miercuri, 11 octombrie 2017

Baronii gunoaielor scurmă într-o afacere de 10 miliarde €

Autor: Cristian Anton 11 Oct 2017 - 08:30
Baronii gunoaielor scurmă într-o afacere de 10 miliarde €


În România funcţionează 107 depozite de deşeuri neconforme şi alte 37 considerate conforme, fără a mai pune la socoteală alte câteva sute de gropi clandestine de gunoaie, pe care le întâlnim la tot pasul, în afara localităţilor, în păduri sau pe malul apelor. Suntem, literalmente, gunoierii Europei, iar din asta s-au găsit afacerişti întreprinzători care se umplu de bani. Business-uri legale, evident, în care găsim, coincidenţă sau nu, foarte mulţi italieni, cu profituri de milioane. Profituri atât de mari, încât se şi explică de ce România se încăpăţînează să-ţi ţină gunoaiele, eventual aduse şi din restul Europei, în gropi care otrăvesc sute de mii de oameni.
Groapa de gunoi de la Pata Rât adună gunoaiele din Cluj Napoca de peste 70 de ani. Depozitul este administrat de RADP Cluj şi Salprest Rampă SA, firmă deţinută de Mihai Vereş, a cărui familie gestionează piaţa deşeurilor din Cluj de un sfert de secol. Salprest Rampă SA a raportat anul trecut afaceri de 4,9 milioane lei şi pierderi de 1,7 milioane lei, după ce în 2015 declara un profit de 1,5 milioane lei.
10 miliarde de euro reprezintă activitatea de gestionare a deşeurilor din România
În Vâlcea, depozitul de deşeuri de la Măldăreşti, de lângă Horezu, a intrat în atenţia publică după incendiul din luna august, când un foc care a mistuit gunoaiele timp de aproape două săptămâni a otrăvit aerul locuitorilor din opt localităţi. Groapa este administrată de Sacomet SA Horezu, controlată de Florian Nicolăescu, fost şef al regiei de gospodărire locală, care a preluat întregul portofoliu de servicii din Horezu. Nicolăescu a fost pus sub acuzare de procurori pentru infracţiuni referitoare la colectarea deşeurilor, cu riscul producerii decesului ori vătămării grave a cetăţenilor. Sacomet SA a raportat anul trecut afaceri de 1,9 milioane lei, cu profturi nete în ultimii ani de peste 700.000 lei.
Senatorul cu trei gropi de gunoaie
Gropile de gunoi de la Muchea (Brăila), Ovidiu (Constanţa) şi Cristian (Sibiu) sunt administrate de Tracon SRL Brăila, o firmă care are ca domeniu principal de activitate construcţiile. Firma a declarat în 2016 afaceri de 59,4 milioane de lei şi profituri nete cumulate în ultimii trei ani de 17,3 milioane lei. Tracon este deţinută de Mihai Manea şi senatorul PSD Nicolae Moga. Revoluţionar, fost prefect de Constanţa, acţionar la Neptun TV, asociat cu Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, senatorul Moga este, printre altele, proprietarul complexului Arena Regia Hotel & Spa, de cinci stele, din Mamaia.   
Scandalul gunoaielor italiene importate
Un alt nume puternic din peisajul gropilor de gunoaie este Eco Sud SA Bucureşti, care administrează depozitele de deşeuri de la Mavrodin (Teleorman), Mofleni (Dolj) şi Vidra (Ilfov). Firma are ca acţionare majoritare pe surorile Elena şi Irena Ilie, dar povestea celor care ar controla, în realitate, Eco Sud SA, este mult mai complicată.
În 2016, mai mulţi sentori italieni au declanşat un scandal uriaş, după ce au dezvăluit că Eco Sud SA a fost de acord să importe câteva sute de mii de deşeuri din Italia, de la firme care au primit fonduri importante de la stat pentru a scoate din ţară gunoaie vechi de zeci de ani. Afacerea nu a fost nici în prezent elucidată, iar peste uriaşul import de gunoaie s-a aşternut liniştea.
Capul afacerii cu gunoaie din trei judeţe ar fi Sergio Pileri, italian arestat în 2014 de către procurorii anti-mafia din peninsulă şi considerat un apropiat al Cosa Nostra. Eco Sud SA a declarat anul trecut afaceri de 34,1 milioane lei şi un profit net cumulat în ultimii trei ani de 5,5 milioane lei.
Ecorec şi mafia italiană
Probabil cel mai cunoscut administrator de gropi de gunoaie din România este Ecorec SA, cu afaceri în Ilfov, Tulcea şi Constanţa. Ecorec SA a derulat anul trecut afaceri de 17,7 milioane lei şi profituri nete cumulate în ultimii trei ani de 18 milioane lei. Firma are în grijă celebra groapă Glina, una din cele mai mari din Europa, o sursă perpetuă de otrăvuri pentru sute de mii de locuitori din Ilfov şi Bucureşti. Ecorec SA este controlată de italianul Sergio Pileri, cel care apare şi la Eco Sud SA, şi Victor Douglas Dombrovschi, om de afaceri cu dublă cetăţenie, româno- australiană.  Despre Sergio Pileri au apărut zeci de articole, în presa din Italia şi România, potrivit cărora ar fi unul din asociaţii lui Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, Vito Ciancimino, liderul Cosa Nostra. Sergio Pileri şi Victor Dombrovschi au fost acuzaţi de procurorii italieni că au spălat sute de milioane de euro pentru mafie, prin afacerile cu deşeuri derulate în România.
Dombrovschi şi generalii din servicii
Victor Douglas Dombrovschi a acuzat autorităţile italiene de abuzuri şi presiuni asupra anchetatorilor din România, considerându-se „ostatic de stat”. În afara asocierii cu personaje asimilate mafiei italiene, Dombrovschi a fost partener de afaceri cu oameni grei din serviciile române de informaţii. În anturajul său au apărut generalul SRI Ovidiu Soare (condamnat în 2013 pentru corupţie), generalul SIE Nicolae Iană, generalul Gheorghe Carp (fondatorul serviciului „Doi şi-un Sfert”) şi colonelul SRI Ion Badea. De altfel, se spune că Dombrovschi, care a locuit între 1977 şi 1994 în Australia, este fost ofiţer SIE.
România adună 10% din gunoaiele Europei
România produce 267 milioane de tone de deşeuri, potrivit datelor din 2015 ale Comisiei Europene, din totalul de 2,5 miliarde de tone adunate la nivelul întregului continent. Altfel spus, o singură ţar, a noastră, adăposteşte 10% din gunoaiele Europei. România depozitează 82% din deşeurile pe care le produce, cu mult peste media europeană de 28%. În acelaşi timp, reuşim să reciclăm maxim 5% din deşeuri, procent care ne plasează, de departe, pe ultimul loc în Europa. În comparaţie, Bulgaria, penultima în acest clasament, reciclează 20% din deşeurile sale. România a primit de la Uniunea Europeană 5,6 miliarde de euro, în intervalul 2007- 2013, pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Nimeni nu ştie unde s-au adus banii.
România se află pe ultimul loc în Europa la gestionarea deşeurilor. Sute de milioane de tone de gunoaie sunt depozitate în sute de gropi de gunoaie, răspânite în toată ţara
Citeşte mai multe despre:   deşeuri ,   gunoaie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu