miercuri, 18 octombrie 2017

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații

Oboseala cronică afectează atât bărbații, cât și femeile, însă cele din urmă au mai mult de suferit de pe urma acesteia. Potrivit studiilor realizate de Universitatea Duke, starea mentală și cea fizică sunt în pericol mai ales la femei în lipsa somnului, care au șanse mari să dezvolte afecțiuni ale inimii sau dezechilibre mentale.

Efectele lipsei somnului

Prea puține ore de somn determină o creștere semnificativă a nivelului de stres, a sentimentelor de ostilitate, de anxietate și de depresie. În contrast, acestea nu au fost regasite și la bărbații care au un somn defectuos, ceea ce arată că sexul persoanei este un factor important în ceea ce privește lipsa odihnei asupra organismului.

Factorii biologici

Aceștia determină de câte ore de somn are nevoie un individ. Potrivit experților care au studiat îndeaproape ambele sexe, aceștia consideră că în funcție de energia mentală consumată, somnul ar trebui să aibă o durată mai mare sau mai redusă. Una dintre principalele funcții ale somnului este aceea de a permite creierului să se odihnească și să se repare. De exemplu, cortexul, partea din creier responsabilă pentru memorie și limbaj se deconectează în timpul odihnei de la simțuri și intră în starea de refacere. Cu cât creierul este mai activ în timpul zilei, cu atât mai mult are nevoie de somn. Deoarece femeile obișnuiesc să facă mai multe lucruri în același timp acestea își folosesc creierul mai mult decât bărbații, acestea trebuie să doarmă mai mult.

Câte ore e bine să dormi pe noapte

Deși foarte mulți oameni dorm mai puțin decât ar trebui, un adult are nevoie în medie între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Pentru a te putea odihni mai bine poți recurge la câteva metode care te vor ajuta, cum ar fi evitarea somnului din timpul zilei mai mult de 30 de minute, băuturile cu cafeină înainte de culcare, expunerea la lumină naturală și privitul la televizor sau folosirea telefonului după ce te-ai așezat în pat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu