duminică, 1 octombrie 2017

LIVE TEXT VIDEO Interventie a autoritatilor spaniole pentru impiedicarea referendumului de independenta din Catalonia: politia patrunde cu forta in sectiile de votare si confisca urnele si buletinele; alegatorii sunt alungati, au loc ciocniri - zeci de raniti

LIVE TEXT VIDEO Interventie a autoritatilor spaniole pentru impiedicarea referendumului de independenta din Catalonia: politia patrunde cu forta in sectiile de votare si confisca urnele si buletinele; alegatorii sunt alungati, au loc ciocniri - zeci de raniti

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 1 octombrie 2017, 7:45 Actualitate | Internaţional

Politia spaniola confisca urnele de vot pentru referendumul din Catalonia
Foto: Twitter/ eduard peris deprez‏ @misterperis
Catalanii au inceput duminica in zori sa formeze cozi, in contextul in care incearca sa sfideze autoritatile spaniole si sa voteze in cadrul unui referendum pentru independenta neautorizat, care a declansat temeri privind declansarea unor tensiuni in bogata regiune din nord-estul tarii, scrie Reuters.

12.47:
Serviciile de urgenta catalane anunta ca 38 de persoane au fost ranite, majoritatea avand rani minore, ca urmare a interventiei politiei pentru stoparea referendumului (Reuters)

Liderul catalan spune ca gestul politiei de a face uz de bastoane si gloante de cauciuc, o "violenta nejustificata", creeaza o imagine groaznica a Spaniei.

12.25:
Politia spaniola a tras cu gloante de cauciuc pe o strada din Barcelona, in urma ciocnirilor declansate de blocarea de catre fortele de ordine a referendumului neautorizat, potrivit unor martori citati de ziarul El Periodico.

"Mai multe persoane raporteaza ca politia a tras cu gloante de cauciuc" la intersectia a doua strazi din Barcelona, a scris ziarul spaniol in pagina online, potrivit Reuters.

12.00:
Guvernul catalan anunta alegatorii ca pot vota la orice sectie de votare vor

Guvernul regional din Catalonia a anuntat ca le va permite alegatorilor sa voteze la orice sectie de votare pe care o gasesc deschisa, daca sectia la care erau arondati a fost inchisa de politie, noteaza Reuters.

O alta masura luata pentru inlesnirea procesului de vot este aceea ca buletinele de vot printate acasa vor fi acceptate drept valide, a declarat Jordi Turull, purtatorul de cuvant al guvernului regional, intr-o conferinta de presa.

11.08:
Liderul catalan Carles Puigdemont a votat la referendumul neautorizat, potrivit unor imagini difuzate de televiziunile locale

10.35:
Garda Civila a intrat in sectia de votare din provincia Girona, unde liderul separatist catalan Carles Puigdemont urma sa voteze

10.12:
Dube de politie si ambulante stau pregatite in apropiere sectiile de votare, unde au loc confruntari intre cei care vor sa voteze si fortele de ordine




10.09: Zeci de forte de ordine cu echipament antirevolta intervin la sectiile de votare, impingand oamenii afara (martor Reuters)



09.37: Politia nationala spaniola incepe sa intervina in sectiile de votare in care se doreste desfasurarea referendumului catalan, declarat ilegal, anunta ziarul El Pais, potrivit Reuters.

08.30:
Alegatorii catalani au inceput sa blocheze usile sectiilor de votare pentru a preveni o interventie a politiei

08.00:
Urne de vot si buletine de vot au fost aduse la unele sectii, a relatat presa locala, citata de Reuters.
Televiziunea catalana TV3 a difuzat imagini cu urne si buletine de vot pregatite la o sectie de votare dintr-o suburbie a Barcelonei.

Ziarul La Vanguardia a relatat de asemenea ca primele urne de vot au sosit in mai multe centre de votare.

Votul a fost programat sa inceapa la ora locala 09.00 (10.00, ora Romaniei), insa este neclar daca politia va permite ca acesta sa se desfasoare.
______

Referendumul, declarat ilegal de guvernul central al Spaniei, a aruncat tara in cea mai grava criza constitutionala din ultimele decenii si a crescut temerile privind declansarea unor violente de strada in cursul acestui test de vointa dintre Madrid si Barcelona.

Intariri ale Garzii civile spaniole, o forta nationala de politiei, au inceput de asemenea sa fie desfasurate inca din zori la Barcelona, unde aproximativ 100 de dube de politie au pornit spre capitala Cataloniei dinspre port, unde erau stationate, a relatat un martor pentru Reuters.

Mii de politisti au fost trimisi din intreaga Spanie pentru a impiedica desfasurarea referendumului neautorizat.

"M-am trezit devreme pentru ca tara are nevoie de mine", a spus Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani, care s-a asezat la coada impreuna cu altii 100 de oameni in fata unei sectii de votare, o scoala din Barcelona, la ora 05.00 dimineata, cu patru ore inainte de ora programata pentru inceperea votului.

"Nu stim ce se va intampla, dar trebuie sa fim aici", a adaugat el.


Citeste mai multe despre   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu