duminică, 1 octombrie 2017

Mii de cărţi lăsate, "la întâmplare" pe stradă, drept invitaţii la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

01 Oct 2017 - 18:50
Mii de cărţi lăsate, "la întâmplare" pe stradă, drept invitaţii la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
Mii de cărţi, majoritatea creaţii ale unor autori clujeni, au fost lăsate "la întâmplare", duminică, pe stradă, bănci, sau maşini prin tot oraşul Cluj-Napoca, organizatorii festivalului Internaţional de Carte Transilvania dorind să transmită astfel nu doar o invitaţie la eveniment, ci şi un îndemn la citit.

Potrivit directorului FICT, Vasile George Dâncu, acţiunea "Cărţi în dar pentru clujeni" a avut ca scop deschiderea apetitului pentru lectură.

"Am dorit prin acest gest să dăm viaţă oraşului, dăruind o carte împachetată şi mesajul "De carte nu scapi". (...) Am dorit şi să semnalăm că un popor care nu citeşte nu are viziune să construiască ceva în istorie', a spus Vasile Dâncu.

Voluntarii FICT au împărţit, astfel, 3.000 de pachete cu cărţi, pe care locuitorii oraşului Cluj-Napoca, dintre care cel puţin un sfert sunt studenţi la una dintre cele şase universităţi de stat la care se mai adaugă câteva private, le pot lua acasă şi să le citească.

Pachetele conţin o carte de beletristică sau din zona ştiinţelor umaniste editate de editura coordonată de Vasile Dâncu. Acesta a precizat că a invitat de multe ori şi alte edituri să i se alăture în această acţiune care este un preambul al festivalului ce se va deschide în 3 octombrie, însă demersul său a rămas fără un rezultat concret. Vasile Dâncu pune acest răspuns şi pe seama dificultăţilor financiare cu care se confruntă în general editorii de carte din România.

Evenimentul este premergător "Marşului Lecturii", care va avea loc marţi la ora 13,00, când cei care doresc să participe la marşul care este premergător deschiderii oficiale a FICT sunt aşteptaţi, cu o carte în mână, în faţa statuii corifeilor Şcolii Ardelene din faţa Universităţii Babeş-Bolyai. Cei adunaţi astfel vor porni în marş, până în Piaţa Unirii, unde se află montate corturile FICT care vor adăposti standuri ale editorilor de carte din toată ţara.

Cea de a cincea ediţie a FICT va avea loc între 3 şi 7 octombrie. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu