duminică, 15 octombrie 2017

Medicii și medicina de familie din Neamț

Medicii și medicina de familie din Neamț

În teorie, medicina de familie este specialitatea care asigură asistența medicală primară și continuă și, prin acțiuni preventive, educaționale, terapeutice și de recuperare, contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei și colectivității.
În realitate, medicina de familie a devenit specialitatea care asigură buna funcționare a fabricilor de hârtie prin tonele de formulare, tipizate și dosare pe care le face.
Medicii de familie sunt acei oameni cu ecuson și parafă care își ocupă 80% din timp cu alte lucruri în afară de medicină. Completează fișe, completează formulare electronice, fac raportări la CAS, fac statistici, sunt arhivari, operatori calculator, contabili, juriști și orice mai vrea sistemul bugetar plin de incompetenți care creează numai porcarii menite să încurce pe toată lumea.
În realitate, principala problemă a sistemului de sănătate din Romania de aici provine. Medicii de familie nu au nici pe departe timpul necesar aprofundării ocupației de medic și inevitabil sacrifică timpul din partea de prevenție și educație pe care ar trebui să îl dedice pacientului. Pacientul este de regulă dezinteresat și el de prevenție și ajunge la spital doar când este caz de targă. Uite așa, sistemul de sănătate este sufocat de peste 50% cazuri care ar fi putut fi tratate mai ușor și mai ieftin dacă erau depistate la timp.
Deși la medicul de familie de multe ori se sta la coadă, nemțenii sunt mulțumiți de serviciile acestora după cum reiese dintr-un sondaj realizat de ziarpiatraneamt.ro, la care au participat peste 1.000 de persoane.
Tot la medicina de familie trebuie să ne gândim și atunci când stăm cu orele la urgență la spital pentru a ne aștepta rândul. Statistic, peste jumătate dintre cei care se prezintă la UPU sunt cazuri care ar fi trebuit să se prezinte la medicul de familie, dar sar această etapă sau efectiv amână apelarea la un medic până ce ajung să fie luați cu salvarea de acasă.
Dacă nimeni din clasa politică incompetentă nu va înțelege cum nu funcționează această medicină de familie și cum ar trebui să funcționeze un sistem de asigurări de sănătate, ne vom învârti ani de zile în același cerc cu medici de familie preocupați să producă maculatură și să scoată banii de la CAS și cu oameni pe care nu mai apucă nimeni să-i consulte preventiv, să-i educe în sensul prevenirii și depistării precoce a afecțiunilor.
Ce se poate reproșa medicilor din zona medicinei de familie este faptul că sunt extraordinar de dezorganizați și nu sunt capabili să se adună odată și să spună ”așa nu se mai poate”. Acceptă ca o armată de politicieni și bugetari incompetenți să încurce atât de tare lucrurile, încât medicina de familie să rămână doar 20% din ocupația medicilor de familie, restul timpului trebuind să fie birocrați.
Iosub Robert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu