marți, 16 februarie 2016

ATENTAT LA LIBERTATEA PRESEI. 5 televiziuni evacuate în 5 zile

15 Feb 2016 - 22:50
Antena 3 şi Antena 1, precum şi celelalte entităţi media ale trustului Intact, au fost luate ieri cu asalt de către inspectorii ANAF. Într-o manieră care nu are nicio legătură cu principiile unui stat de drept, în care autorităţile pretind că trăim, portăreii Fiscului au cerut evacuarea sediilor unde funcţionează televiziunile trustului Intact în termen de cinci zile. Un termen imposibil de respectat în condiţiile în care ar trebui mutate sute de kilometri de cabluri şi tone de echipament de transmisie.

Inspectorii ANAF au năvălit, luni, în jurul prânzului, în sediul Antenei 3 şi Antenei 1, dar şi în redacţia cotidianului Jurnalul Naţional, fluturând legitimaţii pe care nu te lăsau să te uiţi. În mod inexplicabil, şi fără o solicitare prealabilă, au început să fotografieze interioarele şi persoanele care se aflau în sedii.
Acţiunea de luni a Fiscului ridică foarte multe semne de întrebare, în condiţiile în care trustul Intact a făcut nenumărate demersuri legale, în scris, pentru a i se permite, fie să îşi desfăşoare activitatea mai departe în aceste clădiri, prin acceptarea unei chirii, fie să i se stabilească un calendar rezonabil de evacuare a sediilor. „Inspectorii ANAF ne-au spus că avem 5 zile să părăsim aceste clădiri. Le-am cerut: dispuneţi o decizie, să plătim chirie sau daţi-ne un termen rezonabil în care să ne mutăm”, a spus în cadrul unei intervenţii TV, directorul Antena 3, Mihai Gâdea. În ultimul an şi jumătate, reprezentanţii trustului au încercat să găsească o cale de dialog cu reprezentanţii ANAF, dar acest lucru a fost practic imposibil.
Refuzul constant al acestora de a se aşeza la masa negocierilor te duce inevitabil cu gândul că, de fapt, singurul scop este scoaterea redacţiilor trustului Intact din sedii în condiţii care să îi perturbe grav activitatea.

Comunicat ANAF în cinci rânduri
Potrivit unui comunicat emis luni seară de către conducerea ANAF, cei care au luat cu asalt ieri sediile trustului sunt de la Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti. Potrivit comunicatului, „notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală”. Documentul mai precizează că „termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării”.

Năvala contabililor agitaţi în sediile Intact s-a produs după ce, timp de un an şi jumătate, Fiscul a respins toate demersurile trustului media de remediere a situaţiei

Dacă şi noi suntem daţi la o parte, abuzul devine total în România. Abuzul va guverna România definitiv, pentru că am fost, din păcate, singura piedică în calea unor abuzuri inimaginabile în această ţară (...). Dacă noi dispărem, abuzul devine stăpân în România. Adrian Ursu, director editorial Intact

Sunt în direct la Antena 3, alături de colegii mei. ANAF ne-a cerut astăzi să eliberăm sediile în 5 zile. Ştiu şi ei, la fel de bine ca şi noi, că aşa ceva este imposibil.
Mihai Gâdea, directorul Antena 3

Aparatura de care dispune postul de televiziune Antena 3 nu poate fi mutată într-un termen atât de scurt. Aceste echipamente, mii de kilometri de cablu, aceste camere de montaj, aceste echipamente informatice, sunt sute de calculatoare legate între ele cu telespectatorii noştri, cu instituţii, cu cei de la care obţinem informaţii. Pentru transferul acestor echipamente este nevoie de un an de zile şi de câteva milioane de euro.
Radu Tudor, realizator TV

Asta cu mutatul în cinci zile este o execuţie. Nicio televiziune de pe lumea asta nu se poate muta în cinci zile.
Mircea Badea, realizator TV
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu