Un studiu care va scoate cu siguranta din sarite laboratoarele farmaceutice, dar si autoritatile din domeniul sanatatii, scrie cotidianul francez La Tribune in pagina electronica. Publicat in British Medical Journal si elaborat de specialistii in oncologie, raportul afirma ca majoritatea celor 48 de anticanceroase aprobate pentru 68 de indicatii in Europa din 2009 pana in 2013 nu si-au aratat eficacitatea.
65% dintre tratamente au primit unda verde din partea autoritatii europene de profil fara a putea demonstra ca sunt mai bune decat preparatele deja existente pe piata. In acelasi timp, foarte putine dintre noile medicamente ofera informatii din timpul testele clinice legate de efectele lor benefice asupra pacientilor. 
In sfarsit, 57% dintre indicatiile aprobate nu au contribuit cu nimic la diminuarea simptomelor sau la imbunatatirea calitatii vietii. In cazul a 35% dintre tratamente, se indica o prelungire a vietii cu 1 pana la 5,8 luni.
Concluzia raportului confirma concluziile multor altor studiii similare. Astfel, o ancheta publicata in ianuarie anul curent de revista stiintifica Jama Oncology estima ca un sfert din cele 53 de preparate anticancer intrate pe pielele din Marea Britanie, Franta si Australia in perioada 2003-2015 nu au fost asociate unui efect pozitiv.
Un atl studiu, difuzat de Jama Oncology arata, printre altele, ca, in general, testele clinice sunt efectuate pe pacienti a caror  varsta medie este mai mica decat cea a persoanelor atinse de cancer. Or, un pacient mai in etate poate fi mai sensibil la efectele secundare. Printre altele, laboratoarele privilegiaza pacientii care prezinta o singura forma de cancer, in timp ce, in realitate, sunt acumulate mai multe patologii si efecte secundare grave.