD și candidatului său în apropiatele alegeri?
Este normal ca lupta să se ducă pentru a câștiga alegerile locale (și nu numai, și cele parlamentare), dar șansa cea mai mare o au cei care se dovedesc mai credibili și care propun lucruri posibil de realizat. Ei bine, la capitolul acesta lucrăm noi acum, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate prea mult.
Autor: PSD Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu